ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πιέσεις Ομπάμα με στόχο ευρύτερους σχεδιασμούς

Τα εγκλήματα του κράτους Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων, ο βάρβαρος αποκλεισμός της Γάζας έχουν την πλήρη στήριξη των αμερικανοευρωπαίων ιμπεριαλιστών
Τα εγκλήματα του κράτους Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων, ο βάρβαρος αποκλεισμός της Γάζας έχουν την πλήρη στήριξη των αμερικανοευρωπαίων ιμπεριαλιστών
NEA YΟΡΚΗ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ μετέφερε τις ασφυκτικές πιέσεις για συνέχιση των «άμεσων» διαπραγματεύσεων που δρομολόγησε ο Αμερικανός Πρόεδρος. Ο Μπαράκ Ομπάμα ανέδειξε για άλλη μια φορά ότι εξισώνοντας το θύμα παλαιστινικιακό λαό με το θύτη κράτος - τρομοκράτη Ισράηλ, αυτό που επιχειρεί είναι να προοωθήσει τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή. Φυσικά η ισραηλινή κατοχή και καταπίεση όπως και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ είναι εκτός πεδίου και σκόπιμα επικεντρώνεται το ζήτημα στο «πάγωμα» των εποικισμών.

Ο Ομπάμα κάλεσε τους ηγέτες όλου του κόσμου «να στηρίξουν με κάθε τρόπο τις διαπραγματεύσεις, έτσι ώστε του χρόνου να μη γίνονται πάλι μεγάλες συζητήσεις για το πώς μπορεί να λυθεί το ζήτημα, αλλά να υποδεχτεί η Συνέλευση ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος». Τόνισε ότι «όσοι αγαπούν το Ισραήλ θα πρέπει να κατανοήσουν πως η ασφάλειά του περνά μέσα από την παλαιστινιακή ανεξαρτησία» και ότι «όσοι θέλουν ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, αυτό περνά μέσα από ειρηνικά μέσα και από συμφιλίωση με το Ισραήλ». Τέλος, ο Αμερικανός Πρόεδρος ζήτησε να παραταθεί το εποικιστικό μορατόριουμ επαναλαμβάνοντας ότι «σαφώς συνεισέφερε στην καλλιέργεια μιας θετικής ατμόσφαιρας συνομιλιών».

Η παλαιστινιακή πλευρά επιμένει ότι η παράταση του «παγώματος» είναι προϋπόθεση για τη συνέχιση των συνομιλιών και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ότι δε θα παρατείνει το μορατόριουμ αλλά θα υπάρξουν κάποιοι «περιορισμοί». Σύμφωνα με διαρροές, κάπου στο ενδιάμεσο αναζητά τη διέξοδο η αμερικανική διπλωματία.

Αναμενόμενα συμπεράσματα - καταπέλτης

Την έκθεσή της για την ισραηλινή επίθεση στη νηοπομπή βοήθειας, στα τέλη Μάη, δημοσιοποίησε, χτες, η αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ, που αποτελείται, κατά κύριο λόγο, από φίλα προσκείμενους στο Ισραήλ, αξιωματούχους. Φαίνεται, όμως, ότι η πραγματικότητα ήταν αμείλικτη.

Ετσι, στην έκθεση αναφέρεται σαφώς ότι «υπάρχουν όλες οι αναγκαίες αποδείξεις που επιτρέπουν να υποστηριχθεί η άσκηση διώξεων κατά του Ισραήλ για σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για ανθρωποκτονίες, βασανισμούς, παράνομες κρατήσεις κλπ.». Μάλιστα, η έκθεση ζητά από τις ισραηλινές αρχές να βοηθήσουν για την ταυτοποίηση των δραστών, καθώς οι κομάντος φορούσαν κουκούλα.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Επιδεινώνεται η κατάσταση

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ._

Χειροτερεύει η κατάσταση των πλημμυροπαθών στο Πακιστάν με την κυβέρνηση να παραμένει εγκληματικά αδιάφορη και τις αμερικανο - ΝΑΤΟικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να δηλώνουν τη ...συμπαράστασή τους με βομβαρδισμούς και επιθέσεις. Οι πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες είχαν σαν αποτέλεσμα να καταστραφεί το σύνολο, σχεδόν, της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής της χώρας, καθώς και τα αποθέματα τροφίμων, οδηγώντας εκατομμύρια κόσμου στην εξαθλίωση.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία του ΟΗΕ, που υπογραμμίζουν την άμεση ανάγκη βοήθειας και κονδυλίων προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κατάσταση, με 10 εκατομμύρια παιδιά που επλήγησαν από την καταστροφή να κινδυνεύουν άμεσα, λόγω του υποσιτισμού. Οι πληγέντες των πλημμυρών υπολογίζονται σε περισσότερα από 20 εκατομμύρια ανθρώπους, με τους άστεγους να εξακολουθούν να αναζητούν απεγνωσμένα καταφύγιο, με τους προσφυγικούς καταυλισμούς να παραμένουν ελάχιστοι, τα φάρμακα και το καθαρό νερό ανύπαρκτα, με τις επιδημίες να εξαπλώνονται με ταχύτατους ρυθμούς.

Χτες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξέφρασε την «ανησυχία» του ότι θα υπάρξει έκρηξη του πληθωρισμού που θα εκτιναχθεί στο 13,5%, με το λαό να καλείται στην ήδη τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται να πληρώσει το λογαριασμό, χωρίς να έχει καν τη δυνατότητα της επιβίωσης. Σε αυτό το πλαίσιο αρκετοί αναλυτές προειδοποιούν για «κοινωνική έκρηξη» στο Πακιστάν, λόγω της συνεχώς επιδεινούμενης κατάστασης του λαού, ανησυχώντας για τη «σταθερότητα της κυβέρνησης» και όχι για την επιβίωση εκατομμυρίων ανθρώπων.

Την ίδια στιγμή τρομακτικές είναι οι προβλέψεις σχετικά με το τι θα αποκαλυφθεί και τι επιπτώσεις θα υπάρξουν όταν υποχωρήσουν τα νερά, οπότε εκτιμάται ότι θα υπάρξει έκρηξη χολέρας και ασθενειών.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Περιφερειακή συνάντηση για τη Μέση Ανατολή

Στο Κάιρο της Αιγύπτου θα συνέλθει το τμήμα Μέσης Ανατολής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) από τις 24-26 Σεπτέμβρη. Μαζί με την περιφερειακή συνάντηση θα διοργανωθεί από κοινού με την Οργάνωση Αλληλεγγύης των Λαών Ασίας - Αφρικής (AAPSO) και διεθνές σεμινάριο με τίτλο: «"Τα κινήματα ειρήνης και αλληλεγγύης και η "Νέα Μέση Ανατολή"» όπου έχουν δηλώσει συμμετοχή οι αντίστοιχες οργανώσεις από την Αίγυπτο, το Ιράκ, το Ιράν, τη Συρία, το Λίβανο, την Ιορδανία, το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, ενώ συμμετέχουν και ως καλεσμένες οργανώσεις από το Σουδάν, την Κύπρο, την Τουρκία και την Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), την οποία θα εκπροσωπήσει η Ευγενία Παπαμακαρίου. Το ΠΣΕ θα εκπροσωπήσει στο Κάιρο ο εκτελεστικός του γραμματέας Ηρακλής Τσαβδαρίδης.

ΠΑΜΕ
Να συμβάλουμε όλοι στην αλληλεγγύη στον πακιστανικό λαό

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, κάνοντας πράξη το σύνθημα «Ζήτω ο προλεταριακός διεθνισμός», έχει ορίσει την 4 Οκτώβρη 2010 ημέρα αλληλεγγύης στο λαό του Πακιστάν, που δοκιμάστηκε πρόσφατα από τις καταστροφικές πλημμύρες. Εχει καλέσει τα συνδικάτα, αλλά και τους φορείς των επαγγελματοβιοτεχνών και των φτωχών αγροτών, τις οργανώσεις των γυναικών και της νεολαίας, τους εργαζόμενους να συμβάλουν στη βοήθεια αυτή. Η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται και όπως σημειώνει το ΠΑΜΕ με χτεσινό δελτίου Τύπου: «Συγκεντρώνουμε νερό, γάλα σε σκόνη, ζάχαρη και λάδι. Μια εξάδα νερά κοστίζει περίπου 2 ευρώ. Ενα σακί ζάχαρη κοστίζει περίπου 20 ευρώ ή ένα σακί σκόνη γάλα δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ. Μπορούμε όλοι να συμβάλουμε». Οι προσφορές γίνονται δεκτές στα ταξικά συνδικάτα καθώς και στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΜΕ (Αγ. Φιλοθέης 5β, 10556 Aθήνα, τηλ. 210.3301842 από τις 8.30 το πρωί ως τις 8.00 το βράδυ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ