ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
65η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΗΕ
«Αχρωμες» επισημάνσεις για τη φτώχεια

Η αιτία της φτώχειας στον πλανήτη έχει συγκεκριμένο όνομα: Καπιταλισμός

Associated Press

Η αιτία της φτώχειας στον πλανήτη έχει συγκεκριμένο όνομα: Καπιταλισμός
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Για τους κινδύνους της «εντεινόμενης πολιτικής πόλωσης και της κοινωνικής ανισότητας στον πλανήτη» προειδοποίησε χτες ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν δεκάδες ηγέτες χωρών κατά την έναρξη της ετήσιας 65ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού στη Ν. Υόρκη.

Ο Μπαν θυμήθηκε αίφνης και τα εκατομμύρια εργαζομένων που ζουν, όπως είπε, καθημερινά με το φόβο της ανεργίας. Ωστόσο, ούτε μια λέξη δεν είπε για την καπιταλιστική βαρβαρότητα που ευθύνεται για τη δραματική αύξηση της ανισότητας, της φτώχειας, της πείνας και των πολέμων που ξεσπούν σε διάφορα σημεία της υφηλίου.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ (όπως αργότερα και ο προεδρεύων της Γενικής Συνέλευσης Ελβετός Τζόζεφ Ντέις) έσπευσε να παρουσιάσει τον Οργανισμό σαν «πυξίδα ηθικής» να συμπληρώσει πως στην παρούσα εποχή «αβεβαιότητας και πολιτικής πόλωσης» είναι απαραίτητος.

Στην 35 λεπτών ομιλία του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή και το ιρανικό και βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα. Αναφέρθηκε ακόμη στο κρίσιμο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στο Σουδάν, αλλά και στην αλλαγή του τρόπου χορήγησης της αμερικανικής «αναπτυξιακής βοήθειας ειδικά σε αναπτυσσόμενες χώρες με μεγάλες δυσκολίες...»

Ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ επέλεξε επίσης να αναφερθεί στη Μ. Ανατολή χαρακτηρίζοντας την εκεί «ειρήνη... κλειδί για το ειρηνικό και σταθερό μέλλον του κόσμου».

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο εμφανίστηκε νωρίτερα αισιόδοξος για την επίλυση των οικονομικών τριβών ανάμεσα σε Πεκίνο και Ουάσιγκτον δηλώνοντας σε κινεζο-αμερικανικό φόρουμ στην Αστόρια ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα «δεν είναι αντίπαλοι στον ανταγωνισμό αλλά εταίροι στη συνεργασία»...

Ωρες πριν την έναρξη της ετήσιας ΓΣ του ΟΗΕ, ολοκληρώθηκε η τριήμερη Σύνοδος του Οργανισμού για τους Στόχους της Χιλιετίας. Μεταξύ άλλων, δόθηκαν «υποσχέσεις» για 40 δισ. δολάρια αναφορικά με την αντιμετώπιση της μητρικής και βρεφικής θνησιμότητας, εκτιμήθηκε ότι θα εκπληρωθεί ο στόχος για μείωση κατά 50% των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο τρεχούμενο νερό μέχρι το 2015, αλλά εξέφρασαν απαισιοδοξία για υλοποίηση παρόμοιου στόχου σχετικά με το γεγονός ότι πάνω από 1,1 δισ. ανθρώπων δεν έχουν ως σήμερα πρόσβαση σε αποχετευτικό δίκτυο με δραματικές επιπτώσεις για την υγεία.

Τέλος, στο περιθώριο της ΓΣ, 10 χώρες ανέλαβαν «πρωτοβουλία» για τον «διεθνή πυρηνικό αφοπλισμό», χωρίς ωστόσο να κατονομάζουν τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που την ώρα κατά την οποία στηρίζουν το κυνήγι των εξοπλισμών, δήθεν ευαισθητοποιούνται για τα πυρηνικά προγράμματα του Ιράν και της ΛΔ της Κορέας, όχι όμως και του Ισραήλ που είναι γνωστό ότι έχει πυρηνικά όπλα. Την υποκριτική αυτή «πρωτοβουλία» ανέλαβαν οι υπουργοί Εξωτερικών ή οι πρέσβεις των Ιαπωνίας, Αυστραλίας, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Γερμανίας, Καναδά, Μεξικού, Ολλανδίας, Πολωνίας, Τουρκίας και Χιλής.


ΡΩΣΙΑ - ΠΟΛΩΝΙΑ - «ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΤΙΝ»
Εβαλαν μπρος τη «βιομηχανία» της πλαστογράφησης

Η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας παρέδωσε χτες στην Πολωνία 20 τόμους με στοιχεία που αφορούν την υπόθεση της εκτέλεσης των Πολωνών αξιωματικών στο Κατίν. Στην ανακοίνωση των ρωσικών αρχών αναφέρεται πως το Μάη είχε δοθεί στην πολωνική πλευρά ένα πρώτο μέρος των εγγράφων για την υπόθεση αυτή, σε έξι κουτιά που ζύγιζαν 72 κιλά.

Με αυτόν τον τρόπο η ρωσική αστική κυβέρνηση έρχεται να συνδράμει στην αντικομμουνιστική κι αντισοβιετική εκστρατεία που εκτυλίσσεται στην Ευρώπη και στα πλαίσια της οποίας η εκτέλεση χιλιάδων Πολωνών αξιωματικών στο δάσος του Κατίν το 1941 αποδίδεται στις σοβιετικές αρχές, κι όχι στα ναζιστικά στρατεύματα, όπως αποδεικνύεται από πλήθος τεκμηρίων (γερμανικές σφαίρες που βρέθηκαν στα πτώματα, το γερμανικό σκοινί που ήταν δεμένα τα χέρια πολλών από τους Πολωνούς, οι ιατροδικαστικές εκθέσεις που βεβαίωναν ότι τα πτώματα είχαν δολοφονηθεί το φθινόπωρο του 1941 και όχι το 1940). Ενώ στα απομνημονεύματα του ίδιου του Γκέμπελς υποδείχνεται το στοιχείο των γερμανικών σφαιρών πρέπει να κρατηθεί μυστικό γιατί μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση όλης της υπόθεσης «Κατίν». Υπόθεση που έστησαν οι ναζί μετά την ήττα στο Στάλινγκραντ το 1943 και αξιοποίησαν οι ιμπεριαλιστές αργότερα και ιδιαίτερα μετά τις ανατροπές του σοσιαλισμού.

Στην πραγματικότητα, και παρά τις μεγαλοστομίες για τα «6 κουτιά» με τα «72 κιλά», που τώρα γίνονται «20 τόμοι», το μόνο έγγραφο που έχει δοθεί ως τα τώρα στη δημοσιότητα, με τις υπογραφές των ηγετικών στελεχών της σοβιετικής κυβέρνησης, έχει καταγγελθεί από επιτροπή εμπειρογνωμόνων ως πλαστό. Οι ίδιες οι ρωσικές αρχές αρνήθηκαν να προσκομίσουν το πρωτότυπο του συγκεκριμένου εγγράφου στο Συνταγματικό Δικαστήριο, στη δίκη κατά του ΚΚΣΕ το 1993, ενώ έχει καταγγελθεί από το βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), Βίκτορ Ιλιούχιν, μια ολόκληρη επιχείρηση «βιομηχανίας» πλαστών εγγράφων για να αμαυρωθεί η περίοδος που επικεφαλής του σοβιετικού κράτους ήταν ο Στάλιν.

Να σημειωθεί μια λεπτομέρεια: Η χρονική στιγμή της παράδοσης των εγγράφων αυτών στην πολωνική εισαγγελία, όλως τυχαία, συμβαίνει τη στιγμή που η Ρωσία έχει ζητήσει την έκδοση του Τσετσένου αποσχιστή, Αχμέντ Ζακάεφ, που βρίσκεται τώρα στην Πολωνία. Αραγε, 20 τόμοι πλαστογραφημένου αρχειακού υλικού «ζυγίζουν» όσο η έκδοσή του στη Ρωσία;


Ε.Β.


ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
Προτάσεις «διαλόγου» και προειδοποιήσεις εκατέρωθεν

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Πάντα «ανοιχτός» σε διάλογο και διπλωματική λύση σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δήλωσε, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Αμερικανός Πρόεδρος. Ο Μπαράκ Ομπάμα, αφού θύμισε ότι είχε διατυπώσει ανάλογη ετοιμότητα πριν από ένα χρόνο από το ίδιο βήμα, υποστήριξε ότι το Ιράν «οφείλει ν' αποδείξει τον ειρηνικό χαρακτήρα του προγράμματός του» και ότι έχει «όπως όλοι δικαιώματα και υποχρεώσεις» για να καταλήξει ότι «αν οι υποχρεώσεις δεν γίνουν σεβαστές, τότε θα υποστεί κυρώσεις». Απέφυγε, όμως, να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί, γεγονός που έδωσε τροφή σε σχόλια περί ύπαρξης σχεδίων για το ενδεχόμενο εξαπόλυσης στρατιωτικής επίθεσης.

Είχαν προηγηθεί οι ανοιχτές δηλώσεις των εκπροσώπων των «6», δηλαδή των χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας - Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία - και της Γερμανίας, μετά από συνάντησή τους για το ζήτημα, με τις οποίες κάλεσαν την Τεχεράνη «να προσέλθει σε συζητήσεις εφ' όλης της ύλης για το πυρηνικό της πρόγραμμα». Τόσο η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών όσο και η εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια τόνισαν ότι «η ενότητα που υπάρχει μεταξύ των "6" δεν αφήνει πολλά περιθώρια στο Ιράν να επιμείνει στην άρνησή του να συζητήσει», τάχθηκαν υπέρ της προοπτικής «κατάληξης όσο το δυνατόν γρηγορότερα μιας διπλωματικής λύσης» και διευκρίνισαν ότι «θα πρέπει να επανατεθεί σε διαπραγμάτευση μια νέα συμφωνία ανταλλαγής πυρηνικού καυσίμου», κάτι που σημαίνει ότι πιθανότατα θα τεθούν «νέοι όροι» στο Ιράν.

Απαντώντας στις δηλώσεις των «6», ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μανουσέρ Μοτακί, υποστήριξε ότι η Τεχεράνη είναι «έτοιμη για συνομιλίες». Συμπλήρωσε, δε, ότι «αν οι διαπραγματεύσεις αυτές είναι δίκαιες και αναγνωρίζουν το δικαίωμα του Ιράν στην ειρηνική πυρηνική ενέργεια, τότε θα έχουν θετικό αποτέλεσμα και σύντομα». Επανέλαβε, δε, την άποψη που διατύπωσε ο Ιρανός Πρόεδρος σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «θα πρέπει ν' αναγνωρίσουν ότι το Ιράν είναι μεγάλη δύναμη στην περιοχή του Κόλπου και στον κόσμο».

Κριτική σε Ρωσία

«Παράλογη» χαρακτήρισε η Τεχεράνη την απόφαση της Μόσχας να αναστείλει την πώληση πυραύλων «S-300» στο Ιράν, με το σκεπτικό ότι εμπίπτουν στο πλαίσιο του τελευταίου πακέτου κυρώσεων που επιβλήθηκαν στο Ιράν, τον περασμένο Ιούνιο. Η ιρανική ηγεσία εξέφρασε, όπως είπε, τη «θλίψη» της γιατί «η Μόσχα υποχώρησε στις πιέσεις» των ΗΠΑ και του Ισραήλ, και «τελικά ταπεινώθηκε». Τέλος, έσπευσε να καταστήσει σαφές ότι η άμυνα του Ιράν δεν εξαρτάται από τους «S-300».

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι έχουν, ήδη, γίνει αρκετές συλλήψεις σχετικά με τη βομβιστική επίθεση κατά της στρατιωτικής παρέλασης, την Τετάρτη, στο Μαχαμάντ, του βορειοδυτικού Ιράν. Οι ιρανικές αρχές επιρρίπτουν την ευθύνη σε Κούρδους αυτονομιστές, χωρίς να έχουν κατονομάσει σαφώς κάποια συγκεκριμένη οργάνωση. Από την άλλη, σειρά κουρδικών αυτονομιστικών οργανώσεων που δρουν στην περιοχή κατήγγειλαν την επίθεση και διέψευσαν κάθε πιθανότητα εμπλοκής τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ