ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στην κατάψυξη ή στο φούρνο;

Εχοντας πάρει το «μπαλάκι» από την Αθήνα, η Λευκωσία καλείται να προσέλθει σε καυτές συζητήσεις που οδηγούν στην αναγνώριση του ψευδοκράτους

Το Εθνικό Συμβούλιο των κυπριακών κομμάτων συσκέπτεται στη Ν. Υόρκη, προκειμένου να αποφασίσει αν η ελληνοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει να συμμετέχει στη διαδικασία των συζητήσεων του τέταρτου γύρου για το Κυπριακό, τις οποίες «πάγωσε» ως ένδειξη δυσαρέσκειας για την έμμεση αναγνώριση που πρόσφερε στον Ντενκτάς με ανακοίνωσή του ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Ο Γλ. Κληρίδης, μετά από απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τις συνομιλίες μέχρι να λάβει γραπτές διευκρινίσεις από τον ΓΓ του ΟΗΕ αναφορικά με τη δήλωσή του, στην οποία έμμεσα προσφέρει αναγνώριση στο τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος. Αργά το βράδυ της Τετάρτης ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλβαρο ντε Σότο, προέβη σε λακωνική δήλωση - «απάντηση» στην επιστολή του Προέδρου Κληρίδη. Οπως ανέφερε ο ντε Σότο, «η δήλωση της 12ης Σεπτεμβρίου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών αποτελούσε δική του δήλωση και αυτός είναι η μόνη έγκυρη πηγή για την ερμηνεία της. Επομένως οποιεσδήποτε ερμηνείες οι οποίες γίνονται σχετικά με τη δήλωση του ΓΓ από άλλους δεν έχουν καμία εγκυρότητα».

Μέχρι αργά χτες το βράδυ δεν είχε γίνει γνωστό αν η ελληνοκυπριακή πλευρά ικανοποιήθηκε από την απάντηση Ντε Σότο. Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι η Λευκωσία δέχεται την ασφυκτική πίεση της Αθήνας να μην αποχωρήσει από τις συνομιλίες.

Παπανδρέου - Κληρίδης

Μετά τη συνάντηση που είχαν το βράδυ της Τετάρτης στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου ο κ. Παπανδρέου δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Η Ελλάδα συμπαρίσταται στις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης, του Προέδρου Κληρίδη, να προωθήσει την επίλυση του Κυπριακού. Και σήμερα βεβαίως είχαμε στενή συνεργασία. Συμπαριστάμεθα και στην κρίση αυτή η οποία υπήρξε. Είμαστε στενά συντονισμένοι στις ενέργειές μας και βεβαίως στην αλληλοενημέρωση για τις προσπάθειες που υπάρχουν. Πάντα η προσπάθεια είναι να προωθήσουμε την επίλυση του Κυπριακού μέσα στα πλαίσια τα γνωστά, τα οποία για μας είναι απαράβατα, μιας ομοσπονδίας διζωνικής, δικοινοτικής. Θέλω να τονίσω ότι από εκεί και πέρα οι όποιες εξελίξεις θα ανακοινωθούν από τον ίδιο τον Πρόεδρο Κληρίδη. Δε θα γίνουν από μένα οι όποιες ανακοινώσεις πάνω στην ουσία των θεμάτων, αλλά από τον ίδιο τον Πρόεδρο Κληρίδη ή εκπρόσωπό του».

Ο υπουργός δε θέλησε να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, υπογραμμίζοντας ότι «αυτή δεν είναι η στιγμή να σχολιάσω τις διάφορες κινήσεις οι οποίες έγιναν, τακτικής ή μη. Νομίζω αυτή τη στιγμή εάν υπάρξει κάτι το οποίο πρέπει να ανακοινωθεί για τις περαιτέρω κινήσεις της κυπριακής πλευράς, πρέπει η κυπριακή πλευρά να κάνει τις ανακοινώσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός είχε δεκάλεπτη συνάντηση με τον προεδρικό εκπρόσωπο Αλφρεντ Μόζες. Πριν από τη συνάντηση με τον κ. Μόζες, πάντοτε σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην αμερικανική πρεσβεία για το Κυπριακό, στην οποία πήραν μέρος η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ, ο αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο πρέσβης Ντόναλντ Μπάτλερ και ο Α.Μόζες.

Η Αγκυρα

«Σημαντική» χαρακτήρισε αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών την είδηση που μετέδωσε το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή», σύμφωνα με το οποίο «διπλωματική πηγή των Ηνωμένων Εθνών», αναφερόμενη στην ανακοίνωση Ανάν, τονίζει πως «ο ΟΗΕ έχει φτάσει στο πιο προωθημένο σημείο που μπορούσε». Η ίδια πηγή σημειώνει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς «θα είναι πλέον πιο ήσυχος, αφού τώρα δε φαίνεται απλώς φως στο τέλος του τούνελ, αλλά βλέπουμε και πιο μπροστά».

Σύμφωνα με άλλο τηλεγράφημα του πρακτορείου «Ανατολή», ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, σε δηλώσεις που έκανε στη Νέα Υόρκη σε Τούρκους δημοσιογράφους υπογράμμισε ότι «δεν τίθεται θέμα πιέσεων προς την Τουρκία της μορφής κινηθείτε στο Κυπριακό και λύστε το ζήτημα του Αιγαίου».

Ο Τζεμ είπε επίσης ότι «καθήκον του ΟΗΕ είναι να βρει σημεία συνάντησης των δύο διαφορετικών απόψεων. Μέχρι σήμερα έλεγαν να αποδεχτεί ο Ντενκτάς τις θέσεις της ελληνικής πλευράς, πράγμα στο οποίο εμείς αντιταχθήκαμε». Νωρίτερα πάντως ο Τζεμ είχε δηλώσει πως κατά τη συνάντηση που είχε με την Αμερικανίδα ομόλογό του Μαντλίν Ολμπράιτ, μετέφερε στην αμερικανική πλευρά τη «δυσαρέσκεια της Αγκυρας για την προσπάθεια των ΗΠΑ και του ΟΗΕ να επιβάλουν στην Τουρκία τις ελληνικές θέσεις στο Κυπριακό».

ΚΚΕ
Σε πλήρη ενταφιασμό οδηγείται το Κυπριακό

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Με ανακοίνωσή του, σχετική με τις τελευταίες εξελίξεις στις συνομιλίες για το Κυπριακό, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, υπογραμμίζει:

«Η δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κ. Ανάν, με την οποία κάνει σαφή αναφορά στην πολιτική ισοτιμία των δυο πλευρών (κυπριακής κυβέρνησης - Ντενκτάς), στη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων χωρίς προϋποθέσεις σε όλα τα ζητήματα και στην υποχρεωτική σαφή αναγνώριση του καθεστώτος ισότητας των δυο πλευρών στον τελικό διακανονισμό, επιβεβαιώνουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις πολιτικές εκτιμήσεις του ΚΚΕ ότι το Κυπριακό οδηγείται στον πλήρη ενταφιασμό του, ιδιαίτερα μετά την απόφαση της "G-8" τον Ιούνη του 1999 στην Κολωνία και τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στο Ελσίνκι, το Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου.

Η αποδοχή από την ελληνική κυβέρνηση της διαδικασίας των συνομιλιών με ανοιχτή ατζέντα, όπου η κάθε πλευρά μπορούσε να θέσει όποιο ζήτημα θεωρούσε σημαντικό, έδωσε τη δυνατότητα στην τουρκική κυβέρνηση και στον Ντενκτάς να θέσουν με τον πιο επίσημο τρόπο το θέμα της αναγνώρισης του τουρκο-κυπριακού κράτους στο τραπέζι των συνομιλιών και έτσι να θέσουν τις βάσεις για την αποδοχή είτε μιας θεσμικής διχοτόμησης είτε μιας μορφής Συνομοσπονδίας. Η συγκεκριμένη δήλωση του Κ. Ανάν, καθώς και οι παραινέσεις της Μ. Ολμπράιτ προς Ελλάδα και Τουρκία να συνδράμουν ενεργητικά προς αυτή την κατεύθυνση, δεν αφήνουν πλέον κανένα περιθώριο για αυταπάτες.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έστω και την τελευταία στιγμή, πρέπει να διακηρύξει χωρίς περιστροφές, προς πάσα κατεύθυνση, ότι δε θα στηρίξει αυτές τις διαδικασίες που δρομολογούνται για το Κυπριακό. Οτι θέμα αναγνώρισης ξεχωριστού τουρκοκυπριακού κράτους δεν υφίσταται και ότι το πλαίσιο το οποίο αναγνωρίζει για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού ζητήματος στηρίζεται στις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ και στις συμφωνίες κορυφής του 1977 και του 1979.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό μας σε επαγρύπνηση, αφού η "λύση", που δρομολογείται στο Κυπριακό, είναι σαφώς διχοτομική».

ΕΕΔΥΕ
Μπροστά στο ... πραγματικό Ελσίνκι

«Οι εξελίξεις που αφορούν το Κυπριακό με τη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, αποκαλύπτουν πως απροσχημάτιστα πια δρομολογείται ο οριστικός διαμελισμός του νησιού στα πλαίσια των σχεδίων των ΗΠΑ και των άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων».

Αυτό υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), ενώ παράλληλα επισημαίνει: «Η τοποθέτηση του ΓΓ του ΟΗΕ περί "ισοτιμίας" των δυο πλευρών παραβιάζει κατάφωρα τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ στα οποία αναγνωριζόταν με σαφήνεια πως το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής». Αποδεικνύει, συνεχίζεται στην ανακοίνωση, πως ο Κ. Ανάν λειτουργεί ως εντεταλμένος των ΗΠΑ και των άλλων ιμπεριαλιστών και όχι σαν ΓΓ του ΟΗΕ.

«Εξάλλου, η τροπή που παίρνει το κυπριακό πρόβλημα, τονίζεται σ' άλλο σημείο της ανακοίνωσης, αποτελεί την πιο πειστική απάντηση για το πραγματικό περιεχόμενο της απόφασης της Συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι την οποία υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση, ισχυριζόμενη πως προωθεί τη δίκαιη λύση του Κυπριακού. Εχοντας συνηγορήσει στον οριστικό ενταφιασμό του Κυπριακού επιχειρεί σήμερα να αποποιηθεί τις ευθύνες της παραπέμποντας τους "χειρισμούς" στην κυπριακή κυβέρνηση».

Μέσα από την ανακοίνωσή της, η ΕΕΔΥΕ καλεί «τις Επιτροπές Ειρήνης, τις μαζικές οργανώσεις και τον ελληνικό λαό να κινητοποιηθεί, ώστε να πιέσει για την αποτροπή του οριστικού διαμελισμού της Κύπρου και τη ΝΑΤΟποίησή της». Καλεί τον ελληνικό λαό να αντισταθεί στα ιμπεριαλιστικά σχέδια που επιδιώκουν να επιβάλουν λύσεις που εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα ώστε να μετατραπεί η Κύπρος σε ΝΑΤΟική επιθετική βάση κατά των λαών και χωρών της ΝΑ Μεσογείου. Να προβάλουν την απαίτηση για Κύπρο ενιαία, κυρίαρχη, αποστρατιωτικοποιημένη, καταλήγει η ανακοίνωση.

Εκδρομή - εκδήλωση στην Κύπρο

Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ), σε συνεργασία με το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, οργανώνει εκδρομή - εκδήλωση στη μαρτυρική Κύπρο. Διαρκεί από 1 έως 7 του Οκτώβρη με πλούσιο πρόγραμμα. Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές ως σήμερα, 15 του Σεπτέμβρη, στα τηλέφωνα 3827.303 - 3843.444.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η διχοτόμηση της Κύπρου προηγούμενο για επόμενα ανάλογα εγκλήματα

Αναφερόμενη στις εξελίξεις στο Κυπριακό, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, δήλωσε:

«Ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών απέδειξε για άλλη μια φορά ότι έχουμε να κάνουμε με έναν ΟΗΕ χειραγωγημένο, ποδηγετημένο από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και όλες τις ηγετικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις του κόσμου. Επομένως, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν αναμενόμενο. Αυτό που θέλουμε να υπογραμμίσουμε, είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση για άλλη μια φορά με τη στάση της και απέναντι και στις δηλώσεις του Κόφι Ανάν απέδειξε ότι συνεργεί σ' αυτό το έγκλημα, σε βάρος της Κύπρου και του κυπριακού λαού.

Πρέπει να πάρει υπόψη και η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία πολύ υποτονικά διαπραγματεύτηκαν και διαπραγματεύονται το θέμα, ότι μια διχοτόμηση της Κύπρου δεν αποτελεί μόνο ένα πολιτικό έγκλημα, αλλά αποτελεί και προηγούμενο για χειρισμούς ανάλογων ζητημάτων που υπάρχουν ή που θα δημιουργηθούν στην πορεία. Αυτό ακριβώς θέλουν σήμερα. Το Κυπριακό να αποτελέσει προηγούμενο για τα επόμενα εγκλήματα σε βάρος λαών και ανεξάρτητων χωρών που θα γίνουν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ