Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ποιοι έχουν στο στόχαστρο τον Πούτιν;

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-

Οπως φαίνεται, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «πάτησε κάποιων την ουρά». Τελευταία στην τηλεόραση και στις εφημερίδας κυκλοφόρησαν πληροφορίες για προετοιμαζόμενες απόπειρες κατά της ζωής του. Ακριβώς, απόπειρες, διότι προσπάθειες για απομάκρυνση του Πούτιν υπήρξαν μερικές.

Ετσι, στις 12 Σεπτέμβρη εκπρόσωποι των ειδικών υπηρεσιών της Ρωσίας και της Ουκρανίας ανακοίνωσαν ότι στη διάρκεια της Διάσκεψης Κορυφής της ΚΑΚ στη Γιάλτα στις 18 Αυγούστου αποτράπηκε απόπειρα κατά της ζωής του Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες είδαν σ' αυτό «τσετσενικά ίχνη», διότι είχαν συλλάβει 4 Τσετσένους και μερικούς πολίτες από χώρες της Μέσης Ανατολής και περιορίστηκαν απλώς να τους απελάσουν από την Ουκρανία.

Από τη μεριά της, όμως, η εφημερίδα «Κομερσάντ» υποστήριξε στις 13 Σεπτέμβρη ότι στη Σύνοδο Κορυφής της ΚΑΚ δεν υπήρξε «απειλή μόνο κατά της ζωής του Πούτιν, αλλά και άλλων ηγετών της ΚΑΚ. Η απειλή, προερχόταν από ισλαμιστές εξτρεμιστές, που αυτή την περίοδο διεξάγουν σκληρές μάχες με τα κυβερνητικά στρατεύματα στην Κιργισία και το Ουζμπεκιστάν... Σύμφωνα με τα στοιχεία των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών, το Ισλαμικό Κίνημα του Ουζμπεκιστάν, που επιχείρησε να θέσει υπό τον έλεγχό του το Ουζμπεκιστάν και την Κιργισία, συνδέεται στενά με τους Τσετσένους βαχαμπίτες. Είναι διαπιστωμένο γεγονός: οι τρομοκράτες, που διοργάνωσαν μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων στο κέντρο της Τασκένδης πέρσι το Φλεβάρη, έχουν εκπαιδευτεί σε στρατόπεδα των Χατάμπ και Μπασάγεφ».

Ποιοι όμως επιχείρησαν να εμβολίσουν τη Δευτέρα, 11 Σεπτέμβρη, τη λιμουζίνα του Πούτιν στη λεωφόρο Κουτούζοφ της Μόσχας, όταν ένα αυτοκίνητο «Ζιγκούλι» προσπέρασε απότομα μια «Mercedes» της συνοδείας του Πούτιν, τα αυτοκίνητα της οποίας έτρεχαν με πάνω από 100 χλμ. την ώρα και επιχείρησε να πλησιάσει το αυτοκίνητο του «ροέδρου; Ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας επισήμων (ΟΥΠ) Σεργκέι Ντεβιάτοφ δήλωσε ότι ήταν σκόπιμη ενέργεια από την πλευρά των επιβατών του «Ζιγκούλι», οι οποίοι συνελήφθησαν.

Επίσης, η «Κομερσάντ» αναφέρει ότι έχουν συλληφθεί δυο άτομα - οδηγός (γυναίκα) και συνοδηγός φορτηγού «ΒΑΖ», άλλης επίθεσης που δέχτηκε η προεδρική συνοδεία στις 31 Αυγούστου στη διάρκεια της επίσκεψης του Πούτιν στην περιοχή Σαμάρα. Στο 64ο χλμ. Σαμάρα-Μπεζεντσούκ πάνω στη συνοδεία του Πούτιν «όρμησε» ξαφνικά από την άκρη του δρόμου το σταματημένο φορτηγό «ΒΑΖ». Το χτύπημα δέχτηκε το τζιπ που οδηγούσε ανθυπολοχαγός της διεύθυνσης περιοχής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας, ο οποίος σκοτώθηκε. Επομένως, έχουμε τρεις περιπτώσεις απόπειρας κατά της ζωής του Ρώσου Προέδρου σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τι είναι αυτά; Τυχαίο περιστατικό, ή σχεδιασμένο, στοχοκατευθυνόμενο «κυνήγι» του Προέδρου; Οι έρευνες θα το δείξουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ