Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, ΟΠΑΠ
Συλλαλητήριο σήμερα στην Αθήνα

Αντιδρούν στην κυβερνητική τροπολογία νέων ιδιωτικοποιήσεων

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στον ΟΤΕ
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στον ΟΤΕ
Οξύνονται οι αντιδράσεις εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, ενάντια σε τροπολογία της κυβέρνησης που προβλέπει την απώλεια της πλειοψηφίας του δημοσίου στον ΟΤΕ. Η ίδια τροπολογία προβλέπει την ιδιωτικοποίηση - μέχρι 49% σε πρώτη φάση - του ΟΠΑΠ και των ΕΛΤΑ. Χτες ξεκίνησαν οι απεργίες στον ΟΤΕ και έγινε η πρώτη πορεία εργαζομένων του στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Σήμερα πραγματοποιείται συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας.

Πρόσφατα, οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ αποφάσισαν σε πρώτη φάση επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες (μέχρι και αύριο). Σήμερα κάνουν πανελλαδικό συλλαλητήριο, στη 1.00 μμ, στην πλατεία Κλαυθμώνος. Αύριο, πιθανή μέρα ψηφοφορίας για την τροπολογία, προχωρούν σε συγκέντρωση έξω από τη Βουλή.

Χτες, τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία έφτασαν, σε κάποιες περιοχές, μέχρι και το 95%. Το μεσημέρι εκατοντάδες εργαζόμενοι, μέλη της Πανελλήνιας Ενωσης Τεχνικών ΟΤΕ, πραγματοποίησαν πορεία στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Εκεί, μαζί με αντιπροσώπους του ΟΣΕ, του ΕΛΤΑ και της ΓΣΕΕ συναντήθηκαν με τον υπουργό. Ο Γ. Παπαντωνίου τους διαβεβαίωσε για τις αγαθές προθέσεις της κυβέρνησης. Ο ίδιος, προεκλογικά, διαβεβαίωνε ότι το πλειοψηφικό πακέτο του ΟΤΕ δεν πρόκειται να χαθεί για το δημόσιο. Ο δε πολιτικός του προϊστάμενος, ο Κ. Σημίτης, το 1993, βουλευτής τότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνυπέγραφε τροπολογία για «να αποτραπεί η παράδοση του ΟΤΕ στα ξένα συμφέροντα και να αποκατασταθεί ο επιβαλλόμενος δημόσιος έλεγχος», που κινδύνευε επί υπουργίας Μάνου.

Επιπλέον, χτες, το προεδρείο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΕΛΤΑ, σε συνέντευξη Τύπου, δήλωσε την αντίθεσή του με τη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομείου. Ο πρόεδρος Φ. Θωμάς επανέλαβε τρεις - τέσσερις φορές ότι «ο αγώνας τώρα αρχίζει». Ομως δεν προσδιόρισε πώς θα εξελιχθεί αυτός ο αγώνας, ο οποίος μάλιστα ξεκινά «λειψά».

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα σε συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΜΕ - ΕΛΤΑ, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ αποφάσισαν τρίωρη στάση εργασίας σήμερα και 24ωρη πανελλαδική απεργία αύριο. Η απεργία θα συνεχιστεί και την Πέμπτη, αν δεν έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση της τροπολογίας στη Βουλή. Ομως, απέρριψαν πρόταση της «Δημοκρατικής Συνεργασίας» για δίμηνο πρόγραμμα αγωνιστικών κινητοποιήσεων, με απεργίες, ενημέρωση εργαζομένων, συγκεντρώσεις και άλλες ενέργειες.

Βέβαια, οι πρασινογάλανοι εταίροι της ΟΜΕ - ΕΛΤΑ καλύφθηκαν πίσω από τη ΓΣΕΕ, που αναζητώντας ρόλο, εν μέσω κινητοποιήσεων, ανακοίνωσε τρίωρη στάση εργασίας για σήμερα (12 - 3 μμ), με τη συμμετοχή των εργαζομένων σε ΕΛΤΑ, ΔΕΗ, ΟΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΡΤ και ΟΠΑΠ. Καλούσε δε τους προαναφερόμενους να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο που εξήγγειλαν πρώτοι οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ.

Ομως, πέρα από το τι κάνει η ΓΣΕΕ, μένει το τι κάνουν και τι έκαναν οι εν λόγω συνδικαλιστές του Ταχυδρομείου, οι οποίοι καιρό τώρα διοχετεύουν την αγωνιστικότητά τους σε συγγραφή ανακοινώσεων εναντίον της διοίκησης του ΕΛΤΑ, χωρίς ποτέ να καταγγείλουν την κυβέρνηση, που και την πολιτική απαξίωσης και ξεπουλήματος των ΔΕΚΟ προωθεί και την «κακή» διοίκηση του ΕΛΤΑ διόρισε.

Σε ερώτηση για το πώς θα συνεχιστεί αυτός ο «αγώνας» μετά την Τετάρτη, το προεδρείο παρέπεμψε σε μελλοντική συνεδρίαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας. Πάντως, η ηγεσία της Ομοσπονδίας προσανατολίζεται σε άσκηση πίεσης με την απειλή απόσυρσης των 1.500 ιδιωτικών αυτοκινήτων υπαλλήλων του ΕΛΤΑ, που έναντι μικρής αποζημίωσης τα χρησιμοποιούν για να καλύψουν αντίστοιχα δρομολόγια της αγροτικής διανομής. Ως μέσο πίεσης θα χρησιμοποιηθεί και η απειλή μη παροχής υπηρεσιών από τους εργαζομένους του ΕΛΤΑ, προς το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, με το σκεπτικό ότι λειτουργεί ανταγωνιστικά και αντιστρατεύεται τα συμφέροντα του ΕΛΤΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ