Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Κελεύσματα θρησκευτικού διαχωρισμού

ΡΩΜΗ.-

«Η Εκκλησία αντιμετωπίζει μία από τις σφοδρότερες και σοβαρότερες επιθέσεις κατά του Χριστιανισμού στην ιστορία» υποστήριξε την Τετάρτη σε ομιλία μπροστά σε 200 ιερωμένους της αρχιεπισκοπής του ο καρδινάλιος της Μπολόνια Τζιάκομο Μπίφι, όπως αναφέρει σε χτεσινό δημοσίευμά της η εφημερίδα «La Repubbica».

Από ποιον προέρχεται ο σοβαρότατος κίνδυνος κατά τον Μπίφι; Από τους μετανάστες... που δεν είναι καθολικοί και κυρίως από όσους προέρχονται από μουσουλμανικές χώρες. Ο Μπίφι σε αυτό το ιδιότυπο κήρυγμα «θρησκευτικού μίσους» κάλεσε -σύμφωνα με την «La Repubbica» - μάλιστα στο ιταλικό κράτος να υιοθετήσει νέα κριτήρια όσον αφορά τη χορήγηση άδειας παραμονής των μεταναστών που έρχονται στην Ιταλία. «Τα κριτήρια - δήλωσε - που επιτρέπουν την είσοδο και παραμονή των μεταναστών δεν πρέπει να είναι μόνο οικονομικά και κοινωνικά. Θα πρέπει να ανησυχήσουμε για τη σωτηρία της εθνικής μας ταυτότητας. Η Ιταλία δεν είναι μια ακατοίκητη χώρα χωρίς παραδόσεις και ιστορία που θα μπορούσε να δεχτεί ανεξαίρετα όλους». Επί της ουσίας δηλαδή, η Ιταλία να κλείσει τα σύνορα σε μετανάστες που δεν είναι καθολικοί!

Ετσι προτείνει να ανοίξουν τα σύνορα σε μετανάστες με «καθολικό διαβατήριο», όπως είναι οι Φιλιππινέζοι, οι Νοτιοαμερικανοί και οι Ερυθραίοι και να κλείσουν στους μουσουλμάνους... καθώς για τον καρδινάλιο Μπίφι ο διαχωρισμός είναι μονόδρομος: «Η Ευρώπη θα ξαναγίνει χριστιανική, ή θα γίνει μουσουλμανική».

Οι απόψεις αυτές έπεσαν σαν κεραυνός εν αιθρία στην ιταλική πολιτική ζωή, αλλά και στην κοινή γνώμη, προκαλώντας ένα μικρό σκάνδαλο σε μία χώρα που η καθολική θρησκεία δεν είναι επίσημη θρησκεία του ιταλικού κράτους. Κόμματα της μείζονος αντιπολίτευσης δέχτηκαν με ικανοποίηση τα κελεύσματα του καρδινάλιου Μπίφι, όπως η «Λέγκα του Βορρά». «Μετά τον Μπίφι, κανείς δεν μπορεί να χαρακτηρίσει τη μετανάστευση ως ένα θετικό, αναγκαίο και αναπόφευκτο γεγονός» θα δηλώσει το στέλεχος της Λέγκα Μάριο Μποργκέζιο, ο οποίος χαρακτηριστικά θα προσθέσει ότι επιτέλους «ο επίσημος λόγος του καρδινάλιου έσπασε ένα ταμπού»! Οσο για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σύμφωνα με το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ANSA, δήλωσε ότι ο λόγος του Μπίφι «αξίζει της ιδιαίτερης προσοχής μας».

Από την άλλη πλευρά, κύκλοι τόσο της καθολικής Εκκλησίας, ή μέλη της κεντροαριστερής κυβέρνησης, καθώς και πολλών κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, απέκρουσαν τις απόψεις αυτές και τις χαρακτήρισαν ρατσιστικές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ