Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟΙ ΣΠΟΡΟΙ
«Πράσινο φως» από την κυβέρνηση

Το «πράσινο φως» στην επερχόμενη κυριαρχία των μεταλλαγμένων προϊόντων, που μεθοδεύουν οι πολυεθνικές των ΗΠΑ, ανάβει η κυβέρνηση, επιχειρώντας να υποβαθμίσει το τεράστιο πρόβλημα, το οποίο προέκυψε φέτος με την καλλιέργεια μεταλλαγμένου βαμβακόσπορου στη χώρα μας.

Τα μέτρα που αποφάσισε τελικά να λάβει η κυβέρνηση - μετά από σύσκεψη που έγινε μεταξύ του Γ. Ανωμερίτη και των υφυπουργών Γεωργίας Β. Αργύρη και ΠΕΧΩΔΕ Η. Ευθυμιόπουλου -αφορούν μόνο στις εκτάσεις όπου το πρόβλημα έχει «σημαντικές διαστάσεις (επιμολυσμένου άνω του 1%)», όπως ανακοινώθηκε χτες από το υπουργείο Γεωργίας. Για εκτάσεις με επιμόλυνση κάτω αυτού του ποσοστού, η κυβέρνηση προφανώς θεωρεί ότι... δεν υπάρχει πρόβλημα(!) και επομένως οι ποσότητες αυτές θα εμπορευτούν κανονικά. Αυτό εξάλλου είχε αφήσει να εννοηθεί την περασμένη βδομάδα και ο υπουργός Γεωργίας, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει μηδενικός κίνδυνος στην τυχαία πρόσμειξη συμβατικών σπόρων με επιμολυσμένους, γι' αυτό και θα πρέπει να καθοριστεί ένα όριο».

Το 0,5%, όμως, στο οποίο αναφερόταν τότε ο υπουργός Γεωργίας, που είναι και το όριο πρόσμειξης της Κοινότητας, η κυβέρνηση αυθαίρετα το ανεβάζει τώρα σε όριο... «ανοχής» του 1%. Το μεταλλαγμένο βαμβάκι, μάλιστα, θα ενταχθεί κανονικά στην παραγωγή, προκειμένου να γίνει ο διαχωρισμός ανάμεσα στο βαμβακόσπορο και τις ίνες, και δε θα καταστραφεί όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί. Και αυτό γιατί ναι μεν ο βαμβακόσπορος από τις εκτάσεις με επιμόλυνση άνω του 1% θα καταστραφεί, οι ίνες όμως των φυτών που προέρχονται από αυτές τις εκτάσεις θα εξαχθούν σε χώρες εκτός ΕΕ. Γεγονός που αποτελεί έμμεσο «σπρώξιμο» για την καλλιέργεια μεταλλαγμένου βαμβακιού στη χώρα μας και τις επόμενες χρονιές.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα δήθεν μέτρα που πάρθηκαν, το σύσπορο βαμβάκι θα συγκεντρωθεί σε... «επιλεγμένα εκκοκκιστήρια», όπου θα γίνει και ο διαχωρισμός ανάμεσα στις ίνες του φυτού και το βαμβακόσπορο. Και εδώ τίθεται ένα ακόμα ζήτημα: Οι εκτάσεις με επιμόλυνση άνω του 1% ανέρχονται σε 5.600 στρέμματα: Πώς αυτά τα εκκοκκιστήρια θα δουλέψουν μόνο μ' αυτή την παραγωγή; Ποιος εγγυάται ότι δε θα επιχειρήσουν να εκκοκκίσουν και άλλο βαμβάκι, με αποτέλεσμα να έχουμε και πάλι το αποτέλεσμα της καταστροφικής πρόσμειξης;

Οπως και να έχει το θέμα, γεγονός είναι ότι η κυβέρνηση επιχειρεί με υπόγειους τρόπους να «θολώσει τα νερά» και να υποβαθμίσει το θέμα, με απώτερο στόχο τη νομιμοποίηση της καλλιέργειας και διακίνησης μεταλλαγμένων προϊόντων στη χώρα μας. Γι' αυτό και κάνει «γαργάρα» το θέμα των απαιτούμενων ελέγχων στην εισαγωγή των σπόρων, τη στιγμή που είναι γνωστό πως η μη υποστήριξη της ντόπιας σποροπαραγωγής από τη μια και οι αθρόες εισαγωγές από την άλλη οδήγησαν στη σημερινή τραγική κατάσταση με την καλλιέργεια μεταλλαγμένων σπόρων. Αντί αυτού... λαμβάνει «μέτρα» για τη συγκρότηση Επιστημονικού Συμβουλίου Βιοτεχνολογίας για το Πολλαπλασιαστικό Υλικό των Αγροτικών Προϊόντων...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απροστάτευτοι από τα «μεταλλαγμένα»(2004-05-19 00:00:00.0)
Προκαταρκτική έρευνα για τα μεταλλαγμένα(2000-08-12 00:00:00.0)
Κυβερνητική «κουκούλα» με τις πλάτες της ΕΕ(2000-06-01 00:00:00.0)
«Μεταλλαγμένη» υποκρισία(2000-05-31 00:00:00.0)
Μεταλλαγμένη κοροϊδία(2000-04-21 00:00:00.0)
Πράσινο «σόου» με ολίγον από «Greenpeace»(2000-03-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ