ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΕΒΕ
Ιατροφαρμακευτική κάλυψη σε όλους!

Συγκεντρώσεις σήμερα έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΕ στην Αθήνα, στις 9 το πρωί και σε πολλές ακόμη πόλεις σε όλη τη χώρα

Την πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη και ασφαλιστική ενημερότητα των ασφαλισμένων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) που δεν έχουν να πληρώσουν τις εισφορές τους στο Ταμείο, διεκδικεί η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ) με συγκεντρώσεις σήμερα στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, έξω από τα κατά τόπους γραφεία του ΟΑΕΕ. Στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα γίνει σήμερα Τετάρτη στις 9 το πρωί, στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΕ (Ακαδημίας 22). Στον Πειραιά στις 9 το πρωί (Λεωχάρους 26). Στη Ζάκυνθο, στις 9 το πρωί. Στη Λάρισα στις 10 το πρωί. Στην Πάτρα στις 8 το πρωί. Στα Τρίκαλα στις 12 το μεσημέρι. Στον Πύργο, στον ΟΑΕΕ Αμαλιάδας, στη 1 μετά το μεσημέρι. Συγκεντρώσεις θα γίνουν και σε: Βόλο, Αρτα, Κιλκίς, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Δράμα, Κοζάνη, Κατερίνη, Λαμία.

Η ΠΑΣΕΒΕ, σε εντελώς αντίθετη ρότα από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, που βάζουν πλάτη στην αντιλαϊκή πολιτική και στα μέτρα που λαμβάνονται εναντίον των μικρών ΕΒΕ, αγωνίζεται και διεκδικεί, προκειμένου να τα αντιπαλέψει, αλλά και για να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης των εκατοντάδων χιλιάδων ΕΒΕ που δίνουν μάχη επιβίωσης. Στο αγωνιστικό της κάλεσμα σημειώνει: «Τα προηγούμενα χρόνια οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η ΟΝΕ γέμισαν τη χώρα πολυκαταστήματα και εισαγόμενα προϊόντα, γιγαντώθηκαν τα μονοπώλια σε κάθε κλάδο. Οι τράπεζες θησαύρισαν στην πλάτη μας. Σήμερα, το μεγάλο κεφάλαιο, η κυβέρνηση και η "τρόικα" ισχυρίζονται ότι οι μικροεπιχειρήσεις είναι πολλές και πρέπει να λιγοστέψουν, για να 'ρθει η ανάπτυξη. Γι' αυτό τα ευρωπαϊκά προγράμματα προορίζονται για τους λίγους, για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Γι' αυτό τους έπιασε η πρεμούρα με τα "κλειστά επαγγέλματα"».

Απευθυνόμενη σε κάθε ΕΒΕ, τονίζει: «Η θέση σου είναι στους αγώνες μαζί με την ΠΑΣΕΒΕ, που προέκυψε από την ανάγκη συντονισμού των αντιμονοπωλιακών δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα. Από την ανάγκη αγωνιστικής διεξόδου για τα προβλήματα που σε βασανίζουν. Η θέση σου είναι με το ΠΑΜΕ και την ΠΑΣΥ, των αγωνιζόμενων εργατών και αγροτών, που είναι αποφασισμένοι να μην υποκύψουν στην αντιλαϊκή λαίλαπα που ξετυλίγεται. Μόνο η λαϊκή συμμαχία μπορεί να υπερασπίσει τα δικαιώματα και τις ανάγκες σου. Μόνο το δυνάμωμα των κοινών αγώνων μπορεί να σε υπερασπίσει!!!».

  • Στον Πύργο θα γίνει νέα κινητοποίηση, αύριο Πέμπτη στη 1 μετά το μεσημέρι, έξω από το Επιμελητήριο, με αίτημα να δοθούν οι απαραίτητες βεβαιώσεις εγγραφής και στα μέλη που δεν έχουν να πληρώσουν την εισφορά τους σ' αυτό. Οι βεβαιώσεις είναι απαραίτητες για τις συναλλαγές των μικρών επιχειρήσεων με τις υπηρεσίες του δημοσίου.
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ «ΠΕΡΑΙΩΣΗ»
Επαναφέρουν την προσωποκράτηση για χρέη

Κακουργηματική πράξη θεωρείται το αδίκημα της φοροδιαφυγής το οποίο επισύρει ποινή κάθειρξης έως και 10 έτη!

Πολιτική εξόντωσης σε βάρος των μικρών επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής εξαπολύει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με το νομοσχέδιο για τη λεγόμενη «περαίωση» φορολογικών υποθέσεων. Στο σχέδιο η κυβέρνηση προσέθεσε δύο άρθρα, με τα οποία η φοροδιαφυγή θα θεωρείται κακουργηματική πράξη και θα εκδικάζεται από το τριμελές πλημμελειοδικείο ή το τριμελές εφετείο κακουργημάτων του τόπου της έδρας όπου θα συντελείται το αδίκημα. Προβλέπονται επίσης ποινές φυλάκισης για μη απόδοση ΦΠΑ, φόρου κύκλου εργασιών, καθώς και παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων. Ενεργοποιούνται επίσης τα μέτρα κατάσχεσης κινητής η ακίνητης περιουσίας οφειλετών του δημοσίου, οι οποίοι δεν έχουν εξοφλήσει τις οφειλές τους.

Με το ίδιο νομοθέτημα η κυβέρνηση εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά, για τις περιπτώσεις αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Με το νόμο για την περαίωση των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων της προηγούμενης δεκαετίας, ξεπλένει τη φοροδιαφυγή των μεγάλων επιχειρήσεων. Στον ίδιο νόμο, αυστηροποιεί στο έπακρο τις διατάξεις κατά της φοροδιαφυγής, σε μία περίοδο κατά την οποία εκατοντάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις και αυτοπασχολούμενοι πλήττονται από την οικονομική κρίση και τη λαίλαπα του μνημονίου, με αποτέλεσμα το μαζικό κλείσιμο των μικρών καταστημάτων και τη μαζική ανεργία.

Στις «διατάξεις για την αποτελεσματική τιμωρία της φοροδιαφυγής» προβλέπεται ποινή της φυλάκισης για περιπτώσεις μη απόδοσης φόρων. Η μη απόδοση ή η ανακριβής απόδοση στο δημόσιο του ΦΠΑ, του φόρου κύκλου εργασιών, των παρακρατούμενων ή επιρριπτόμενων φόρων, ως το ποσό των 3.000 ευρώ. Για ποσά μεταξύ των 3.000 και των 75.000 ευρώ ποινή φυλάκισης έως ένα (1) έτος. Ενώ κάθειρξη έως και δέκα (10) έτη προβλέπεται για ύψος φοροδιαφυγής μεγαλύτερο των 75.000 ευρώ.

Ποινή φυλάκισης έως τέσσερις (4) μήνες και για ειδικές περιπτώσεις έως και έξι (έξι) μήνες, προβλέπεται για μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων, ενώ αναστέλλεται και η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης για 48 ώρες.

Αν διαπιστωθεί ότι ο επιτηδευματίας, δεν έχει εκδώσει περισσότεροααπό 10 παραστατικά στοιχεία, ή η αξία των μη εκδοθέντων παραστατικών στοιχείων ξεπερνά τα 500 ευρώ, τότε καταβάλλεται μηνυτήρια αναφορά με την ολοκλήρωση του ελέγχου και ζητείται από τον αρμόδιο εισαγγελέα η κατά προτεραιότητα εκδίκαση της υπόθεσης.

ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ UNILEVER
«Εφαγε» και τα παγωτά της ΕΒΓΑ

Γιγαντώνεται ακόμα περισσότερο η γνωστή πολυεθνική

Την επιχειρηματική τους σύμπραξη στον τομέα του παγωτού ανακοίνωσαν χτες η πολυεθνική UNILEVER και η ΕΒΓΑ (του ομίλου Φιλίππου της ΦΑΓΕ), η οποία θα μεταβιβάσει στην πρώτη τις μάρκες των παγωτών της και το δίκτυο διανομής. Η ΕΒΓΑ θα συνεχίσει να παράγει τα παγωτά της, αλλά για λογαριασμό της UNILEVER, διατηρώντας και τις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της, ενώ θα παράγει και παγωτά της πολυεθνικής - που στην Ελλάδα έχει τη φίρμα «Algida» - τόσο για την εγχώρια αγορά, όσο και για το εξωτερικό. Με τον τρόπο αυτό, η ΕΒΓΑ αυξάνει ουσιαστικά την παραγωγή της, ενώ η UNILEVER αυξάνει σημαντικά το μερίδιό της στην αγορά παγωτού κατέχοντας δύο φίρμες. Το σήμα της ΕΒΓΑ θα παραμείνει στα παγωτά, όπως και τα ξεχωριστά ψυγεία κ.λπ.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, περίπου 65 εργαζόμενοι της ΕΒΓΑ που ασχολούνται στον κλάδο του παγωτού και στη διανομή θα μεταφερθούν στη UNILEVER, διατηρώντας τα δικαιώματά τους, σύμφωνα με την ενημέρωση προς το σωματείο.

Το 2009, ο τζίρος του παγωτού στην ΕΒΓΑ ανήλθε σε 32 εκατ. ευρώ. Η UNILEVER είχε τζίρο το 2009 ύψους 598 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των δύο εταιρειών.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΒΓΑ Κύρο Φιλίππου, η συμφωνία της δίνει τη δυνατότητα να εστιάσει στην περαιτέρω ανάπτυξη των υπόλοιπων προϊόντων της, χυμούς, κρουασάν κ.λπ., ενώ δεν αποκλείεται να δραστηριοποιηθεί και σε νέους κλάδους.

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του ελέγχου της αγοράς από την πολυεθνική, να αναφέρουμε ενδεικτικά τις επωνυμίες των προϊόντων που ήδη διακινεί στην αγορά. Εχουμε και λέμε:

  • Ελαιόλαδα & προϊόντα ελιάς ΑΛΤΙΣ
  • Μαργαρίνες (ΒΙΤΑΜ SOFT, BECEL PRO-ACTIV)
  • Φυτικά έλαια (SOL & ΦΛΩΡΑ)
  • Παγωτά (MAGIC, CARTE D' OR)
  • Αφεψήματα και τσάι LIPTON
  • Κύβοι, σάλτσες και σούπες KNORR
  • Ετοιμα γεύματα ζυμαρικών KNORR
  • Κρύα ροφήματα φρούτων & λαχανικών
  • Μαγιονέζες & σάλτσες για σαλάτες HELLMANN'S
  • Κατεψυγμένα προϊόντα IGLO
  • Αλλα προϊόντα τροφίμων (PUMMARO, CARTE D' OR ζελέ, σαντιγί ή μπεσαμέλ)
  • Προϊόντα οικιακού καθαρισμού (χλωρίνη KLINEX, CIF)
  • Απορρυπαντικά & μαλακτικά ρούχων (SKIP, CAJOLINE)
  • Προϊόντα περιποίησης προσώπου και σώματος (DOVE, LUX)
  • Προϊόντα στοματικής υγιεινής (AIM)
  • Προϊόντα περιποίησης μαλλιών (ORGANICS, ULTREX)
  • Αρώματα - αποσμητικά (AXE, REXONA).
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
«Ελευθέρας» στα μεταλλαγμένα

Να δημιουργήσει την απατηλή αίσθηση ότι μπαίνουν πρόσθετοι φραγμοί στα μεταλλαγμένα, επιχείρησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με αφορμή την τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.

Με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν, προκύπτει ότι συνεχίζει προς το παρόν να υπάρχει η δυνατότητα στα κράτη - μέλη να απαγορεύουν την καλλιέργεια μεταλλαγμένων, αλλά δεν τίθεται τέτοιο θέμα για την εισαγωγή, διακίνηση και κατανάλωσή τους. Οπότε τα όσα ανακοινώθηκαν σχετικά αποτελούν μια τρύπα... στα μεταλλαγμένα.

Κοροϊδία επίσης αποτελεί και η αναφορά ότι ζητήθηκαν μέτρα σταθεροποίησης της αγοράς στα σιτηρά, καθώς και οι προτάσεις που έθεσε το Συμβούλιο ο Κ. Σκανδαλίδης, για ίδρυση Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Τιμών και μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων σε επίπεδο ΕΕ. Ετσι κι αλλιώς αυτά αποτελούν προτάσεις της Κομισιόν, που στην πράξη δεν έχουν να ωφελήσουν σε τίποτα τους μικρομεσαίους παραγωγούς, όσο κυριαρχούν οι νόμοι του κέρδους και της ελεύθερης αγοράς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ