ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Απαιτείται αντίθεση με την πολιτική που γιγαντώνει όλα τα μονοπώλια

Επιστολή - παρέμβαση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τη «διαπλοκή»

Σημαντική πολιτική παρέμβαση αποτελεί η επιστολή της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με την οποία θέτει με ολοκληρωμένο και σαφή τρόπο τη θέση του ΚΚΕ απέναντι στο πολυσυζητημένο θέμα της «διαπλοκής». Με επιστολή της προς τον πρόεδρο του «Συνασπισμού», Νίκο Κωνσταντόπουλο, η οποία κοινοποιείται στον Γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σκανδαλίδη, στον Πρόεδρο της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή, και στον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρη Τσοβόλα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, παρεμβαίνει στη συζήτηση περί διαπλοκής και στις διάφορες αποπροσανατολιστικές και άνευ ουσίας διαδικασίες που δρομολογούνται.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

«Κύριε πρόεδρε,

Εδώ και ένα μεγάλο χρονικό διάστημα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη η συζήτηση για τα λεγόμενα "διαπλεκόμενα συμφέροντα", "τη διαφάνεια" στις προμήθειες και στην ανάθεση των δημοσίων έργων και για όλα όσα συνεπάγονται τα παραπάνω. Επιπλέον, το θέμα της "διαπλοκής" έχει γίνει βασικό, αν όχι κύριο, μέσο και προπαγανδιστικό μοτίβο της αντιπολιτευτικής τακτικής τόσο στην Ελλάδα όσο και σε πανευρωπαϊκή κλίμακα.

Ως κόμμα - παρά το γεγονός ότι γνωρίζουμε πως δεν μπορεί να υπάρξει πραγματικός έλεγχος στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος στα πλαίσια του συστήματος που ζούμε και μάλιστα σε συνθήκες θεσμοθέτησης πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς κεφαλαίων, εργατικού δυναμικού, κίνησης εμπορευμάτων και υπηρεσιών - έχουμε καταθέσει στη Βουλή προτάσεις για επιμέρους ελεγκτικούς μηχανισμούς, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι αυτοί δεν μπορεί να προσφέρουν πολλά, ούτε σιγουριά και βεβαιότητα. Συμμετέχουμε σε ελεγκτικούς μηχανισμούς, αποκαλύπτουμε με αποδείξεις προβλήματα που διαπιστώνουμε. Η συμμετοχή μας επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις μας. Τα συμπεράσματα είναι ότι πραγματικός έλεγχος και, πολύ περισσότερο, ουσιαστική διαφάνεια δεν μπορεί να υπάρξει, ακριβώς γιατί τα μονοπωλιακά συμφέροντα είναι διαφανώς κατοχυρωμένα και νομιμοποιημένα, γιατί λειτουργούν κυρίως βάσει θεσμικού πλαισίου που έχει νομιμοποιηθεί τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η ουσία βρίσκεται στο "Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει". Αυτός που έχει την ιδιοκτησία έχει και την εξουσία, άρα τα μέσα συγκάλυψης. Αρκεί να θυμηθούμε τι απέγινε με τα σκάνδαλα στη Γαλλία, στην Ιταλία, στη Γερμανία και αλλού. Αλλά και με το τι γίνεται στη χώρα μας με τις στρατιωτικές δαπάνες και διάφορα ΕΟΚικά προγράμματα.

Αυτό δε σημαίνει ότι αποτελεί ματαιότητα η προσπάθεια να έρχονται στη δημοσιότητα, να εκδηλώνονται αντιδράσεις και σε συγκεκριμένα γεγονότα, σκανδαλώδεις, ακόμα και για τα σημερινά δεδομένα, καταστάσεις. Στο όνομα μιας γενικής κατάστασης δεν είναι αμελητέα κάθε προσπάθεια που προβάλλει συγκεκριμένα παραδείγματα για το πώς τα μονοπώλια, οι διάφοροι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι προσπαθούν να ασκήσουν πίεση, εκβιασμό, προκειμένου να αποσπάσουν τη μερίδα του λέοντος από τη ληστεία και υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων της χώρας μας, των Βαλκανίων, έναντι των δικών τους ανταγωνιστών.

Και εμείς δίνουμε μεγάλη σημασία στη μονοπώληση των ΜΜΕ, γενικότερα του τομέα ενημέρωσης - πληροφόρησης, που παίζει ιδιαίτερο ρόλο στη λαϊκή χειραγώγηση, στην παραπλάνηση. Σημαντικό επίσης ρόλο διαδραματίζει στη διαχείριση του πολιτικού συστήματος, αλλά και σε τομείς όπως είναι ο Πολιτισμός, ο Αθλητισμός..

Η απόδοση της σημερινής κατάστασης στη διαπλοκή του ενός ή του άλλους κόμματος με ένα συγκεκριμένο επιχειρηματικό όμιλο, η ανάδειξη των αναμφισβήτητα ιδιαίτερων σχέσεων της κυβέρνησης με συγκεκριμένους επιχειρηματίες είναι προσπάθεια πολύ κατώτερη των σημερινών απαιτήσεων και αναγκών. Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι η αντίθεση με την πολιτική που γιγαντώνει τα μονοπώλια, όλα τα μονοπώλια, και όχι η επιλεκτική αντίθεση με ορισμένα από αυτά.

Αν πριν λίγα χρόνια τέτοιες αποκαλύψεις και πρωτοβουλίες αντίδρασης μπορούσαν να συνεισφέρουν στην άμβλυνση ή το μετριασμό μιας αρνητικής κατάστασης, σήμερα το μόνο που μπορούν να προσφέρουν είναι αποπροσανατολισμό, στάχτη στα μάτια του λαού, γιατί αφήνουν στο απυρόβλητο, νομιμοποιούν τις βασικές και κινητήριες αιτίες του φαινομένου. Εκτός των άλλων, δημιουργούν το έδαφος να αξιοποιούνται πολιτικά κόμματα και πολιτικοί στη διαμάχη που έχει πιο έντονα ξεσπάσει για το ποιος επιχειρηματικός όμιλος θα αποσπάσει τα περισσότερα κέρδη. Η πίτα είναι πολύ μεγάλη (Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο, Μεγάλα Εργα, Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004, διείσδυση στα Βαλκάνια κ.ά.) και ο ανταγωνισμός οξύτατος. Από το μοίρασμα κάποιοι θα ωφεληθούν και κάποιοι άλλοι θα "ριχτούν". Το θέμα δε βρίσκεται στην τοποθέτηση κατά ή υπέρ του α ή β επιχειρηματία, αλλά στην αντίθεση και στη σύγκρουση με την ταξική πολιτική που υπηρετεί συνολικά την εγχώρια και ξένη πλουτοκρατία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με την κυβερνητική - κρατική και ευρωενωσιακή παρέμβαση ευλογείται και διευκολύνεται η πιο βαθιά διείσδυση μεγάλων τμημάτων του κεφαλαίου στους χώρους της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας, της Ασφάλισης, της Ερευνας, και οπωσδήποτε της Επικοινωνίας και Πληροφόρησης. Είναι γνωστό ότι υπάρχει σκάνδαλο ΟΤΕ, αλλά εκκολάπτεται και σκάνδαλο ΔΕΗ με το ίδιο αντικείμενο - σύμφωνα με δημοσιεύματα - την προσπάθεια απόσπασης μεριδίου κερδών στον τομέα της κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.

Ο αγώνας πρέπει να είναι και ενιαίος και κατά χώρο εναντίον των μονοπωλιακών επιχειρήσεων, εναντίον της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, σε τομείς που έχουν άμεση και στενή σχέση με την Κοινωνική Πολιτική και την Παιδεία. Δυστυχώς, στους τομείς αυτούς δεν εκφράζονται ουσιαστικές αντιδράσεις, ενώ οι αποκαλύψεις είναι πολύ περιορισμένες.

Συνάγεται, λοιπόν, ότι η συμμετοχή μας στις διαδικασίες επαφών και τοποθετήσεων για τη "διαπλοκή" που δρομολογήθηκαν θα καθιστούσε το ΚΚΕ συνυπεύθυνο στον αποπροσανατολισμό του λαού μας. Αντίθετα, πιστεύουμε, ότι η συνεισφορά του κάθε κόμματος, στις συγκεκριμένες συνθήκες, κυρίως θα κριθεί από τη στήριξη που θα παράσχει στους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες κατά της δραστηριότητας των μονοπωλιακών ομίλων, σε όλους τους καίριους τομείς που αυτά λειτουργούν, στην παραγωγή, στο εμπόριο, στις υπηρεσίες. Σ' αυτούς τους αγώνες θα είναι πολύτιμη και η συμμετοχή των εργαζομένων σ' αυτές τις επιχειρήσεις».

ΔΙΑΠΛΟΚΗ
Επί της ουσίας, «ουδέν σχόλιο»

Εκτόξευση καταγγελιών από το ΠΑΣΟΚ προς τη ΝΔ και τον ΣΥΝ και αντίστροφα, περιλάμβανε το χτεσινό επεισόδιο του σίριαλ «διαπλοκή», με τους βασικούς του πρωταγωνιστές να αοριστολογούν ασύστολα, αποπροσανατολίζοντας τον ελληνικό λαό από τις πραγματικές αιτίες ύπαρξης του φαινομένου, τις οποίες αφήνουν στο απυρόβλητο.

Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος συναντήθηκε χτες στα πλαίσια της «πρωτοβουλίας του ΣΥΝ για τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο» με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη, τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ Δημήτρη Τσοβόλα και τη διοίκηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.

Μετά το πέρας των συναντήσεών του, ο πρόεδρος του ΣΥΝ διατύπωσε την εξής ρηξικέλευθη πρόταση, στα πλαίσια του ιμπεριαλισμού να υπάρξει «αντιμονοπωλιακή νομοθεσία» (!) και «θεσμικό πλαίσιο υγιούς ανταγωνισμού», ενώ επέπληξε την κυβέρνηση που δεν έχει ενσωματώσει στην ελληνική νομοθεσία τις «ρήτρες για τον υγιή ανταγωνισμό και για τη διαμόρφωση αντιμονοπωλιακών καταστάσεων» της Ευρωπαϊκής Ενωσης!!! Μάλιστα ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ έχει μία από τις ισχυρότερες πολιτικές για τον ανταγωνισμό και η Επιτροπή Ανταγωνισμού τους πιο σκληρούς μηχανισμούς, με τους οποίους ελέγχει τη λειτουργία της οικονομίας και της κάθε χώρας χωριστά! Δεν είπε βέβαια ότι ούτε οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ούτε οι ρήτρες της ΕΕ στάθηκαν ικανές να εμποδίσουν τα σκάνδαλα ολκής που ξέσπασαν στη Γαλλία, τη Γερμανία και σε άλλες χώρες - μέλη της.

Από την πλευρά του ο Κ. Σκανδαλίδης, όπως άλλωστε αναμενόταν, υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής και των μέτρων, που, όπως ισχυρίστηκε - παρά τις περί του αντιθέτου φωνές και μέσα στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ - «συνιστούν ένα επαρκές κεντροθεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του κεντρικού αυτού προβλήματος και είναι αυτό το πλαίσιο από τα πιο προχωρημένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ωστόσο τόνισε αυτό το πλέον «επαρκές και προοδευτικό που υπάρχει στην Ευρώπη» χρειάζεται «βελτιώσεις και προσαρμογές» και ότι είναι «σαφές ότι η κυβέρνηση κινείται προς αυτή την κατεύθυνση». Επιχείρησε δε να παρουσιάσει τη σχεδιαζόμενη επέμβαση στα εσωτερικά των κομμάτων, υπό το πρόσχημα του οικονομικού ελέγχου, ως ένα ακόμα μέτρο για τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο.

Οταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις χτεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου περί εντυπωσιοθηρίας και αντικυβερνητικού μετώπου, ταυτίστηκε μαζί του λέγοντας πως δίνεται μια τέτοια αίσθηση. Εμφάνισε δε την κυβέρνηση ως θύμα που κατηγορείται άδικα, ισχυριζόμενος πως «δεν μπορεί μια κυβέρνηση που είναι η μόνη που πήρε θεσμικές πρωτοβουλίες, που πολλές φορές βρήκε απέναντι δυνάμεις ή φωνές ή πράξεις κομμάτων ή στελεχών της αντιπολίτευσης, να απολογείται ως η κυβέρνηση της διαπλοκής και της διαφθοράς»!

Κατέληξε θέτοντας το πρόβλημα στην «πραγματική του διάσταση», που κατά τον Κ. Σκανδαλίδη είναι το εξής διαστρεβλωτικό της πραγματικότητας: «Η προοδευτική πολιτική που βρίσκεται σε εξέλιξη και η συντηρητική πολιτική που φάνηκε κατά την περίοδο της Νέας Δημοκρατίας και που σ' όλη την Ευρώπη, οι συντηρητικές δυνάμεις περνούν την πλήρη απελευθέρωση και την ασυδοσία, αυτή η διαχωριστική γραμμή πρέπει να επανέλθει»!

Εξάλλου μετά το τέλος της συνάντησης του Ν. Κωνσταντόπουλου με τον Δ. Τσοβόλα, που έγινε στα γραφεία του ΔΗΚΚΙ, ο Δ. Τσοβόλας μεταξύ άλλων εξέφρασε τη διάθεσή του «να βοηθήσει στην αποκατάσταση της δημοκρατίας».

Δηλώσεις επί δηλώσεων...

Στο μεταξύ με νέα του δήλωση ο πρόεδρος του ΣΥΝ (ξανά)απάντησε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δ. Ρέππα. Αναφέρει ο Ν. Κωνσταντόπουλος: «Αδιαφορώ για την προσωπική και υβριστική εναντίον μου επίθεση. Αυτός είναι. Ως πρόσωπο εκφράζει τον εαυτό του. Οι κόθορνοι της εξουσίας δεν κρύβουν, απεναντίας αποκαλύπτουν τι δεν υπάρχει στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν εξουσία».

Και κατέληξε με μια επίθεση φιλίας στον πρωθυπουργό: «Οι ευπρεπείς φίλοι της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων και ο κ. πρωθυπουργός, και το λέω με ειλικρίνεια, ας ασχοληθούν και με αυτό το πρόβλημα του τρόπου συμπεριφοράς των διαφόρων προσώπων και φορέων εξουσίας».

Ομως και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Θ. Ρουσόπουλος απάντησε στον Δ. Ρέππα με την εξής δήλωση: «Ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, αντί να υβρίζει, να κινδυνολογεί και να συνωμοσιολογεί, ας απαντήσει στο απλό ερώτημα: Γιατί η καθημερινά εντεινόμενη αντίδραση των πολιτικών δυνάμεων και του πολιτικού κόσμου κατά της αδιαφάνειας και της διαπλοκής ενοχλεί τόσο την κυβέρνηση;».

Το παραπάνω σκηνικό συμπλήρωσαν οι δηλώσεις του υφυπουργού Τύπου Τηλέμαχου Χυτήρη, κατά την ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου χτες (στις οποίες βεβαίως απάντησε ο ΣΥΝ). Παρά τις επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Τ. Χυτήρης απέφυγε να κατονομάσει τα «οικονομικά συμφέροντα που πιέζουν την κυβέρνηση» όπως παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη.

Αντί άλλης απάντησης ο Τ. Χυτήρης δήλωσε: «Ολα τα οικονομικά συμφέροντα πιέζουν. Σας είπα ότι κάνουν τη δουλιά τους» και λίγο μετά επανέλαβε: «Είπα ότι κάνουν τη δουλιά τους. Προσπαθούν να κερδίσουν πόντους. Η κυβέρνηση κάνει πολύ καλά τη δουλιά της, υπερασπίζοντας τα συμφέροντα της χώρας και του ελληνικού λαού».

Ερωτώμενος για τις κατηγορίες που εκτοξεύουν οι Κ. Καραμανλής και Ν. Κωνσταντόπουλος, ο Τηλέμαχος Χυτήρης αναμάσησε τη γνωστή πια «καραμέλα»: «Η κυβέρνηση κινείται στο πλαίσιο των δημοκρατικών θεσμών και των νόμων, με γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού λαού. Τηρεί και εγγυάται τους κανόνες διαφάνειας. Δεν εμπλέκεται στις διαμάχες των οικονομικών συμφερόντων».

Προκάλεσε όποιος έχει στοιχεία περί του αντιθέτου να προσφύγει στη δικαιοσύνη, είτε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, είτε στα ευρωπαϊκά όργανα.

Καταλήγοντας κατηγόρησε τον Κ. Καραμανλή ότι «ανάλογα με τα εσωτερικά προβλήματα που έχει η ΝΔ, και αναζητώντας απεγνωσμένα ένα στίγμα αντιπολίτευσης, "φουσκώνει" και "ξεφουσκώνει" το μπαλόνι της διαπλοκής. Ωθείται να κάνει αντιπολίτευση μέσα από τη διαπλοκή, κατά της διαπλοκής».

Αμέσως μετά κατήγγειλε τον Ν. Κωνσταντόπουλο ότι «προστρέχει στη θέση της ΝΔ».

Αργά χτες βράδυ ο Νίκος Κωνσταντόπουλος προέβη σε δήλωση σχετική με την επιστολή της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, με την οποία εμφανίζεται ενοχλημένος για την πολιτική παρέμβαση του ΚΚΕ. Επί της ουσίας αρνείται σε κάθε κόμμα να έχει την άποψή του για τον τρόπο που βλέπει το ίδιο να αντιμετωπίζει και να χειρίζεται ζητήματα που απασχολούν τον τόπο. Επιδεικνύει έτσι μια πλήρως αντιδημοκρατική λογική, η οποία υποτάσσει τα πάντα, ακόμα και τα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα σε κινήσεις εντυπωσιασμού και δημοσίων σχέσεων για να «συζητηθούν» γνωστά και επανειλημμένα ειπωθέντα στη Βουλή, τη στιγμή που τα διάφορα «διαπλεκόμενα», δηλαδή το μεγάλο κεφάλαιο μαζί με την κυβέρνηση, προχωρούν σε αντεργατικούς σχεδιασμούς που επιβάλλουν δράσεις μέσα στο λαό, μέσα στους αγώνες κι όχι «συναντήσεις» για τις κάμερες των καναλιών!

Ο «πόλεμος» της διαπλοκής και το πραγματικό σκάνδαλο

Το τελευταίο διάστημα, κυβέρνηση - ΝΔ - Συνασπισμός, αλλά και η πλειοψηφία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπης και ηλεκτρονικής) εστιάζουν την κριτική και την αρθρογραφία τους στο ζήτημα της διαπλοκής. Οι μεν κατηγορούν τους δε ότι συνδέονται και εξυπηρετούν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα και ζητούν ίση μεταχείριση και διαφάνεια.

Οι περισσότεροι συνειδητά (κάποιοι πιθανά ασυνείδητα) προσπαθούν επιμελώς να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους να αποκρύψουν ορισμένες αλήθειες εξυπηρετώντας τα δικά τους ιδιοτελή συμφέροντα.

ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΩΤΗ: Η σύμφυση οικονομικής και πολιτικής εξουσίας στον καπιταλισμό και ιδιαίτερα στο ιμπεριαλιστικό του στάδιο ήταν, είναι και θα είναι χαρακτηριστικό του γνώρισμα. Το πόσο ανοιχτά ή συγκαλυμμένα γίνεται αυτό κάθε φορά, εξαρτάται από τη δύναμη και κυρίως την κατάσταση και τον προσανατολισμό του μαζικού λαϊκού κινήματος.

ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ: Το κύριο, το πραγματικό σκάνδαλο δεν είναι ποιος καπιταλιστής, ποια μερίδα της αστικής τάξης καρπώνεται με διαφανή ή αδιαφανή τρόπο το δημόσιο πλούτο. Το κύριο είναι ότι σήμερα γίνεται ένα πραγματικό πλιάτσικο, μια πραγματική επιδρομή ενάντια στα κοινωνικά δικαιώματα και τις εργατικές κατακτήσεις προς όφελος συνολικά όλων των ομάδων του κεφαλαίου.

Το κύριο, το σκάνδαλο των σκανδάλων είναι το ότι δικαιώματα κατακτημένα με θυσίες και το αίμα γενιών και γενιών έχουν μπει στην προκρούστεια κλίνη του διεθνούς και ντόπιου κεφαλαίου, ζήτημα το οποίο το κάνουν «γαργάρα» κυβέρνηση, ΝΔ, Συνασπισμός και διάφοροι «μεγαλοδημοσιογράφοι».

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα λόγο να νοιάζονται αν τη μερίδα του λέοντος στη δημόσια πίτα θα την παίρνει ο Κόκκαλης, ο Λαμπράκης, ο Βαρδινογιάννης ή κάποιος άλλος. Αν θα την παίρνει με διαφανή ή αδιαφανή διαδικασία, πιστεύοντας στο παραμύθι περί, δήθεν, ουδέτερου κράτους. Το κράτος σε καμιά από τις γνωστές κοινωνίες δεν ήταν και δεν μπορεί να είναι ουδέτερο. Θα λειτουργεί ως συλλογικός ρυθμιστής, είτε των συμφερόντων του κεφαλαίου είτε των συμφερόντων των εργαζομένων, ανάλογα με το ποια τάξη βρίσκεται στην εξουσία.

Οι εργαζόμενοι οφείλουν να απορρίψουν τις στημένες μάχες περί διαπλεκόμενων, τη δήθεν διαφάνεια των διαδικασιών. Εχουν χρέος να εστιάσουν την προσοχή τους στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Στην απόσπαση νέων δικαιωμάτων και καταχτήσεων από τους κεφαλαιοκράτες και το κράτος τους. Στην υπεράσπιση συνολικά του παραγόμενου πλούτου από τα τρωκτικά του κεφαλαίου.

Να σφυρηλατήσουν τη δική τους ενότητα, να μαχητικοποιήσουν, μαζικοποιήσουν τους αγώνες τους, να τους δώσουν προοπτική, έχοντας πάντα στο μυαλό τους ότι το πρώτο και μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι το ίδιο το σημερινό εκμεταλλευτικό σύστημα δηλ. ο καπιταλισμός και ότι παρόμοια φαινόμενα θα εξαλειφθούν μόνο με την ανατροπή του.


του Γιώργου ΣΚΙΑΔΙΩΤΗ*
*Ο Γιώργος Σκιαδιώτης είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Στη Θεσσαλονίκη η Αλ. Παπαρήγα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, επικεφαλής αντιπροσωπείας της ΚΕ του Κόμματος, πραγματοποιεί αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή, επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής:

Πέμπτη 7/9

- 10 π.μ. Συνάντηση με το Σωματείο Εργαζομένων της ΔΕΘ.

- 11 π.μ. Συνάντηση με τη Διοίκηση της ΔΕΘ και επίσκεψη στους εκθεσιακούς χώρους της ΔΕΘ.

-2 μ.μ. Συνάντηση με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλο (η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο δημαρχιακό μέγαρο).

- 6.30 μ.μ. Συνάντηση με τον πρόεδρο και τη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ, Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας.

Παρασκευή 8/9

- 8 π.μ. Επίσκεψη στο εργοστάσιο της ΕΚΟ, όπου θα συναντηθεί με τη Διοίκηση της επιχείρησης και το Σωματείο των εργαζομένων.

- 11.30 π.μ. Συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα του Βαλκανικού Κέντρου Τύπου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ