Κυριακή 3 Οχτώβρη 2010 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Επικίνδυνα παιχνίδια κέρδους με την υγεία των παικτών

Εμφανέστατη ήταν στο Μουντιάλ η κόπωση του Μέσι από τους συνεχείς αγώνες με Μπαρτσελόνα και Αργεντινή

Associated Press

Εμφανέστατη ήταν στο Μουντιάλ η κόπωση του Μέσι από τους συνεχείς αγώνες με Μπαρτσελόνα και Αργεντινή
Η αρχή της αγωνιστικής περιόδου, που αφορά στα εθνικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου στην Ευρώπη, αλλά και τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές διοργανώσεις για μια ακόμη φορά ανέδειξε το μόνιμο πρόβλημα που υπάρχει τα τελευταία χρόνια. Αυτό δεν είναι άλλο από την κούραση των ποδοσφαιριστών από τις συνεχόμενες αγωνιστικές υποχρεώσεις, ιδιαίτερα μάλιστα όταν έχει προηγηθεί φορτισμένο αγωνιστικά καλοκαίρι όπως αυτό που πέρασε καθώς υπήρξε η διοργάνωση του Μουντιάλ. Υποχρεώσεις με εθνικές ομάδες, αλλαγή του τρόπου και ιδιαίτερα των χρονικών ορίων προετοιμασίας των ομάδων, συμμετοχή ολοένα και περισσότερο σε τουρνουά (κυρίως σε αυτά που διοργανώνουν χορηγοί), η επιμήκυνση του χρόνου των επισήμων διοργανώσεων είναι μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα σήμερα στο διεθνές ποδόσφαιρο. Μια εικόνα που στη μέση του κάδρου της έχει τους ποδοσφαιριστές στα πρόθυρα της κατάρρευσης με εμφανή τα σημάδια κούρασης ή τους ολοένα και αυξανόμενους μυικούς τραυματισμούς. Μάλιστα, στους λεγόμενους ισχυρούς συλλόγους που επί το πλείστον αγωνίζονται πρωτοκλασάτοι ποδοσφαιριστές άρα και βασικά στελέχη και μάλιστα αναντικατάστατα -όχι μόνο για αγωνιστικούς λόγους - όπου έχουν υποχρεώσεις (ομάδες, εθνικές) το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο.

Πόλεμος συλλόγων - ΦΙΦΑ, ΟΥΕΦΑ

Τα τελευταία χρόνια έχει ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα στους συλλόγους και τις αρμόδιες αρχές του παγκοσμίου ποδοσφαίρου (ΦΙΦΑ - ΟΥΕΦΑ) αφού οι πρώτοι κατηγορούν τις δεύτερες σαν υπαίτιες του προβλήματος. Αποτέλεσμα του πολέμου αυτού μάλιστα ήταν πριν μερικά χρόνια να θεσπισθεί η λεγόμενη αποζημίωση που καλούνται να πληρώσουν οι εθνικές ομοσπονδίες στο σύλλογο εάν κάποιος παίκτης του τραυματιστεί σε αγώνα του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας του. Ωστόσο και πάλι όμως οι σύλλογοι δε φαίνεται να είναι ευχαριστημένοι.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του προέδρου της Ενωσης Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Συλλόγων (ECA), Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε, ο οποίος θεωρεί ότι το κακό έχει παραγίνει. «Δεν μπορεί πλέον να γίνεται αποδεκτό το γεγονός, να δίνουμε εμείς τους παίκτες μας, παίρνοντας το ρίσκο σε περίπτωση τραυματισμού τους, να πληρώνουμε και τους μισθούς τους. Πιστεύουμε ότι είναι η σωστή στιγμή για τη FIFA και την UEFA να δείξουν ενδιαφέρον για τους παίκτες μας», είπε χαρακτηριστικά ο Ρουμενίγκε. Επίσης, τόνισε ότι το διεθνές καλεντάρι πρέπει να αλλάξει: «Εχουμε αποφασίσει ότι στο μέλλον θα επεμβαίνουμε ακόμη περισσότερο στο διεθνές αγωνιστικό καλεντάρι. Είναι κάτι πολύ σπουδαίο αυτό για όλους τους ευρωπαϊκούς συλλόγους» δήλωσε ο πρόεδρος της ECA.

Κερδοσκοπική υποκρισία

Βέβαια, έστω και εάν οι σύλλογοι φέρνουν το εαυτούς τους στο ρόλο του ...θύματος κανείς δεν θα πρέπει να ξεχνάει και τις δικές τους ευθύνες στο θέμα της κούρασης των παικτών. Αλλωστε και οι διαφωνίες τους με τα αρμόδια όργανα του ποδοσφαίρου είναι σίγουρο ότι κάθε άλλο παρά έχει να κάνει για λόγους ανησυχίας όσον αφορά την υγεία των παικτών. Οι ανησυχίες εστιάζονται μόνο στην περίπτωση της ακεραιότητας του... σημαντικού υπαλλήλου της επιχείρησης που αποτελεί το μέσο για τα κέρδη των επιχειρηματιών. Οι ίδιοι οι σύλλογοι τους θέλουν ακέραιους προκειμένου να τους ...ξεζουμίσουν οι ίδιοι στα δικά τους παιχνίδια κέρδους. Του λόγου το αληθές μάλιστα αποδεικνύεται και από τις φωνές διαμαρτυρίας είτε από τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές είτε και από τους προπονητές τους για το ανούσιο του πράγματος όσον αφορά τη συμμετοχή σε ποδοσφαιρικά τουρνουά απανταχού του πλανήτη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και τις λεγόμενες αθλητικές περιοδείες.


ΜΠ. ΤΣΟΥΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ