Πέμπτη 1 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣΠΟΡΟΣ
Κυβερνητική «κουκούλα» με τις πλάτες της ΕΕ

Η διαφύλαξη των νόμων της αγοράς, δηλαδή των άνομων κερδοσκοπικών συμφερόντων των πολυεθνικών και των ντόπιων εισαγωγέων, φαίνεται να προέχει για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας σχετικά με την εισαγωγή και ενδεχόμενη καλλιέργεια μεταλλαγμένων σπόρων βαμβακιού, αμερικανικής προέλευσης.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας φαίνεται να τηρεί δύο μέτρα και δύο σταθμά. Από τη μια, όπως έγινε γνωστό χτες, ενημερώθηκαν για άλλη μια φορά οι αρμόδιες κοινοτικές αρχές ότι στη χώρα μας εισήχθη αμερικανικός βαμβακόσπορος, μέρος του οποίου είναι γενετικά μεταλλαγμένος. Από την άλλη, ο υπουργός Γεωργίας, Γ. Ανωμερίτης, όλο το προηγούμενο διάστημα και ο αρμόδιος υφυπουργός Γεωργίας, Βαγ. Αργύρης, χτες, δηλώνουν πως από τους μέχρι τώρα ελέγχους δεν έχει βρεθεί ύποπτο δείγμα. Διαβεβαιώσεις που σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες φαίνεται να είναι αβάσιμες, αφού ήδη έχουν εντοπιστεί δείγματα που περιέχουν μεταλλαγμένους σπόρους βαμβακιού. Παράλληλα, από πηγές των Βρυξελλών έγινε γνωστό ότι εισήχθη τράνζιτ μέσω Αμβέρσας μεγάλη ποσότητα ύποπτου αμερικανικού βαμβακόσπορου, που σύμφωνα με πληροφορίες φτάνει τους 3.000 τόνους.

Πάντως, ο υφυπουργός Γεωργίας χτες, μετά από πιεστικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων, είπε μόνο πως αν βρεθούν μεταλλαγμένοι σπόροι βαμβακιού που έχουν σπαρθεί σε χωράφια «θα έχουν την τύχη που πρέπει». Την άρνησή του να απαντήσει στο αν έχουν βρεθεί δείγματα με μεταλλαγμένο βαμβακόσπορο τη δικαιολόγησε με το ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι έλεγχοι, συμπληρώνοντας πως η ολοκλήρωση των ελέγχων αναμένεται μέσα στις επόμενες 20 μέρες και αφού ολοκληρωθούν οι έλεγχοι θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις...

Ταυτόχρονα, και ο ίδιος αλλά και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Γεωργίας δικαιολογούν τη σιωπή τους με το γεγονός ότι υπάρχει δικαστική απαγόρευση, από το Πρωτοδικείο Αθηνών, στο να πουν οτιδήποτε σχετικά με το θέμα! Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι οι ντόπιοι εισαγωγείς και μεγαλέμποροι βαμβακόσπορου σύσσωμοι κατέθεσαν «αίτηση ασφαλιστικών μέτρων», επικαλούμενοι νομικά κενά... και κατάφεραν να «παγώσουν» τους ελέγχους και οποιαδήποτε άλλη ενέργεια για το κρίσιμο διάστημα που χρειάστηκαν για να πουλήσουν το βαμβακόσπορο. Και αυτό αποτελεί το άλλοθι για την κυβέρνηση και το υπουργείο Γεωργίας, ώστε να επιτευχθούν οι κερδοσκοπικές επιδιώξεις του κυκλώματος εισαγωγής - εμπορίας βαμβακόσπορου!

Ωστόσο, το συγκεκριμένο ζήτημα αποκτά και ευρύτερες διαστάσεις, αφού και η αρμόδια διαχειριστική επιτροπή σπόρων της ΕΕ δεν πρότεινε τίποτα διαφορετικό, παρά μόνο δειγματοληπτικούς ελέγχους και παρέπεμψε το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση. Αλλωστε, η Ευρωπαϊκή Ενωση τρενάρει σκόπιμα τη λήψη μέτρων για την απαγόρευση της εισαγωγής μεταλλαγμένων σπόρων και προϊόντων. Και ούτε προτείνει κάποιο μέτρο τη στιγμή που σε πολλές χώρες της ΕΕ αποδεδειγμένα καλλιεργούνται μεταλλαγμένα προϊόντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ