ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΛΙΕΙΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Μετ' εμποδίων το ψάρεμα στις Β.Σποράδες

Λύση στο πρόβλημα ζητά με Επίκαιρη Ερώτηση το ΚΚΕ

Λύση στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παράκτιοι αλιείς της Χαλκιδικής με τη χορήγηση άδειας εισόδου για την περιοχή Βόρειων Σποράδων, ζητά να δώσει η κυβέρνηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή και απευθύνεται στην υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Οπως αναφέρει ο βουλευτής του ΚΚΕ «για την είσοδο αλιευτικών σκαφών στη συγκεκριμένη περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ως Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο, χρειάζεται ειδική άδεια η οποία όμως χορηγείται ιδιοχείρως.

Οι παράκτιοι αλιείς, σεβόμενοι το Θαλάσσιο Πάρκο, επισημαίνουν ότι αδυνατούν να μεταβαίνουν στο Πατητήρι Αλοννήσου (μεγάλη απόσταση, καιρός, αυξημένα έξοδα κ.ά.) για την παραλαβή της ειδικής άδειας, που εκδίδεται από το γραφείο του Φορέα Διαχείρισης.

Αυτή θα μπορούσε να αποστέλλεται μέσω των Λιμεναρχείων όπως και με την κατάθεση της αίτησης. Δηλαδή, αυθημερόν διά μέσου των Λιμεναρχείων να δίνεται η ειδική άδεια.

Αλλωστε, είναι γνωστά και πολλά τα προβλήματα των παράκτιων αλιέων που τους έχουν οδηγήσει σε απόγνωση.

Παρά τα παραπάνω, το Υπουργείο εμμένει στην απόφασή του, σύμφωνα με την απάντηση σε σχετική Ερώτησή μας (2708β/22-9-2010), γεγονός που διατηρεί τις αρνητικές συνθήκες για τους παράκτιους αλιείς της Χαλκιδικής και άλλων περιοχών».

Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ ερωτά την υπουργό ΠΕΚΑ «αν θα υλοποιήσει το αίτημα των ψαράδων να κατατίθεται και να αποστέλλεται η αίτηση για τη χορήγηση της ειδικής άδεια μέσω των κατά τόπους λιμεναρχείων και ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βορείων Σποράδων να χορηγεί την άδεια διαμέσου των αντίστοιχων λιμεναρχείων».

Συμπληρωματικές κατηγορίες

Καλούνται την Τετάρτη και Πέμπτη για συμπληρωματικές κατηγορίες, από τους Εφέτες ανακριτές Κ. Μπαλτά και Δ. Μόκκα, οι κατηγορούμενοι ως μέλη της αυτοαποκαλούμενης οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας». Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα κατηγορία περιλαμβάνει ακόμα ένα κακούργημα και δύο πλημμελήματα. Να υπενθυμίσουμε ότι στην πρώτη φάση ανάκρισης, το κατηγορητήριο ήταν για τέσσερα κακουργήματα και τέσσερα πλημμελήματα που αφορούν 16 χτυπήματα που έχουν αποδοθεί στην αυτοαποκαλούμενη οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας», την περίοδο 2003-2010.

Εκλογοαπολογιστική συνέλευση

-- Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) διοργανώνει την τακτική εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση των μελών της, την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010 και ώρα 11 το πρωί στην αίθουσα «Ναπολέων Σουκατζίδης» της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

Σε περίπτωση μη απαρτίας, η Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί, οριστικά, την επόμενη Κυριακή 17 Οκτώβρη 2010 στον ίδιο χώρο, την ίδια ώρα με τα ίδια θέματα.

Αιτήσεις υποψηφιότητας για το νέο ΔΣ και την ΕΕ θα γίνονται δεκτές στα γραφεία της Ενωσης (Ασωμάτων 31, Θησείο) από 30.9 έως 7.10 κάθε μέρα από 10.30 π.μ. έως τις 12.30 μ.μ. και κάθε Τετάρτη και Παρασκευή απόγευμα από 5μ.μ. έως 7 μ.μ.

Εμπόριο ελπίδας κρυμμένο σε λεωφορείο

Σε ειδική κρύπτη σε λεωφορείο είχαν στριμώξει επιτήδειοι συνολικά 13 άτομα, που ήρθαν στη χώρα μας ψάχνοντας μια καλύτερη ζωή και ένα καλύτερο μέλλον.

Αστυνομικοί προχώρησαν σε έλεγχο του οχήματος το πρωί της περασμένης Πέμπτης, στα σύνορα και εντόπισαν τους οικονομικούς μετανάστες. Οι πέντε Ελληνες και ο ένας Γεωργιανός που «χρυσάφισαν» από το ... εμπόριο ελπίδας, συνελήφθησαν ενώ κατασχέθηκε και το όχημα.

Ισχυρός σεισμός ΝΑ της Κρήτης

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 6.20 το απόγευμα της Κυριακής με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο Νοτιοανατολικά της Κρήτης, ενώ 14 λεπτά αργότερα, στον ίδιο εστιακό χώρο σημειώθηκε νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 Ρίχτερ.

Οι σεισμικές δονήσεις που έγιναν αισθητές τόσο στην Κρήτη, όσο και στην Κάρπαθο και άλλα νησιά των Δωδεκανήσων, δεν προκάλεσαν ζημιές. Ωστόσο, η σεισμική έξαρση που παρατηρείται τον τελευταίο μήνα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Καρπάθου και Κρήτης έχει ανησυχήσει τους κατοίκους, καθώς η περιοχή αυτή είναι ιδιαίτερα σεισμογενής. Πάντως οι σεισμολόγοι παρουσιάζονται καθησυχαστικοί.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
Στα βήματα των προκατόχων του

Τους τομείς «συνεργασίας» με τις ΗΠΑ σε θέματα ασφάλειας συζήτησαν χτες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χ. Παπουτσής και ο Αμερικανός πρέσβης Ντάνιελ Σμιθ. Επίσης, σε δηλώσεις του ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε ότι σχετική ταξιδιωτική οδηγία της κυβέρνησης των ΗΠΑ αποτελεί «προτροπή» προς τους Αμερικανούς πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη να είναι περισσότερο προσεκτικοί. Σε ερώτηση δε, αν χτες συζητήθηκαν θέματα εγχώριας τρομοκρατίας, απάντησε πως «ήταν απολύτως λογικό να συζητήσουμε και θέματα που αφορούν στο οργανωμένο έγκλημα, με όλες τις εκφράσεις του».

Συλλήψεις για όπλα

Δύο άτομα που είχαν στην κατοχή τους μεγάλες ποσότητες όπλων και βεγγαλικών, συνελήφθησαν στην Κέρκυρα. Αστυνομικοί εντόπισαν σε αποθήκη του πρώτου, ηλικίας 57 ετών, στο κέντρο της πόλης αλλά και σε χώρους που άνηκαν στον δεύτερο, ηλικίας 39 ετών, ένα καλάσνικοφ, δύο πιστόλια, 10 κυνηγετικά όπλα διαφόρων διαμετρημάτων και προέλευσης, ένα δίκαννο με άδεια κατοχής κυνηγετικού όπλου, ένα περίστροφο, 10 κάννες όπλων, 15 ξιφολόγχες από πολεμικά τουφέκια, 10 μαχαίρια, 47 γεμιστήρες διαφόρων όπλων και διαμετρημάτων, 16 κοινούς πυροκροτητές, 1 κιλό και 44 γραμμάρια TNT, 318 γραμμάρια πυρίτιδας, 190 εκατοστά κομμάτι ακαριαίου και 260 εκατοστά βραδύκαυστου φυτιλιού, πέντε χειροβομβίδες (εκ των οποίων τρεις αμυντικές, μία επιθετική χωρίς πυροδοτικό μηχανισμό και μία εκπαιδευτική), τέσσερις φωτοβολίδες διαφόρων τύπων, έξι βλήματα κανονιού διαφόρων μεγεθών, 1.265 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, 2 κιλά και 382 γραμμάρια μαύρης πυρίτιδας, 188 τάπες γομώσεως, 208 βόλια κυνηγετικού όπλου, 1 σπαθί και μία διαβρωμένη κάννη.

Συγκέντρωση ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ

Εκδήλωση - συγκέντρωση με θέμα: «Οι προσεχείς Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές και η προετοιμασία για το 12ο Συνέδριο της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ», οργανώνει η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, αύριο Τετάρτη 6 Οκτώβρη ώρα 6 μμ, στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27 - 5ος όροφος) με τη συμμετοχή των Διοικουσών Επιτροπών όλων των Παραρτημάτων της, απογόνων και φίλων της Αντίστασης, Επαναπατρισμένων Πολιτικών Προσφύγων της περιοχής Αττικής.

Προσφέρουν στο ΚΚΕ

Ο Σταυρόπουλος Γιώργος από την Κορνοφωλιά Εβρου, προσφέρει 2.000 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Εβρου, και 50 ευρώ για τον «Ριζοσπάστη», προς τιμή των 73 Κορνοφωλιτών μαχητών του ΔΣΕ που έπεσαν στον αγώνα.

- Ο Ζώης Κοτσάφτης προσφέρει για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ 300 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Νέου Κόσμου.

- Ο Λάζαρος Ανδρόπουλος, στη μνήμη του ΑΝΤΩΝΗ ΜΑΡΚΑΚΗ, προσφέρει 20 ευρώ ενίσχυση.

- Στην μνήμη του ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ ΖΑΦΕΙΡΑΤΟΥ, τα εγγόνια του, Ηλίας και Ελένη, προσφέρουν 50 ευρώ ενίσχυση στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κυψέλης.

- Η συντρόφισσα Ελσα από Γιάννενα, στη μνήμη όλων των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού προσφέρει στο ΚΚΕ 50 ευρώ.

Κλείνει η Εθνική στο ύψος Ξυλοκάστρου

Κλειστή θα παραμείνει από τις 3 αύριο το μεσημέρι ως τις 6 το πρωί της Πέμπτης η Εθνική Οδός Κορίνθου - Πατρών στην περιοχή του Ξυλοκάστρου μεταξύ των ανισόπεδων κόμβων Ξυλοκάστρου και Δερβενίου, προκειμένου να πραγματοποιηθεί κατεδάφιση της γέφυρας «Ανω Διάβαση Α223» στην περιοχή Καριώτικα του Ξυλοκάστρου.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών, η κυκλοφορία προς Κόρινθο θα εκτρέπεται από τον ανισόπεδο κόμβο Ξυλοκάστρου στην Παλιά Εθνική Οδό Κορίνθου - Πατρών μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο Δερβενίου και η κυκλοφορία προς Αθήνα θα εκτρέπεται επίσης στην Παλιά Εθνική Οδό από προσωρινή έξοδο στην περιοχή της Λυγιάς έως τον ανισόπεδο κόμβο Ξυλοκάστρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ