ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε οριακό σημείο το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Κρήτης

Σε οριακό σημείο έχει φτάσει η λειτουργία ορισμένων τμημάτων του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΕΠΑΓΝΗ), λόγω έλλειψης προσωπικού.

Το σημαντικό αυτό θέμα έφεραν στη Βουλή με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας, Αλέκο Παπαδόπουλο, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης και Παναγιώτης Κοσιώνης.

«Ιδιαίτερα εμφανείς είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν τα χειρουργεία, η εντατική μονάδα νοσηλείας νεογνών και άλλα τμήματα», υπογραμμίζουν οι κομμουνιστές βουλευτές και επισημαίνουν ότι αποτέλεσμα αυτής της έλλειψης είναι να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν οι πάσχοντες και να καταφεύγουν στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια στην Κρήτη και στην Αθήνα με τις γνωστές οικονομικές και άλλες συνέπειες.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Υγείας γιατί καθυστερεί η συμπλήρωση των κενών σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό στο ΠΕΠΑΓΝΗ, καθώς και πότε και πόσα κενά προσωπικού θα καλυφθούν.

ΠΑΤΡΑ
Μαχητική απάντηση των υγειονομικών

Για στημένο διάλογο με θύμα την υγεία κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι την επίσκεψη του υπουργού Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλου, στην Πάτρα

 

Νοσοκομείο Νοσημάτων θώρακος στην Πάτρα. Μετά την εγκατάλειψη έρχεται το κλείσιμο
Νοσοκομείο Νοσημάτων θώρακος στην Πάτρα. Μετά την εγκατάλειψη έρχεται το κλείσιμο
Με την... προστασία αστυνομικών δυνάμεων και δυνάμεων των ΜΑΤ, επισκέφτηκε, την Κυριακή, την Πάτρα ο υπουργός Υγείας, Αλέκος Παπαδόπουλος, για να ανακοινώσει μέτρα συρρίκνωσης της δημόσιας υγείας στο νομό.

Η προστασία των ΜΑΤ θεωρήθηκε απαραίτητη (!), καθώς πολλοί εργαζόμενοι από το χώρο της υγείας, με πρωτοβουλία της ΕΣΑΚ Υγειονομικών, συγκεντρώθηκαν έξω από το ξενοδοχείο «Αστέρας» - όπου συνεδρίαζαν ο υπουργός μαζί με στελέχη των νοσοκομείων της περιοχής - για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στις προωθούμενες ρυθμίσεις.

Με μια μαχητική συγκέντρωση, οι εργαζόμενοι ανάρτησαν πανό δηλώνοντας πως «δε θα περάσει ο εργασιακός μεσαίωνας και το ξεπούλημα της δημόσιας υγείας» και φώναξαν συνθήματα καταγγέλλοντας πως «αυτός ο υπουργός δεν είναι της υγείας, είναι των ΜΑΤ και της τρομοκρατίας».

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι καυτηρίασαν τη στάση της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, οι οποίες ανταποκρίθηκαν στον κοινωνικό διάλογο που εξήγγειλε ο υπουργός, φωνάζοντας: «ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ πουλάτε τους εργάτες και μπρος στον Παπαδόπουλο κάνετε τις πάπιες». Ενδεικτικό αυτής της κατάστασης είναι πως απορρίφθηκε πρόταση της ΕΣΑΚ για στάσεις εργασίας τόσο στο νοσοκομείο του Ρίο όπου πλειοψηφεί η ΔΑΚΕ, όσο και στο νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» όπου πλειοψηφεί η ΠΑΣΚΕ.

Από νωρίς πάντως ο υπουργός Υγείας έδειξε τις προθέσεις του, καθώς πριν ακόμα ξεκινήσει η συνάντησή του, τόνισε: «Ξεκαθαρίζω πως το νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος θα κλείσει» προσθέτοντας ότι «το Καραμανδάνειο νοσοκομείο (το οποίο είναι το μόνο περιφερειακό παιδιατρικό νοσοκομείο της περιοχής) θα συγχωνευτεί με κάποιο άλλο».

Ενδεικτικό του στημένου διαλόγου είναι πως στη συνάντηση του υπουργού με τους διευθυντές των νοσοκομείων δεν επιτράπηκε η είσοδος σε κανέναν εργαζόμενο, εκτός από τις αντιπροσωπείες της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ. Το γεγονός κατήγγειλε ο Κώστας Παπανδρέου, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος. «Καταγγέλλουμε το στημένο διάλογο. Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο θα παλέψουν για να μην κλείσει», υπογράμμισε. «Εγκλημα» χαρακτήρισε το ενδεχόμενο να κλείσει το νοσοκομείο, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών.

Τις κυβερνητικές προθέσεις κατήγγειλε και η ΕΣΑΚ, δηλώνοντας πως θα παλέψει, ώστε να μην περάσουν.

Συγχωνεύσεις στο Λεκανοπέδιο

Ενα από τα σχέδια που επεξεργάζονται στο υπουργείο Υγείας για τη συγχώνευση των νοσοκομείων «Λαϊκό», «Ιπποκράτειο», «Ελπίς», «Πολυκλινική» και μέρους του «Ευαγγελισμού» έφερε χτες στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Εθνος». Στη θέση τους -σύμφωνα με το δημοσίευμα- θα δημιουργηθεί ένα «υπερ-νοσοκομείο» στο χώρο του νοσοκομείου «Σωτηρία», στο Γουδί ή στο Ελληνικό.

Ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος με ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι «στο υπουργείο Υγείας ουδέποτε αντιμετωπίστηκε τέτοια προοπτική».

«Πιστεύουμε, προσθέτει ο υπουργός, ότι θέματα παρόμοιου βεληνεκούς και σημασίας πρέπει να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη προσοχή και σοβαρότητα και δεν προσφέρονται για εντυπωσιασμούς».

Πάντως, παρά τις διαψεύσεις τα σενάρια των συγχωνεύσεων ή μεταφοράς νοσοκομείων και κλινικών στο Λεκανοπέδιο ακούγονται εδώ και χρόνια, ενώ ο ίδιος ο υπουργός έχει εκφραστεί υπέρ αυτών των επιλογών.

ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟΙ ΣΠΟΡΟΙ
«Πράσινο φως» από την κυβέρνηση

Το «πράσινο φως» στην επερχόμενη κυριαρχία των μεταλλαγμένων προϊόντων, που μεθοδεύουν οι πολυεθνικές των ΗΠΑ, ανάβει η κυβέρνηση, επιχειρώντας να υποβαθμίσει το τεράστιο πρόβλημα, το οποίο προέκυψε φέτος με την καλλιέργεια μεταλλαγμένου βαμβακόσπορου στη χώρα μας.

Τα μέτρα που αποφάσισε τελικά να λάβει η κυβέρνηση - μετά από σύσκεψη που έγινε μεταξύ του Γ. Ανωμερίτη και των υφυπουργών Γεωργίας Β. Αργύρη και ΠΕΧΩΔΕ Η. Ευθυμιόπουλου -αφορούν μόνο στις εκτάσεις όπου το πρόβλημα έχει «σημαντικές διαστάσεις (επιμολυσμένου άνω του 1%)», όπως ανακοινώθηκε χτες από το υπουργείο Γεωργίας. Για εκτάσεις με επιμόλυνση κάτω αυτού του ποσοστού, η κυβέρνηση προφανώς θεωρεί ότι... δεν υπάρχει πρόβλημα(!) και επομένως οι ποσότητες αυτές θα εμπορευτούν κανονικά. Αυτό εξάλλου είχε αφήσει να εννοηθεί την περασμένη βδομάδα και ο υπουργός Γεωργίας, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει μηδενικός κίνδυνος στην τυχαία πρόσμειξη συμβατικών σπόρων με επιμολυσμένους, γι' αυτό και θα πρέπει να καθοριστεί ένα όριο».

Το 0,5%, όμως, στο οποίο αναφερόταν τότε ο υπουργός Γεωργίας, που είναι και το όριο πρόσμειξης της Κοινότητας, η κυβέρνηση αυθαίρετα το ανεβάζει τώρα σε όριο... «ανοχής» του 1%. Το μεταλλαγμένο βαμβάκι, μάλιστα, θα ενταχθεί κανονικά στην παραγωγή, προκειμένου να γίνει ο διαχωρισμός ανάμεσα στο βαμβακόσπορο και τις ίνες, και δε θα καταστραφεί όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί. Και αυτό γιατί ναι μεν ο βαμβακόσπορος από τις εκτάσεις με επιμόλυνση άνω του 1% θα καταστραφεί, οι ίνες όμως των φυτών που προέρχονται από αυτές τις εκτάσεις θα εξαχθούν σε χώρες εκτός ΕΕ. Γεγονός που αποτελεί έμμεσο «σπρώξιμο» για την καλλιέργεια μεταλλαγμένου βαμβακιού στη χώρα μας και τις επόμενες χρονιές.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα δήθεν μέτρα που πάρθηκαν, το σύσπορο βαμβάκι θα συγκεντρωθεί σε... «επιλεγμένα εκκοκκιστήρια», όπου θα γίνει και ο διαχωρισμός ανάμεσα στις ίνες του φυτού και το βαμβακόσπορο. Και εδώ τίθεται ένα ακόμα ζήτημα: Οι εκτάσεις με επιμόλυνση άνω του 1% ανέρχονται σε 5.600 στρέμματα: Πώς αυτά τα εκκοκκιστήρια θα δουλέψουν μόνο μ' αυτή την παραγωγή; Ποιος εγγυάται ότι δε θα επιχειρήσουν να εκκοκκίσουν και άλλο βαμβάκι, με αποτέλεσμα να έχουμε και πάλι το αποτέλεσμα της καταστροφικής πρόσμειξης;

Οπως και να έχει το θέμα, γεγονός είναι ότι η κυβέρνηση επιχειρεί με υπόγειους τρόπους να «θολώσει τα νερά» και να υποβαθμίσει το θέμα, με απώτερο στόχο τη νομιμοποίηση της καλλιέργειας και διακίνησης μεταλλαγμένων προϊόντων στη χώρα μας. Γι' αυτό και κάνει «γαργάρα» το θέμα των απαιτούμενων ελέγχων στην εισαγωγή των σπόρων, τη στιγμή που είναι γνωστό πως η μη υποστήριξη της ντόπιας σποροπαραγωγής από τη μια και οι αθρόες εισαγωγές από την άλλη οδήγησαν στη σημερινή τραγική κατάσταση με την καλλιέργεια μεταλλαγμένων σπόρων. Αντί αυτού... λαμβάνει «μέτρα» για τη συγκρότηση Επιστημονικού Συμβουλίου Βιοτεχνολογίας για το Πολλαπλασιαστικό Υλικό των Αγροτικών Προϊόντων...

Σήμερα η σύσκεψη φορέων

Σύσκεψη με θέμα την ανταλλαγή απόψεων στο σχέδιο μεταρρύθμισης για την υγεία, καθώς και το συντονισμό δράσης των συνδικαλιστικών φορέων πραγματοποιούν σήμερα στις 12 μ. στα γραφεία της ΠΟΕΔΗΝ η ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΠΟΕΔΗΝ - ΟΕΝΓΕ - ΕΚΑ - ΕΙΝΑΠ.

Καταστρατήγηση για την προβολή

Στην καταστρατήγηση και την παράκαμψη της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου προχώρησε χτες ο δήμαρχος Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλος. Ετσι, σε συνέντευξη Τύπου χτες, προχώρησε στην εξαγγελία της από κοινού... υιοθέτησης του χωριού των Μαυρατζαίων της Σάμου με το ομόλογό του, του Πειραιά, χωρίς καν να έχει την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων, αφού το εν λόγω θέμα θα συζητηθεί αύριο.

Κάτι τέτοιο, βέβαια, είναι αρκετά συνηθισμένο για τον δήμαρχο Αθηναίων, εφόσον πριν από κάθε μεγάλο θέμα του δήμου δίνει και μια συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζοντάς το ως προσωπική του... έμπνευση - λες και δεν υπάρχει καν Δημοτικό Συμβούλιο ή έστω δημοτική αρχή. Γίνεται λοιπόν φανερό - για μια ακόμη φορά - ότι στόχος του δημάρχου δεν είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των κατοίκων της πρωτεύουσας, αλλά η προσωπική του προβολή και υστεροφημία.

Το χωριό των Μαυρατζαίων είχε καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς κατά τις πρόσφατες πυρκαγιές του Ιούλη, ενώ μία ηλικιωμένη βρήκε τραγικό θάνατο μέσα στις φλόγες. Αλήθεια, τόσο κοστίζει για τον δήμαρχο Αθηναίων η προσωπική προβολή, ώστε να ξεχνά τον ανθρώπινο πόνο;

Οι αντιστασιακοί κατά των επεκτάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ

Να ενώσει τη φωνή της με όσους αγωνίζονται κατά των νέων επεκτάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ, αποφάσισε η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος Ελευσίνας της ΠΕΑΕΑ, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως την περασμένη Παρασκευή και συζήτησε το σοβαρό αυτό θέμα για ολόκληρη την περιοχή. Συγκεκριμένα, αποφάσισε:

- Τάσσεται ανεπιφύλακτα ΚΑΤΑ των νέων επεκτάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ και ζητεί από τις κρατικές αρχές να μην εγκρίνουν το νέο πρόγραμμα επεκτάσεων, η υλοποίηση του οποίου θα βάλει σε μεγαλύτερο κίνδυνο το περιβάλλον, την υγεία, την ασφάλεια της πολύπαθης περιοχής και θα απαξιώσει την πολιτιστική κληρονομιά και τα περιουσιακά στοιχεία των κατοίκων.

- Συμμετέχει στη νεοσυσταθείσα Επιτροπή Αγώνα Κατά των Επεκτάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ.

- Ορίζει εκπροσώπους της στην Επιτροπή τους Γιώργο Σακελλαρίου και Γιώργο Παραδούλια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ