ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Σε σταθερή αύξηση οι αποκλεισμοί

Αποχωρούν οι Βρετανοί από τους αποκλεισμούς μετά από δέσμευση για διάλογο σε αντίστροφη μέτρηση 60 ημερών

Επιμένουν οι Βέλγοι

 

Αποκλεισμός δρόμου στο Βέλγιο

Associated Press

Αποκλεισμός δρόμου στο Βέλγιο
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΟΝΝΗ.-

Στον κλοιό των κινητοποιήσεων παραμένει η Ευρώπη, ενώ ο Βιμ Ντουίζενμπεργκ, πρόεδρος της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, προειδοποιεί τους εταίρους ότι η οποιαδήποτε υποχώρηση στα αιτήματα των διαδηλωτών απομακρύνει επ' αόριστον τους στόχους της κοινής νομισματικής πολιτικής. Σε τροχιά σύγκρουσης βρίσκεται το Βέλγιο, όπου κυβέρνηση και διαδηλωτές επιμένουν στις θέσεις τους, οι αποκλεισμοί εντείνονται και πλέον οι ελλείψεις σε καύσιμα είναι εμφανέστατες. Στη Βρετανία οι οδηγοί φορτηγών και οι αγρότες αποφάσισαν να άρουν τους αποκλεισμούς, δίνοντας περιθώριο 60 ημερών στην κυβέρνηση να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών. Την ίδια στιγμή, σε ρυθμό κινητοποιήσεων βρίσκονται η Γερμανία, η Ισπανία, η Πολωνία, η Ιρλανδία, η Δανία, η Νορβηγία και η Ιταλία.

Οξύνεται η ένταση στο Βέλγιο

Για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα το Βέλγιο παραμένει πλήρως ακινητοποιημένο, καθώς οι αλλεπάλληλες απόπειρες διαλόγου ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους εκπροσώπους των οδηγών φορτηγών καταρρέουν η μία μετά την άλλη. Τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας αντιμετωπίζουν, πια, σοβαρά προβλήματα, ενώ έχει, σχεδόν, παραλύσει η εμπορική κίνηση στο λιμάνι της Αντβέρπης. Ο πρωθυπουργός Γκι Φερχοφστάντ δεν έκρυβε την οργή του κατηγορώντας τους διαδηλωτές ότι «είναι μια μειοψηφία που δεν έχει δικαίωμα να παραλύει τη βιομηχανία, το εμπόριο και την οικονομία της χώρας, την οποία εκθέτει διεθνώς». Ο Φερχοφστάντ τους κάλεσε, και πάλι, να αποδεχτούν την πρόταση αποζημίωσης που προτείνει η κυβέρνηση, δηλαδή να λαμβάνει, κάθε οδηγός, ετησίως 700.000 βελγικά φράγκα, ως αποζημίωση για τα χρήματα που ξοδεύει σε καύσιμα.

Την οργή του, όμως, δεν έκρυβε και ο επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικάτου οδηγών φορτηγών (UPTR), Σερζ Αντριάνς, ο οποίος απάντησε ειρωνικά ότι «αυτή η μειοψηφία που έχει εξασφαλίσει τη λαϊκή υποστήριξη παρέλυσε τη χώρα και μπορεί να συνεχίσει να το πράττει για πολλές ακόμη ημέρες». Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι είναι σε διαρκή επικοινωνία με τη βελγική κυβέρνηση, η οποία την ενημερώνει λεπτομερώς για τα προβλήματα που παρουσιάζονται στις μεταφορές εμπορευμάτων και της προτείνει εναλλακτικές οδούς μετακίνησης. Σύμφωνα με την ΕΕ, προς το παρόν, δεν τίθεται θέμα λήψης νομικών μέτρων σε βάρος των Βρυξελλών, ενδεχόμενο, όμως, που φαίνεται να είναι «ιδιαίτερα κοντινό και πιθανό».

Διάλογος με χρονικό όριο

Μπλόκο αγροτών στη Γερμανία

Associated Press

Μπλόκο αγροτών στη Γερμανία
Τη σταδιακή άρση των αποκλεισμών αποφάσισαν, χτες, τα ξημερώματα οι ενώσεις των οδηγών φορτηγών και των αγροτών στη Βρετανία, μετά την «απάλυνση» της αδιαλλαξίας του Βρετανού πρωθυπουργού και τη δέσμευσή του ότι «θα αφουγκραστεί τα αιτήματα των κλάδων» και θα συζητήσει μαζί τους. Η προθεσμία που δίνουν οι διαδηλωτές στη βρετανική κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους είναι 60 ημέρες, ειδάλλως οι αποκλεισμοί θα ξαναρχίσουν. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος των οδηγών φορτηγών Μπρινλ Ουίλιαμς δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τη βρετανική κοινή γνώμη για την αμέριστη υποστήριξη που παρείχε στους διαδηλωτές όλες αυτές τις μέρες.

Και ενώ οι αποκλεισμοί στα διυλιστήρια στο Στάνλοου, στο Γκάρντιφ, στο Πλύμουθ, στο Γκραντζμάουθ της Σκοτίας, στο Χαμπερσάιντ, είχαν αρθεί και κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν ότι η διανομή καυσίμων δε θα έχει αποκατασταθεί παρά μόνο μετά από αρκετές ημέρες, η κοινή ανακοίνωση της «Esso» και της «Total Fina Elf» περί αύξησης των τιμών των καυσίμων προκάλεσε την οργή των διαδηλωτών και, σε ορισμένες περιπτώσεις, την αναβολή της άρσης των αποκλεισμών. Η κατάσταση παρέμενε συγκεχυμένη μέχρι χτες το απόγευμα και ο Τόνι Μπλερ χαρακτήριζε την απόφαση αυτή «ακατανόητη», ζητώντας έκτακτη συνάντηση με τους εκπροσώπους των πετρελαϊκών εταιριών. Παρά την εξέλιξη αυτή, τα πρώτα βυτία καυσίμων έκαναν, ήδη, την εμφάνισή τους, ενώ σε κατάσταση επιφυλακής τέθηκε και ο βρετανικός στρατός προκειμένου να καλυφθούν, κατά προτεραιότητα, οι ανάγκες των κρατικών επιχειρήσεων και κυρίως των νοσοκομείων.

Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες

Με αποσπασματικούς, αλλά μαζικούς αποκλεισμούς άρχισαν τις κινητοποιήσεις τους οι Γερμανοί οδηγοί φορτηγών και ταξί και οι αγρότες. Σε κλοιό βρίσκονται τα διυλιστήρια στο Λίνγκεν της Κάτω Σαξωνίας, οι αποθήκες του Ανόβερο, αρκετά μεθοριακά περάσματα και το διυλιστήριο του Βιλχεμσχάβεν. Οι οδηγοί και οι αγρότες επιμένουν στην κατάργηση του «οικολογικού φόρου», γεγονός που απέρριψε κατηγορηματικά η γερμανική κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, απαντώντας στις επικρίσεις τόσο της αντιπολίτευσης όσο και της κοινής γνώμης, ο υπουργός Εργασίας Γουόλτερ Ρίστερ απέκλεισε το ενδεχόμενο άλλων φορολογικών ελαφρύνσεων, τονίζοντας ότι τα ποσά που έχουν συγκεντρωθεί από την αύξησή τους έχουν, ήδη, διατεθεί για μείωση των εισφορών των υπαλλήλων και των εταιριών στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Με δεδομένη την κυβερνητική αδιαλλαξία, οι οδηγοί και οι αγρότες προετοιμάζονται πυρετωδώς για την πανεθνική κινητοποίηση που έχει προγραμματιστεί για την 26η Σεπτέμβρη.

Στη Βαρσοβία συνεχίζονται οι συνομιλίες των οδηγών φορτηγών με την κυβέρνηση, παρά την άρνηση της τελευταίας να προβεί σε μείωση της φορολογίας για τα καύσιμα. Παράλληλα, συνεχίζονται, όμως, και οι κινητοποιήσεις των οδηγών, οι οποίοι, σήμερα, πραγματοποιούν «επιχείρηση - σαλιγκάρι», (μετακίνηση με χαμηλή ταχύτητα) σε όλο το εθνικό δίκτυο, αναμένοντας τις τελικές αποφάσεις των αλιέων, των αγροτών και των οδηγών ταξί για συμμετοχή στις διαμαρτυρίες.

Την τακτική της «επιχείρησης - σαλιγκάρι» εφαρμόζουν, σήμερα, οι οδηγοί φορτηγών και ταξί στη Βαρκελώνη και στην πόλη Μέριδα στη Νοτιοδυτική Ισπανία, καθώς η κυβέρνηση επιμένει στην πρότασή της για πάγωμα της φορολογίας στα καύσιμα από το επόμενο έτος με ταυτόχρονη μείωση του φόρου εισοδήματος για ορισμένες επαγγελματικές κατηγορίες που πλήττονται από την αύξηση της τιμής των καυσίμων. Τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση με την κυβέρνηση μετά από πρωτοβουλία της Ενωσης Καταναλωτών Καυσίμων. Από χτες, δεμένα στα λιμάνια παραμένουν και τα πλοία των αλιέων της Γαλικίας, του μεγαλύτερου αλιευτικού στόλου της χώρας, ενώ οι 2 μεγαλύτερες ισπανικές αγροτικές ενώσεις σχεδιάζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες της πανεθνικής κινητοποίησης που προγραμματίζουν για αύριο 16 του μήνα, ημέρα που έχουν συνομιλίες ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ και ο Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Προειδοποιητική 24ωρη διαμαρτυρία πραγματοποιούν, σήμερα, οι Ιρλανδοί οδηγοί φορτηγών, ενώ σήμερα το βράδυ λήγει το σχετικό τελεσίγραφο που έχουν δώσει στη δική τους κυβέρνηση οι Δανοί συνάδελφοί τους. Σε συνεχόμενες διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Μεταφορών βρίσκονται οι οδηγοί φορτηγών στην Ιταλία, ενώ τη νέα συνάντησή τους με το υπουργείο Οικονομικών αναμένουν, σήμερα, και οι Νορβηγοί οδηγοί για να αποφασίσουν την περαιτέρω δράση τους.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Ανεβαίνει το θερμόμετρο μετά τη βομβιστική επίθεση στο Χρηματιστήριο...

Διαδηλωτές κυνηγημένοι από την αστυνομία

Associated Press

Διαδηλωτές κυνηγημένοι από την αστυνομία
ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Οργή και διόλου έκπληξη προκάλεσε η νέα αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης διαφθοράς και παράνομου πλουτισμού του πρώην δικτάτορα της Ινδονησίας, Σουχάρτο. Πάνω από χίλιοι φοιτητές συγκρούστηκαν χτες με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στο κέντρο της Τζακάρτα, ζητώντας την άμεση παραπομπή του Σουχάρτο σε δίκη. Την ίδια ώρα, ένα 24ωρο μετά την προχτεσινή βομβιστική ενέργεια στο Χρηματιστήριο της Τζακάρτας, δεν αυξανόταν μόνον ο αριθμός των νεκρών (ξεπερνούν τους 15), αλλά και ο εκνευρισμός του Προέδρου Αμπντουραχμάν Ουαχίντ, που απαίτησε χτες τη διεξαγωγή εντατικών αστυνομικών ερευνών και γρήγορες συλλήψεις ακόμη και γνωστών πολιτικών ή ανώτερων αξιωματικών του στρατού...

«Θέλω ο αστυνομικός διευθυντής και ο γενικός εισαγγελέας να μη διστάσουν να ενεργήσουν ενάντια σε ύποπτους, ανεξάρτητα από τη θέση ή το αξίωμά τους. Σ' αυτή τη χώρα, δεν υπάρχουν ιερές αγελάδες», δήλωσε χτες ο Πρόεδρος Ουαχίντ μετά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ανώνυμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης έδειχναν την ίδια στιγμή «με το δάκτυλο» υποστηριχτές του πρώην δικτάτορα, υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν τυχαίο πως η προχτεσινή βομβιστική επίθεση, όπως και άλλες πρόσφατες, σημειώνονταν κάθε φορά που η υπόθεση παραπομπής του πρώην δικτάτορα εισερχόταν σε κάποιο κρίσιμο στάδιο.

Στιγμιότυπο από τη δίκη του Σουχάρτο

Associated Press

Στιγμιότυπο από τη δίκη του Σουχάρτο
Ο γενικός εισαγγελέας, Μαρζούκι Ντάρουσμαν, ανακοίνωσε αργότερα στους δημοσιογράφους πως ο Πρόεδρος ζήτησε από τον διοικητή των ενόπλων δυνάμεων της χώρας να συμβάλει στις ανακρίσεις που διενεργεί η αστυνομία για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των φυσικών και ηθικών αυτουργών της προχτεσινής πολύνεκρης βομβιστικής επίθεσης στο υπόγειο πάρκινγκ του Χρηματιστηρίου της Τζακάρτας. Ο ίδιος σημείωσε πως «υπάρχει γενικότερα η αίσθηση πως όποτε η κυβέρνηση αυξάνει τις πιέσεις είτε στον Σουχάρτο ή σε κάποιους άλλους προστατευόμενούς του, διάφορα πράγματα, όπως τέτοιες επιθέσεις, συμβαίνουν είτε στην Τζακάρτα, είτε αλλού»...

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην εφημερίδα «Τζακάρτα Ποστ» ο διοικητής της αστυνομίας στην Τζακάρτα, Ρουσντιχάντζο, η έκρηξη του παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου «έγινε από επαγγελματίες», ενώ τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν «ήταν παρόμοια» μ' αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε την 1η Αυγούστου έξω από την κατοικία του πρεσβευτή των Φιλιππίνων. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η έκρηξη βόμβας στο Χρηματιστήριο της Τζακάρτας «θα μπορούσε να είναι τρομοκρατική ενέργεια, καθώς εντοπίζονται πολλά κοινά χαρακτηριστικά ανάμεσα στην επίθεση στο Χρηματιστήριο της Τζακάρτας και άλλες πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις»...

Μόνον χτες έγιναν τουλάχιστον έξι τηλεφωνήματα - φάρσες για την τοποθέτηση βόμβας σε διάφορα σημεία της Τζακάρτας.

Επεισοδιακές μαχητικές διαδηλώσεις

Μπορεί ο ίδιος ο Σουχάρτο να αποφεύγει με διάφορες προφάσεις την εμφάνισή του στο δικαστήριο, επικαλούμενος συχνά ποικίλα «προβλήματα υγείας», όμως, οι φοιτητές δεν αποφεύγουν καθόλου τις συχνές διαδηλώσεις τους στο κέντρο της πρωτεύουσας και άλλων μεγάλων πόλεων. Μόνιμο αίτημά τους από το 1998, οπότε έπεσε ο Σουχάρτο, είναι η πραγματοποίηση μίας δίκαιης δίκης και απόδοσης ευθυνών σε όσους καταπάτησαν τα πολιτικά και άλλα δικαιώματα και καταχράστηκαν υπέρογκα ποσά από τα κρατικά ταμεία κατά τη διάρκεια της 32χρονης διακυβέρνησης της Ινδονησίας από τον πρώην δικτάτορα...

Χτες, η αστυνομία χρησιμοποίησε γκλομπ, δακρυγόνα, ακόμη και πυρά, ενάντια στο πλήθος των πολλών εκατοντάδων φοιτητών, για να διαλύσει τη διαδήλωση διαμαρτυρίας τους, αλλά και να αποτρέψει βίαιες συμπλοκές ανάμεσα στους φοιτητές και υποστηριχτές του Σουχάρτο... που διαδήλωναν λίγα χιλιόμετρα μακριά από την κατοικία του Σουχάρτο στην Τζακάρτα.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής δικαστής της υπόθεσης Σουχάρτο, Λάλου Μαριγιούν, ζήτησε από τον πρώην δικτάτορα να παραστεί στην επόμενη ακροαματική διαδικασία, που θα γίνει στις 28 του μήνα, προσθέτοντας ότι στο μεταξύ διάστημα μία ανεξάρτητη ομάδα πανεπιστημιακών παθολόγων θα πρέπει να έχει αποφασίσει εάν η κατάσταση υγείας του Σουχάρτο επιτρέπει ή όχι την παρουσία του στο δικαστήριο.

ΙΤΑΛΙΑ
Κελεύσματα θρησκευτικού διαχωρισμού

ΡΩΜΗ.-

«Η Εκκλησία αντιμετωπίζει μία από τις σφοδρότερες και σοβαρότερες επιθέσεις κατά του Χριστιανισμού στην ιστορία» υποστήριξε την Τετάρτη σε ομιλία μπροστά σε 200 ιερωμένους της αρχιεπισκοπής του ο καρδινάλιος της Μπολόνια Τζιάκομο Μπίφι, όπως αναφέρει σε χτεσινό δημοσίευμά της η εφημερίδα «La Repubbica».

Από ποιον προέρχεται ο σοβαρότατος κίνδυνος κατά τον Μπίφι; Από τους μετανάστες... που δεν είναι καθολικοί και κυρίως από όσους προέρχονται από μουσουλμανικές χώρες. Ο Μπίφι σε αυτό το ιδιότυπο κήρυγμα «θρησκευτικού μίσους» κάλεσε -σύμφωνα με την «La Repubbica» - μάλιστα στο ιταλικό κράτος να υιοθετήσει νέα κριτήρια όσον αφορά τη χορήγηση άδειας παραμονής των μεταναστών που έρχονται στην Ιταλία. «Τα κριτήρια - δήλωσε - που επιτρέπουν την είσοδο και παραμονή των μεταναστών δεν πρέπει να είναι μόνο οικονομικά και κοινωνικά. Θα πρέπει να ανησυχήσουμε για τη σωτηρία της εθνικής μας ταυτότητας. Η Ιταλία δεν είναι μια ακατοίκητη χώρα χωρίς παραδόσεις και ιστορία που θα μπορούσε να δεχτεί ανεξαίρετα όλους». Επί της ουσίας δηλαδή, η Ιταλία να κλείσει τα σύνορα σε μετανάστες που δεν είναι καθολικοί!

Ετσι προτείνει να ανοίξουν τα σύνορα σε μετανάστες με «καθολικό διαβατήριο», όπως είναι οι Φιλιππινέζοι, οι Νοτιοαμερικανοί και οι Ερυθραίοι και να κλείσουν στους μουσουλμάνους... καθώς για τον καρδινάλιο Μπίφι ο διαχωρισμός είναι μονόδρομος: «Η Ευρώπη θα ξαναγίνει χριστιανική, ή θα γίνει μουσουλμανική».

Οι απόψεις αυτές έπεσαν σαν κεραυνός εν αιθρία στην ιταλική πολιτική ζωή, αλλά και στην κοινή γνώμη, προκαλώντας ένα μικρό σκάνδαλο σε μία χώρα που η καθολική θρησκεία δεν είναι επίσημη θρησκεία του ιταλικού κράτους. Κόμματα της μείζονος αντιπολίτευσης δέχτηκαν με ικανοποίηση τα κελεύσματα του καρδινάλιου Μπίφι, όπως η «Λέγκα του Βορρά». «Μετά τον Μπίφι, κανείς δεν μπορεί να χαρακτηρίσει τη μετανάστευση ως ένα θετικό, αναγκαίο και αναπόφευκτο γεγονός» θα δηλώσει το στέλεχος της Λέγκα Μάριο Μποργκέζιο, ο οποίος χαρακτηριστικά θα προσθέσει ότι επιτέλους «ο επίσημος λόγος του καρδινάλιου έσπασε ένα ταμπού»! Οσο για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σύμφωνα με το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ANSA, δήλωσε ότι ο λόγος του Μπίφι «αξίζει της ιδιαίτερης προσοχής μας».

Από την άλλη πλευρά, κύκλοι τόσο της καθολικής Εκκλησίας, ή μέλη της κεντροαριστερής κυβέρνησης, καθώς και πολλών κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, απέκρουσαν τις απόψεις αυτές και τις χαρακτήρισαν ρατσιστικές.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ
450.000 στρατιώτες για δράση σε περιοχές κρίσεων

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ «θέλουν να έχουν έτοιμους 450.000 στρατιώτες στα επόμενα χρόνια για δράση σε περιοχές κρίσεων», πληροφορείται η « Berliner Zeitung» από κύκλους του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Μ' αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται το ΝΑΤΟ να είναι σε θέση να «δρα ταυτόχρονα σε τρεις μεγαλύτερες εστίες κρίσης». Πρότυπο δημιουργίας αυτών των δυνάμεων θα αποτελέσει ο ΝΑΤΟικός στρατός επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία.

Επειδή θα υπάρξει ανάγκη αντικατάστασης τμημάτων της δύναμης αυτής μετά από ορισμένο χρόνο δράσης, θα προβλεφτεί η δημιουργία και ενός εφεδρικού στρατού 150.000 στρατιωτών, γράφει η εφημερίδα (11/9).


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Τετραπλάσιοι οι φόνοι από τους νεοναζί

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Σχεδόν τετραπλάσιος είναι ο αριθμός των ανθρώπων, οι οποίοι δολοφονήθηκαν ειδεχθώς από νεοναζιστές και ακροδεξιές ομάδες από ό,τι τα επίσημα κρατικά στοιχεία έχουν ανακοινώσει.

Τουλάχιστον, αυτό υποστηρίζουν δύο εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας η «Τάγκεσπιγκελ του Βερολίνου» και «Φρανκφούρτερ Ρουντσάου», εφημερίδες που πραγματοποίησαν ανεξάρτητα κοινή έρευνα και αναφέρουν ότι κατά την τελευταία δεκαετία, δηλαδή μετά την ενοποίηση της Γερμανίας έχουν χάσει τη ζωή τους 93 άνθρωποι από επιθέσεις νεοναζιστών και δημοσιεύουν μάλιστα τρισέλιδο χρονολογικό πίνακα με τα ονόματα των θυμάτων, 32 από τα οποία ήτανε αλλοδαποί και 15 άστεγοι.

Επισήμως, η γερμανική κυβέρνηση έχει καταγράψει επισήμως 26 νεοναζιστικές δολοφονίες από το 1990 και ερωτηθείς σχετικά με τη μεγάλη αριθμητική διαφορά στα στοιχεία των δύο πηγών, ο υπουργός Εσωτερικών Οτο Σίλι παραδέχτηκε ότι υπάρχουν «ελλείψεις» στον τρόπο με τον οποίο το υπουργείο του καταγράφει τα εγκλήματα των ακροδεξιών. χωρίς, ωστόσο, να υιοθετεί τα δημοσιεύματα, αν δηλαδή «είναι ορθά ή όχι». Πάντως, ο Σίλι πρόσθεσε ότι έχει συσταθεί μία ομάδα εργασίας για να επεξεργαστεί ένα νέο τρόπο καταγραφής των συμβάντων αυτών με βάση νέα κριτήρια και ότι το αποτέλεσμα της μελέτης θα υποβληθεί το Νοέμβρη. Τέλος, ανακοίνωσε ότι τέθηκε εκτός νόμου μία νεοναζιστική ομάδα με 300 μέλη που επονομάζεται «Αίμα και Τιμή» και η νεολαιίστικη πτέρυγά της, η «Λευκή Νεολαία» για διάδοση του ναζισμού, μέσω της μουσικής, των περιοδικών της, αλλά και των ιστοσελίδων της στο «Ιντερνετ», στο πλαίσιο της εκστρατείας της γερμανικής κυβέρνησης κατά της δράσης ανάλογων ακροδεξιών ομάδων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ