ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Οχτώβρη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Σε εξέλιξη απόπειρα πραξικοπήματος

Από τα επεισόδια χτες στην πρωτεύουσα, Κίτο
Από τα επεισόδια χτες στην πρωτεύουσα, Κίτο
KITO.--

Σε εξέλιξη, όπως όλα δείχνουν, βρίσκεται προσπάθεια πραξικοπήματος στο Εκουαδόρ, όπου εκδηλώθηκαν στάσεις αστυνομικών και στρατιωτικών σε διάφορες πόλεις με αφορμή την αντίθεσή τους σε περικοπές προνομίων και επιδομάτων τους, τις οποίες προωθεί η κυβέρνηση του Ραφαέλ Κορέα. Αστυνομικοί που, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πάνω από 800, έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια στην πρώτη περιφέρεια της πρωτεύουσας, Κίτο, ενώ είχαν αποκλείσει την κεντρική οδική αρτηρία που οδηγεί στο διεθνές αεροδρόμιο «Μαρισκάλ Σούκρε» στην πρωτεύουσα και το ίδιο το αεροδρόμιο, με συνέπεια να διακοπεί η λειτουργία του.

Η κατάσταση είναι έκρυθμη. Αστυνομικοί επιτέθηκαν ακόμη και στον Πρόεδρο, Ρ. Κορέα, με δακρυγόνα, ενώ τα βίαια επεισόδια έχουν επεκταθεί και στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη Γκουαγιακίλ και σε άλλες, όπου σημειώθηκαν λεηλασίες. Στο μεταξύ, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, Ερνέστο Γκονσάλες, ανακοίνωσε ότι στηρίζει την κυβέρνηση του Ραφαέλ Κορέα, ενώ από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Ρικάρντο Πατίνιο, σε δηλώσεις του τόνισε ότι πίσω από τις ενέργειες των αστυνομικών βρίσκονται κύκλοι που επιδιώκουν την ανατροπή της κυβέρνησης και την πρόκληση χάους στη χώρα.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος, που κρατείται τραυματισμένος από τους στασιαστές σε νοσοκομείο, κάνει λόγο ότι πρόκειται για «σχέδιο συνωμοσίας που εξυφαινόταν το τελευταίο διάστημα», ενώ κυβερνητική ανακοίνωση καλεί το λαό να βγει στους δρόμους να υπερασπιστεί την εκλεγμένη κυβέρνηση, πράγμα που ήδη γίνεται. Οι κυβερνήσεις της Κούβας, της Βενεζουέλας και άλλων χωρών καταδικάζουν το πραξικόπημα και στέκονται στο πλευρό της κυβέρνησης Κορέα.

Δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι βρίσκονται πίσω από τους στασιαστές, αλλά τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, καθώς η κυβέρνηση του Κορέα, στο πλαίσιο αστικοδημοκρατικών μέτρων, έχει δημιουργήσει αρκετούς εχθρούς όπως επίσης και με την απόφασή της να καταργήσει τη βάση των ΗΠΑ στη Μάντα. Είναι χαρακτηριστική και η ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Εκουαδόρ, που αναφέρει ως ενημέρωση σε Αμερικανούς πολίτες ότι πραγματοποιείται ...«εθνική απεργία των αστυνομικών συμπεριλαμβανομένης και της στρατιωτικής αστυνομίας» (!) καλώντας τους να «μείνουν στα σπίτια ή σε κάποιο άλλο ασφαλές μέρος».

ΙΣΠΑΝΙΑ - ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Μέτρα κατά των εργαζομένων

ΜΑΔΡΙΤΗ - ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Στον απόηχο των προχτεσινών μεγάλων κινητοποιήσεων όπου οι εργαζόμενοι έδειξαν την αυξημένη διάθεση για κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στα αντεργατικά μέτρα, η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Ελενα Σαλγάδο παρουσίασε στο Κοινοβούλιο το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2011, στο οποίο προβλέπεται μια μείωση κατά 16% στις δαπάνες των υπουργείων και 7,9% στις κρατικές δαπάνες, με τη γνωστή «επιχειρηματολογία» που χρησιμοποιούν παντού οι αστικές κυβερνήσεις για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας, πράγμα που σημαίνει ότι αυτό θα εκφραστεί με μείωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Παρόμοιες κατευθύνσεις παίρνει και η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, που ζητά τη στήριξη του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος - καθώς δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία - για να προχωρήσει σε ακόμα περισσότερα μέτρα λιτότητας στα πλαίσια του προϋπολογισμού του 2011. Ανάμεσα στα άλλα προωθεί μια μείωση κατά 5% στους μισθούς άνω των 1.500 ευρώ των δημοσίων υπαλλήλων, «πάγωμα» των συντάξεων για το 2011 και περικοπές κατά 25% σε ορισμένες παροχές, αλλά και αύξηση του ΦΠΑ από το 21% στο 23%. Οπως ήταν αναμενόμενο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ...χαιρέτισαν τα «φιλόδοξα» βήματα της κυβέρνησης.

ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Συνέχεια του πολέμου «χαμηλής έντασης»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ως μέσο άσκησης πίεσης ίσως και απειλής στον ασίγαστο μεν υπόγειο δε «πόλεμο» μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας, θα πρέπει να ληφθεί η έγκριση εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων, με ψήφους 348 έναντι 79, του νομοσχεδίου που προβλέπει την άσκηση πιέσεων στην Κίνα για να επανεκτιμήσει την ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος.

Με το νομοσχέδιο αυτό ανοίγει ο δρόμος για την επιβολή υψηλότερων δασμών σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα, με το σκεπτικό ότι η πολιτική του Πεκίνου επιτρέπει την υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος. Εντούτοις, κατά αναλυτές θεωρείται μάλλον «απίθανο» ότι τελικά το νομοσχέδιο θα γίνει νόμος του κράτους, καθώς θα πρέπει να εγκριθεί και από τη Γερουσία πριν υπογραφεί από τον πρόεδρο Ομπάμα και η έγκρισή του δε θεωρείται δεδομένη. Εξάλλου, λίγο πριν την ψήφισή του τόσο το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ όσο και 35 μεγάλες εταιρείες και εμπορικοί όμιλοι με κοινή ανακοίνωσή τους είχαν απευθύνει έκκληση στη Βουλή να μην εγκρίνει το νομοσχέδιο καθώς θα έχει «συνέπειες».

Εντούτοις, η έγκριση του νομοσχεδίου «λύνει» τα χέρια του προέδρου Ομπάμα για την άσκηση πιέσεων προς την Κίνα όσον αφορά το νόμισμά της, τόσο για εγχώριους λόγους καθώς οι κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές πλησιάζουν και δεδομένης της κατάστασης της οικονομίας το «χαρτί» της προστασίας των αμερικανικών θέσεων εργασίας είναι ισχυρό καθώς και σε διεθνές επίπεδο. Εξάλλου δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ που εξαπολύουν επιθέσεις προς την Κίνα περί «χειραγώγησης του νομίσματός της», αλλά και η ΕΕ κατηγορεί την Κίνα ότι κρατά υποτιμημένο το γουάν για να κάνει πιο ανταγωνιστικές τις εξαγωγές της στη διεθνή αγορά, πρακτική που δίνει στα κινεζικά προϊόντα προβάδισμα έναντι άλλων προϊόντων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιδοθεί σε εκστρατεία σχηματισμού διεθνούς μετώπου όσον αφορά την ισοτιμία του γουάν και αναμένεται ότι σε περίπτωση που έχουν διεθνή στήριξη θα θέσουν το ζήτημα κατά τη διάρκεια της Συνόδου της Ομάδας των 20 («G20») που θα πραγματοποιηθεί στις 10-11 Νοέμβρη στη Σεούλ.

Οι αντιδράσεις της Κίνας ήταν «ήπιες». Πριν την ψήφισή του η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τζιανγκ Γιου δήλωσε, στο πλαίσιο τακτικής συνέντευξης Τύπου, ότι το Πεκίνο κάλεσε το αμερικανικό Κογκρέσο να αποφύγει τις κινήσεις που μπορεί να βλάψουν τις σχέσεις των δύο χωρών, προσθέτοντας ότι η Κίνα «αντιτίθεται σθεναρά».

ΚΚ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ
Σημαντική άνοδος της εκλογικής δύναμής του

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Τις ευχαριστίες του προς τους εργαζόμενους και το λαό της Βενεζουέλας απηύθυνε με ανακοίνωσή του το ΚΚ Βενεζουέλας-PCV που κόντρα στη «λυσσαλέα αντικομμουνιστική εκστρατεία στήριξαν με την ψήφο τους στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής το Κομμουνιστικό Κόμμα» προσθέτοντας ότι με την ψήφο αυτή σημειώνει μια σταθερή ανοδική πορεία.

Το γεγονός αυτό «μας επιβάλλει να ενισχύσουμε τη δέσμευσή μας για τον αγώνα του Κόμματος και της Κομμουνιστικής Νεολαίας μαζί με την εργατική τάξη, τους αγρότες, τους φοιτητές και το λαό για την εμβάθυνση της διαδικασίας με προοπτική το σοσιαλισμό» αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση και συμπληρώνεται ότι εκλέχτηκαν δύο βουλευτές και έξι αναπληρωματικοί.

Πρόκειται για τους Οσκάρ Φιγκέρα, ΓΓ του PCV, ο οποίος εκλέχτηκε βουλευτής από την περιφέρεια του Γκουαρίκο και τον Καρόλους Βίλμερ, μέλος του ΠΓ που επανεξελέγη βουλευτής στο Κοινοβούλιο της Λατινικής Αμερικής (Parlatino).

Στις εκλογές της Κυριακής η εκλογική συμμαχία του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος, του ΚΚ Βενεζουέλας και άλλων δυνάμεων πήρε τις 98 από τις 165 έδρες, ενώ οι δυνάμεις της αντίδρασης με την «ομπρέλα» οργανώσεων Χώρος Δημοκρατικής Ενότητας πήραν 65 έδρες ενώ το κόμμα Πατρίδα για Ολους (PPT) - μέχρι πρόσφατα συμμετείχε στις εκλογές με τις δυνάμεις του μπολιβαριανού μπλοκ - 2 έδρες.

ΙΤΑΛΙΑ
Ψήφο εμπιστοσύνης στον Σ. Μπερλουσκόνι

ΡΩΜΗ.--

Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε αργά το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή των Αντιπροσώπων η κυβέρνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι - με τη στήριξη των βουλευτών της ομάδας «Μέλλον και Ελευθερία» του προέδρου της βουλής Τζιανφράνκο Φίνι, συγκεντρώνοντας συνολικά 342 ψήφους υπέρ, 275 κατά και τρεις αποχές.

Νωρίτερα, ο Ιταλός πρωθυπουργός, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές, είχε υποστηρίξει πως «πρέπει να αποφύγουμε την πολιτική αστάθεια σε μια περίοδο οικονομικών δυσκολιών», ενώ υπεραμύνθηκε της αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει.

Νωρίτερα, πάνω από χίλιοι κτηνοτρόφοι από διάφορες περιοχές της Ιταλίας συγκεντρώθηκαν στη Ρώμη έξω από το υπουργείο Γεωργίας, αντιδρώντας στη χαμηλή τιμή του γάλακτος και το σταδιακό αφανισμό τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ