Παρασκευή 13 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Δρομολογούν εκ βάθρων ανατροπές

Με άμεση έναρξη νέου «κοινωνικού διαλόγου»

Το στίγμα των εκ βάθρων αντιασφαλιστικών ανατροπών που προχωρά η κυβέρνηση και μάλιστα με ταχείς διαδικασίες έδωσε και η χτεσινή συνάντηση των δύο συναρμόδιων υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, στο υπουργείο Οικονομικών.

«Πρέπει να υπάρξει πολιτική αντιμετώπισης του ασφαλιστικού ζητήματος συνολικά», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, ενώ ο υπουργός Οικονομικών στο ίδιο μήκος κύματος δήλωσε πως «δρομολογούμε μια σειρά από πολιτικές, για να αντιμετωπίσουμε συνολικά τα προβλήματα του Ασφαλιστικού».

Κοινή πρόφαση για να δικαιολογήσουν το νέο γύρο αντιασφαλιστικής επίθεσης χρησιμοποίησαν οι δύο υπουργοί, κάνοντας λόγο για «σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης από τον Προϋπολογισμό του 2009» και τις «επιπρόσθετες ανάγκες κρατικής χρηματοδότησης». Ο υπουργός Εργασίας γνωστοποίησε ότι τις επόμενες ημέρες θα ζητηθεί η γνώμη των κοινωνικών εταίρων και στη συνέχεια θα ανακοινωθούν «τα βήματα των κοινωνικών μέτρων» τα οποία δε θα καθυστερήσουν.

Ολα τα παραπάνω μαρτυρούν ότι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όλοι οι ασφαλισμένοι θα βρεθούν άμεσα μπροστά σε μια μεγάλη επίθεση. Η επίθεση αυτή ήδη δρομολογείται όσον αφορά την ασφάλιση των δημοσίων υπαλλήλων, όπου αναμένεται η αποδοχή και εφαρμογή της σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου «περί εξίσωσης» όρων και προϋποθέσεων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών και ταυτόχρονα τη μετατροπή της δημόσιας κοινωνικής τους ασφάλισης σε επαγγελματική, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Παράλληλα, σε πλήρη εφαρμογή θα μπει και ο αντιασφαλιστικός νόμος Πετραλιά, που έρχεται να προστεθεί πάνω στους νόμους Σιούφα - Ρέππα. Ο πυρήνας της νέας επίθεσης θα αφορά την προγραμματική θέση του ΠΑΣΟΚ για ένα ασφαλιστικό σύστημα των λεγόμενων «τριών πυλώνων», με μια κατώτερη σύνταξη προνοιακού χαρακτήρα, με τη δημιουργία των επαγγελματικών ταμείων με καθαρά κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά και ως τρίτο πυλώνα την ιδιωτική ασφάλιση. Το σχέδιο αυτό προβλέπει την παραπέρα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης όπως και τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και το φόρτωμα όλων των βαρών στις πλάτες των εργαζομένων.

Κανένας διάλογος

Σε σχόλιό του για τη συνάντηση των δύο υπουργών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για τη νέα έφοδο, που έχει ήδη συμφωνήσει με την ΕΕ και τους βιομηχάνους, στο Ασφαλιστικό - Συνταξιοδοτικό. Τα ελλείμματα στα ασφαλιστικά ταμεία τα δημιουργούν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ με την πολιτική τους και η ληστεία των Ταμείων από την πλουτοκρατία.

Καμιά αναμονή, κανένας διάλογος! Αντεπίθεση για να καταργήσουμε τους αντιασφαλιστικούς νόμους ΠΑΣΟΚ - ΝΔ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ