Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΤΡΑ
Μαχητική απάντηση των υγειονομικών

Για στημένο διάλογο με θύμα την υγεία κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι την επίσκεψη του υπουργού Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλου, στην Πάτρα

 

Νοσοκομείο Νοσημάτων θώρακος στην Πάτρα. Μετά την εγκατάλειψη έρχεται το κλείσιμο
Νοσοκομείο Νοσημάτων θώρακος στην Πάτρα. Μετά την εγκατάλειψη έρχεται το κλείσιμο
Με την... προστασία αστυνομικών δυνάμεων και δυνάμεων των ΜΑΤ, επισκέφτηκε, την Κυριακή, την Πάτρα ο υπουργός Υγείας, Αλέκος Παπαδόπουλος, για να ανακοινώσει μέτρα συρρίκνωσης της δημόσιας υγείας στο νομό.

Η προστασία των ΜΑΤ θεωρήθηκε απαραίτητη (!), καθώς πολλοί εργαζόμενοι από το χώρο της υγείας, με πρωτοβουλία της ΕΣΑΚ Υγειονομικών, συγκεντρώθηκαν έξω από το ξενοδοχείο «Αστέρας» - όπου συνεδρίαζαν ο υπουργός μαζί με στελέχη των νοσοκομείων της περιοχής - για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στις προωθούμενες ρυθμίσεις.

Με μια μαχητική συγκέντρωση, οι εργαζόμενοι ανάρτησαν πανό δηλώνοντας πως «δε θα περάσει ο εργασιακός μεσαίωνας και το ξεπούλημα της δημόσιας υγείας» και φώναξαν συνθήματα καταγγέλλοντας πως «αυτός ο υπουργός δεν είναι της υγείας, είναι των ΜΑΤ και της τρομοκρατίας».

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι καυτηρίασαν τη στάση της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, οι οποίες ανταποκρίθηκαν στον κοινωνικό διάλογο που εξήγγειλε ο υπουργός, φωνάζοντας: «ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ πουλάτε τους εργάτες και μπρος στον Παπαδόπουλο κάνετε τις πάπιες». Ενδεικτικό αυτής της κατάστασης είναι πως απορρίφθηκε πρόταση της ΕΣΑΚ για στάσεις εργασίας τόσο στο νοσοκομείο του Ρίο όπου πλειοψηφεί η ΔΑΚΕ, όσο και στο νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» όπου πλειοψηφεί η ΠΑΣΚΕ.

Από νωρίς πάντως ο υπουργός Υγείας έδειξε τις προθέσεις του, καθώς πριν ακόμα ξεκινήσει η συνάντησή του, τόνισε: «Ξεκαθαρίζω πως το νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος θα κλείσει» προσθέτοντας ότι «το Καραμανδάνειο νοσοκομείο (το οποίο είναι το μόνο περιφερειακό παιδιατρικό νοσοκομείο της περιοχής) θα συγχωνευτεί με κάποιο άλλο».

Ενδεικτικό του στημένου διαλόγου είναι πως στη συνάντηση του υπουργού με τους διευθυντές των νοσοκομείων δεν επιτράπηκε η είσοδος σε κανέναν εργαζόμενο, εκτός από τις αντιπροσωπείες της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ. Το γεγονός κατήγγειλε ο Κώστας Παπανδρέου, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος. «Καταγγέλλουμε το στημένο διάλογο. Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο θα παλέψουν για να μην κλείσει», υπογράμμισε. «Εγκλημα» χαρακτήρισε το ενδεχόμενο να κλείσει το νοσοκομείο, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών.

Τις κυβερνητικές προθέσεις κατήγγειλε και η ΕΣΑΚ, δηλώνοντας πως θα παλέψει, ώστε να μην περάσουν.

Συγχωνεύσεις στο Λεκανοπέδιο

Ενα από τα σχέδια που επεξεργάζονται στο υπουργείο Υγείας για τη συγχώνευση των νοσοκομείων «Λαϊκό», «Ιπποκράτειο», «Ελπίς», «Πολυκλινική» και μέρους του «Ευαγγελισμού» έφερε χτες στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Εθνος». Στη θέση τους -σύμφωνα με το δημοσίευμα- θα δημιουργηθεί ένα «υπερ-νοσοκομείο» στο χώρο του νοσοκομείου «Σωτηρία», στο Γουδί ή στο Ελληνικό.

Ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος με ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι «στο υπουργείο Υγείας ουδέποτε αντιμετωπίστηκε τέτοια προοπτική».

«Πιστεύουμε, προσθέτει ο υπουργός, ότι θέματα παρόμοιου βεληνεκούς και σημασίας πρέπει να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη προσοχή και σοβαρότητα και δεν προσφέρονται για εντυπωσιασμούς».

Πάντως, παρά τις διαψεύσεις τα σενάρια των συγχωνεύσεων ή μεταφοράς νοσοκομείων και κλινικών στο Λεκανοπέδιο ακούγονται εδώ και χρόνια, ενώ ο ίδιος ο υπουργός έχει εκφραστεί υπέρ αυτών των επιλογών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ