Πέμπτη 1 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΔΑΣΙΚΑ ΧΩΡΙΑ
«Δούρειος Ιππος» της ιδιωτικοποίησης των δασών

Την ιδιωτικοποίηση των δασών επισπεύδει η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας ως «άλλοθι» την ψυχαγωγία των πολιτών

Την επίσπευση των εργασιών ολοκλήρωσης των «δασικών χωριών» - πρόκειται για δασικούς οικισμούς των 20 κατοικιών και ενός εστιατορίου, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας - ζήτησε από τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες ο υφυπουργός Γεωργίας Φ. Χατζημιχάλης, καθώς ...το καλοκαίρι έρχεται και «ο χρόνος είναι χρήμα».

Οπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας, «τα δασικά χωριά αποτελούν εναλλακτική μορφή αναψυχής» και η δημιουργία τους εντάσσεται σε ένα «πρόγραμμα χώρων δασικής αναψυχής που έχει δημιουργήσει από το 1982 το υπουργείο», επικαλούμενο την ...«ανάκτηση των σχέσεων του σύγχρονου ανθρώπου με τη φύση».

Στην πραγματικότητα, όμως, η δημιουργία των λεγόμενων «δασικών χωριών» αποτελεί άλλη μια κραυγαλέα ενέργεια της κυβέρνησης, που μοναδικό στόχο έχει την ιδιωτικοποίηση των δασών της χώρας. Γιατί και σ' αυτήν την περίπτωση η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας ως «άλλοθι» την ψυχαγωγία των πολιτών - το ίδιο «επιχείρημα» είχε επικαλεστεί και για την ανάθεση της διαχείρισης των περιαστικών δασών στην Αυτοδιοίκηση - μεθοδεύει την προσαρμογή των δασών στην οικονομία της αγορά, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις οποίες η ίδια έχει συνδιαμορφώσει.

Γιατί, τι άλλο μπορεί να σημαίνει η ανάπτυξη οικισμών, που βρίσκονται μέσα σε δασικές εκτάσεις, εκτός από τη δημιουργία πρόσθετων πηγών κερδοσκοπίας μέσα στα δάση; Και όπως έχει αποδείξει η ιστορία, το «νερό» από αυτές τις «πηγές» καταλήγει, τις περισσότερες φορές, στα χέρια ιδιωτικών φορέων, η οποίοι αναλαμβάνουν τη διαχείρισή τους. Εύκολα, λοιπόν, μπορεί κανείς να αντιληφθεί για ποιους ακριβώς νοιάζεται η κυβέρνηση, όταν αναφέρεται στο «σύγχρονο άνθρωπο».

Σ' αυτά τα πλαίσια, λοιπόν, αλλά και με βάση τον προβλεπόμενο καταμερισμό της χώρας, ως χώρα εμπορίου και τουρισμού, η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει «εντολή» για να επισπευστούν οι εργασίες ολοκλήρωσης των δασικών χωριών, τα οποία βρίσκονται: Στο Νομό Αρκαδίας στη θέση «Χορευταρού - Κρέκιζα», στο Νομό Αρτας στη θέση «Αγιος Κωνσταντίνος», στο Νομό Καρδίτσας στη θέση «Σταυρός», στο Νομό Φθιώτιδος στη θέση «Λιβαδάκι - Κυρά Μαριώ» και στο Νόμο Φωκίδος στη θέση «Καψίτσα». Και το κακό δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ, αφού, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Γεωργίας, προβλέπεται ν' αρχίσει άμεσα και η κατασκευή άλλων.

Αξίζει να σημειωθεί πως η επιλογή των τοποθεσιών για τη δημιουργία των παραπάνω δασικών οικισμών έγινε από την κυβέρνηση, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα προγράμματα και οι σχεδιασμοί των κατά τόπους δασικών αρχών. Γεγονός, που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, αν αναλογιστεί κανείς ότι η επιλογή των τοποθεσιών έγινε από υπουργούς της κυβέρνησης, που κατάγονται από τις συγκεκριμένες περιοχές...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ