ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
1941: Αρχίζει ο αποκλεισμός του Λένινγκραντ

Σεπτέμβρης 1941. Τεθωρακισμένα που επισκευάστηκαν στο εργοστάσιο Κίροφ ξεκινάνε από το Λένινγκραντ για το μέτωπο
Σεπτέμβρης 1941. Τεθωρακισμένα που επισκευάστηκαν στο εργοστάσιο Κίροφ ξεκινάνε από το Λένινγκραντ για το μέτωπο
Η περικύκλωση του Λένινγκραντ από τα ναζιστικά στρατεύματα μπαίνει στο τελευταίο στάδιό της στις 4 Σεπτέμβρη 1941 όταν αρχίζει ο ανελέητος βομβαρδισμός της πόλης από το γερμανικό πυροβολικό. Στις 8 Σεπτέμβρη εκδηλώνεται η πρώτη μαζική αεροπορική επίθεση, ενώ την ίδια μέρα τα εχθρικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την πόλη Σλίσελμπουργκ και το Λένινγκραντ αποκόβεται τελείως από το γύρω κόσμο. Αρχίζει η πολιορκία που κράτησε ως τις 27 Γενάρη 1944.

Η ηρωική άμυνα του Λένινγκραντ διήρκεσε 872 μέρες. Στο διάστημα αυτό ο εχθρός έριξε πάνω από την πόλη πάνω από 5.000 ωρολογιακές και 100.000 εμπρηστικές βόμβες, καθώς και 150.000 περίπου βλήματα πυροβολικού. Η αεροπορία και το πυροβολικό του εχθρού κατέστρεψαν πάνω από 3.000 και επέφεραν ζημιές σε 7.000 περίπου κτίρια. Από τις 12 Σεπτέμβρη 1941 ο εφοδιασμός της πόλης πραγματοποιούνταν διά μέσου της λίμνης Λατόνγκα κάτω από τα πυρά του εχθρού και από τις 16 Νοέμβρη, με τη διακοπή της ναυσιπλοΐας, μόνο με αεροπλάνα της πολιτικής αεροπορίας.

Από τις 8 Σεπτέμβρη 1941 το σιτηρέσιο του πληθυσμού ελαττώθηκε κατά 4 φορές και από τις 20 Νοέμβρη έως τις 25 Δεκέμβρη 1941 έφτασε στο ελάχιστο όριο (250 γραμ. ψωμί στους εργάτες, 125 γραμ. στους υπαλλήλους, στα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών και τα παιδιά). Αποτέλεσμα του αποκλεισμού ήταν να πεθάνουν από την πείνα 641.803 άτομα. Πάνω από 17.000 άτομα σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς και τις βολές του πυροβολικού.

Στις 22 Νοέμβρη 1941 μετά από ηρωικές προσπάθειες στρατιωτικών τμημάτων και σωμάτων εθελοντών πολιτών άνοιξε ο «δρόμος της ζωής», όπως ονομάστηκε ο αυτοκινητόδρομος που κατασκευάστηκε πάνω στην παγωμένη λίμνη Λατόνγκα. Τα εφόδια που ήρθαν από το «δρόμο της ζωής» βοήθησαν στο να διπλασιαστεί η μερίδα ψωμιού για τους πολιορκημένους. Απ' τον ίδιο δρόμο απεγκλωβίστηκαν περίπου ένα εκατομμύριο κάτοικοι του Λένινγκραντ, κυρίως ηλικιωμένοι, παιδιά και τραυματίες.

Στις 27 Γενάρη 1944 το Λένινγκραντ απελευθερώθηκε ολοκληρωτικά από τον αποκλεισμό και τα ναζιστικά στρατεύματα απωθήθηκαν σε απόσταση 65-100 χιλιομέτρων από την πόλη. Με διάταγμα του Προεδρείου του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ από τις 22 Δεκέμβρη 1942 καθιερώθηκε μετάλλιο «Για την άμυνα του Λένινγκραντ» με το οποίο τιμήθηκαν περίπου 930.000 άτομα.

Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που στα δυτικά, κεντρικά και νότια θα είναι αυξημένες και είναι πιθανόν να σημειωθούν τοπικές βροχές στο Ιόνιο κυρίως μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί ασθενείς έως μέτριοι και αργότερα στο Ιόνιο ισχυροί και στα ανατολικά βορειοανατολικοί μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 9 έως 25 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 14 έως 28 βαθμούς και στο Αιγαίο από 19 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη θα κυμανθεί από 15 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Για την Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1943 Εκτελείται στο Βερολίνο ο Ιούλιος Φούτσικ. Στέλεχος του τσεχοσλοβάκικου κομμουνιστικού κινήματος, συγγραφέας, κριτικός και δημοσιογράφος, εθνικός ήρωας της Τσεχοσλοβακίας. Ο Φούτσικ γεννήθηκε το 1903 και από νεαρή ηλικία άρχισε να εργάζεται ως συντάκτης στην εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Τσεχοσλοβακίας «Ρούντε Πράβο», ενώ το 1921 έγινε μέλος του Κόμματος. Από το Φλεβάρη του 1941 ήταν μέλος της παράνομης Κεντρικής Επιτροπής και καθοδηγούσε τις παράνομες εκδόσεις. Τον Απρίλη του 1942 έπεσε στα χέρια της Γκεστάπο, η οποία τον μετέφερε στη Γερμανία όπου και εκτελέστηκε. Οσο ήταν στη φυλακή της Πράγας έγραψε το συγκλονιστικό βιβλίο «Ανταπόκριση με τη θηλιά στο λαιμό» που μεταφράστηκε σε 70 γλώσσες.

ΦΩΤΟ

1949 Πεθαίνει ο Γερμανός συνθέτης Ρίχαρντ Στράους. Γνωστότερος για τα τραγούδια του, ιδιαίτερα για την «Αριάδνη στη Νάξο», και τα συμφωνικά ποιήματά του («Δον Ζουάν», «Μάκβεθ», «Δον Κιχώτης», «Οικογενειακή συμφωνία» κ.ά.), ένα από τα οποία χρησιμοποιήθηκε στην ταινία «2001, η Οδύσσεια του Διαστήματος».

ΝΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΙ το «όραμα» του Κ. Σημίτη και να εμφανιστεί καλύτερος διαχειριστής της νεοφιλελεύθερης πολιτικής θα επιχειρήσει ο Κ. Καραμανλής κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του στη ΔΕΘ που ξεκινά σήμερα (σελίδα 9)

ΜΕ ΓΕΝΙΚΟΛΟΓΕΣ - άρα επί της ουσίας ανέξοδες - αναφορές στα «διαπλεκόμενα» και τη διαφθορά, συνεχίστηκε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος και συγκεκριμένα για τα άρθρα που αφορούν τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα(σελίδα 13)

ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΕΣ και πλήρεις υποκρισίας ήταν οι παρεμβάσεις των περισσότερων εκ των 150 ηγετών, με τον Κ. Σημίτη να ζητά έναν περισσότερο ΝΑΤΟικό ΟΗΕ, ενώ τα νερά τάραξε για μία ακόμη φορά ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο, με μια δριμύτατη κριτική στο διεθνή ιμπεριαλισμό και τη νέα τάξη (σελίδα 14)

ΜΟΛΙΣ τέσσερις μέρες, πριν το άνοιγμα των σχολείων, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την πρόσληψη 774 εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από τον πίνακα προσωρινών αναπληρωτών. Ολα τα ονόματα των διορισθέντων στο σημερινό «Ρ» (σελίδα 26)

Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ της δράσης των αγροτών της Θεσσαλίας θα συζητηθεί στη σύσκεψη εκπροσώπων όλων των Ομοσπονδιών και των Αγροτικών Συλλόγων της περιοχής που θα γίνει στις 16 Σεπτέμβρη στον Παλαμά, με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας (σελίδα 27)

ΟΡΓΗ και αηδία προκαλούν τα βρόμικα παιχνίδια που στήνονται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας και τα οποία μεταφράζονται σε ζημιές για χιλιάδες μικροαποταμιευτές και ταυτόχρονα σε κέρδη δισεκατομμυρίων για μια χούφτα θεσμικούς κερδοσκόπους (σελίδα 28)

«ΜΕΙΩΣΗ του κόστους και αύξηση της κέρδους», είναι το δόγμα που θα εφαρμόσει στη ΔΕΗ ο νέος διοικητής της, κωδικοποιώντας έτσι τις κυβερνητικές προτεραιότητες που προωθούν ολοταχώς την ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα υψηλά κέρδη για τους μελλούμενους μνηστήρες (σελίδα 29)

ΔΩΔΕΚΑ διάσημοι χορευτές, από τις μεγαλύτερες σκηνές του κόσμου, θα ενώσουν το ταλέντο τους για μια βραδιά, σε ένα μεγάλο αφιέρωμα στο χορό, με τίτλο «Χορού Εγκώμιον», αύριο στην Επίδαυρο (σελίδα 35)

ΓΕΓΟΝΟΤΑ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

1821 Ο Γεωργάκης Ολύμπιος έβαλε φωτιά στην μπαρουταποθήκη της Μονής του Σέκου στη Μολδαβία και ανατινάχτηκε στον αέρα μαζί με τους συντρόφους του για να μην πέσει στα χέρια των Τούρκων.

1943 Η Ιταλία συνθηκολογεί. Ο ΕΛΑΣ αφοπλίζει την ιταλική μεραρχία «Πινερόλο» και άλλες ιταλικές μονάδες.

1962 Ενας νεκρός και 30 τραυματίες σε σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ καπνοπαραγωγών και χωροφυλακής στο Ξηρόμερο της Αιτωλοακαρνανίας.

1973 Νέα απόπειρα δολοφονίας κατά του αρχιεπισκόπου Μακάριου με εκρηκτικό μηχανισμό έξω από το χωριό Αγιος Σέργιος. Ο Μακάριος σώζεται ως εκ θαύματος εξαιτίας της πρόωρης πυροδότησης.

1973 Ορκίζεται η κυβέρνηση του «δοτού» πρωθυπουργού της χούντας Σπ. Μαρκεζίνη. Την αντίθεσή της εκφράζει η μεγάλη πλειονότητα του πολιτικού κόσμου, ενώ συγχαρητήρια τηλεγραφήματα στέλνουν οι Νίξον, Μπραντ και Χιθ.

1980 Ο «Μεγαλέξανδρος» του Θόδωρου Αγγελόπουλου βραβεύεται στο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Βενετίας με το Χρυσό Φοίνικα για την κατηγορία των «πειραματικών ταινιών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ