ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Οχτώβρη 2010 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Επικίνδυνα παιχνίδια κέρδους με την υγεία των παικτών

Εμφανέστατη ήταν στο Μουντιάλ η κόπωση του Μέσι από τους συνεχείς αγώνες με Μπαρτσελόνα και Αργεντινή

Associated Press

Εμφανέστατη ήταν στο Μουντιάλ η κόπωση του Μέσι από τους συνεχείς αγώνες με Μπαρτσελόνα και Αργεντινή
Η αρχή της αγωνιστικής περιόδου, που αφορά στα εθνικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου στην Ευρώπη, αλλά και τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές διοργανώσεις για μια ακόμη φορά ανέδειξε το μόνιμο πρόβλημα που υπάρχει τα τελευταία χρόνια. Αυτό δεν είναι άλλο από την κούραση των ποδοσφαιριστών από τις συνεχόμενες αγωνιστικές υποχρεώσεις, ιδιαίτερα μάλιστα όταν έχει προηγηθεί φορτισμένο αγωνιστικά καλοκαίρι όπως αυτό που πέρασε καθώς υπήρξε η διοργάνωση του Μουντιάλ. Υποχρεώσεις με εθνικές ομάδες, αλλαγή του τρόπου και ιδιαίτερα των χρονικών ορίων προετοιμασίας των ομάδων, συμμετοχή ολοένα και περισσότερο σε τουρνουά (κυρίως σε αυτά που διοργανώνουν χορηγοί), η επιμήκυνση του χρόνου των επισήμων διοργανώσεων είναι μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα σήμερα στο διεθνές ποδόσφαιρο. Μια εικόνα που στη μέση του κάδρου της έχει τους ποδοσφαιριστές στα πρόθυρα της κατάρρευσης με εμφανή τα σημάδια κούρασης ή τους ολοένα και αυξανόμενους μυικούς τραυματισμούς. Μάλιστα, στους λεγόμενους ισχυρούς συλλόγους που επί το πλείστον αγωνίζονται πρωτοκλασάτοι ποδοσφαιριστές άρα και βασικά στελέχη και μάλιστα αναντικατάστατα -όχι μόνο για αγωνιστικούς λόγους - όπου έχουν υποχρεώσεις (ομάδες, εθνικές) το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο.

Πόλεμος συλλόγων - ΦΙΦΑ, ΟΥΕΦΑ

Τα τελευταία χρόνια έχει ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα στους συλλόγους και τις αρμόδιες αρχές του παγκοσμίου ποδοσφαίρου (ΦΙΦΑ - ΟΥΕΦΑ) αφού οι πρώτοι κατηγορούν τις δεύτερες σαν υπαίτιες του προβλήματος. Αποτέλεσμα του πολέμου αυτού μάλιστα ήταν πριν μερικά χρόνια να θεσπισθεί η λεγόμενη αποζημίωση που καλούνται να πληρώσουν οι εθνικές ομοσπονδίες στο σύλλογο εάν κάποιος παίκτης του τραυματιστεί σε αγώνα του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας του. Ωστόσο και πάλι όμως οι σύλλογοι δε φαίνεται να είναι ευχαριστημένοι.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του προέδρου της Ενωσης Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Συλλόγων (ECA), Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε, ο οποίος θεωρεί ότι το κακό έχει παραγίνει. «Δεν μπορεί πλέον να γίνεται αποδεκτό το γεγονός, να δίνουμε εμείς τους παίκτες μας, παίρνοντας το ρίσκο σε περίπτωση τραυματισμού τους, να πληρώνουμε και τους μισθούς τους. Πιστεύουμε ότι είναι η σωστή στιγμή για τη FIFA και την UEFA να δείξουν ενδιαφέρον για τους παίκτες μας», είπε χαρακτηριστικά ο Ρουμενίγκε. Επίσης, τόνισε ότι το διεθνές καλεντάρι πρέπει να αλλάξει: «Εχουμε αποφασίσει ότι στο μέλλον θα επεμβαίνουμε ακόμη περισσότερο στο διεθνές αγωνιστικό καλεντάρι. Είναι κάτι πολύ σπουδαίο αυτό για όλους τους ευρωπαϊκούς συλλόγους» δήλωσε ο πρόεδρος της ECA.

Κερδοσκοπική υποκρισία

Βέβαια, έστω και εάν οι σύλλογοι φέρνουν το εαυτούς τους στο ρόλο του ...θύματος κανείς δεν θα πρέπει να ξεχνάει και τις δικές τους ευθύνες στο θέμα της κούρασης των παικτών. Αλλωστε και οι διαφωνίες τους με τα αρμόδια όργανα του ποδοσφαίρου είναι σίγουρο ότι κάθε άλλο παρά έχει να κάνει για λόγους ανησυχίας όσον αφορά την υγεία των παικτών. Οι ανησυχίες εστιάζονται μόνο στην περίπτωση της ακεραιότητας του... σημαντικού υπαλλήλου της επιχείρησης που αποτελεί το μέσο για τα κέρδη των επιχειρηματιών. Οι ίδιοι οι σύλλογοι τους θέλουν ακέραιους προκειμένου να τους ...ξεζουμίσουν οι ίδιοι στα δικά τους παιχνίδια κέρδους. Του λόγου το αληθές μάλιστα αποδεικνύεται και από τις φωνές διαμαρτυρίας είτε από τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές είτε και από τους προπονητές τους για το ανούσιο του πράγματος όσον αφορά τη συμμετοχή σε ποδοσφαιρικά τουρνουά απανταχού του πλανήτη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και τις λεγόμενες αθλητικές περιοδείες.


ΜΠ. ΤΣΟΥΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ


Η περίπτωση Ρόμπεν

Διαμάχη μεταξύ Μπάγερν-ολλανδικής Ομοσπονδίας και διαφορετικών γιατρών έχει ξεσπάσει με αφορμή τον τραυματισμό του Ρόμπεν

Associated Press

Διαμάχη μεταξύ Μπάγερν-ολλανδικής Ομοσπονδίας και διαφορετικών γιατρών έχει ξεσπάσει με αφορμή τον τραυματισμό του Ρόμπεν
Μετά το Μουντιάλ η περίπτωση με τον τραυματισμό του Ολλανδού Αριελ Ρόμπεν, ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε και τα επακαλουθά του ήταν η αιτία να ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ της Ολλανδικής Ομοσπονδίας και της ομάδα του Μπάγερν Μονάχου.

Ο παίκτης είχε τραυματιστεί λίγες μέρες πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, στο φιλικό της Ολλανδίας με την Ουγγαρία στους μύες του μηρού με την πρώτη εκτίμηση να κάνει λόγο για αποχή από την ενεργό δράση περίπου 6 βδομάδων. Το ενδεχόμενο να χάσει το Μουντιάλ έκανε τον Ρόμπεν να ζητήσει από την ολλανδική ομοσπονδία να δει ένα δικό του γιατρό με τη ελπίδα αυτός να επαναλάβει και πάλι το... θαύμα του 2008 όταν εκείνη τη χρονιά μετά από ανάλογο τραυματισμό επανήλθε σε δύο βδομάδες (αντί για 5 που ήταν οι αρχικές προβλέψεις). Παρά το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος γιατρός (Dick van Toorn) δεν είναι μέλος του ιατρικού τιμ των Οράνιε, οι άνθρωποι της Ομοσπονδίας άφησαν τον Ρόμπεν στα... χέρια του, ελπίζοντας να επαναλάβει το θαύμα του 2008. Και το επανέλαβε! Ο van Toorn εξετάζοντας τους τραυματισμούς του παίκτη που προκύπτουν από το πώς κινείται μέσα στο γήπεδο, αποφάσισε (όπως είχε κάνει και πριν περίπου 2 χρόνια) πως ο μυς δε θεραπεύεται με ανάπαυση αλλά με εντατική θεραπεία!

Κάπως έτσι ο Ρόμπεν επέστρεψε σε χρόνο ρεκόρ (στο τελευταίο ματς του ομίλου με το Καμερούν) και ήταν από τους κορυφαίους Ολλανδούς στα νοκ άουτ παιχνίδια που οδήγησαν την ομάδα μέχρι και το τελικό όπου «λύγισαν» λίγο πριν το τέλος της παράτασης από την Ισπανία.

Η ευφορία από τη σπουδαία πορεία των Οράνιε, άφησε για λίγο στην άκρη την ιστορία του τραυματισμού του Ρόμπεν ώσπου την επανέφερε η Μπάγερν. Μετά από δύο εβδομάδες ξεκούρασης, ο παίκτης επέστρεψε στο σύλλογό του όπου οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε από το γιατρό της Μπάγερν Hans-Wilhelm Mller-Wohlfahrt, έδειξαν πως η ζημιά που έπαθε στο ματς με την Ουγγαρία επιδεινώθηκε στο Μουντιάλ.

Αποτέλεσμα είναι οι πρωταθλητές Γερμανίας να πορευτούν στο 2010 χωρίς τον Ρόμπεν, καθώς ο 26χρονος ποδοσφαιριστής δεν αναμένεται να επανέλθει μέχρι το τέλος της χρονιάς. Οπως ήταν αναμενόμενο, η Μπάγερν κατηγορεί τώρα την ολλανδική Ομοσπονδία για τη ζημιά την οποία υπέστη ο παίκτης.

Σε αυτή τη διαμάχη παρενέβη ο πρώην επικεφαλής του νοσοκομείου της Ουτρέχτης, Jaap Swierstra. Με άρθρο του στην εφημερίδα «NRC Handelsblad» αναφέρει πως ο Hans Muller-Wohlfahrt έχει τη φήμη στη Γερμανία ως κάποιου που έχει πουλήσει πολλά βιβλία σχετικά με την πρόληψη ασθενειών σε ανθρώπους που φοβούνται τα γηρατειά. Σε αυτά τα βιβλία, όλα τα φάρμακα τα οποία συστήνει ανήκουν στην εταιρεία που... έχει ο ίδιος. Από την πλευρά του, ο Ηans-Wilhelm Mller κατηγόρησε το ιατρικό επιτελείο των Ορανιε για ανευθυνότητα. Οπως και να έχει, το σίγουρο είναι ότι το σήριαλ με τον τραυματισμό του Ρόμπεν έχει ακόμα πολλά επεισόδια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ