ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να πάθουν νίλα στις εκλογές

Σε εκδήλωση - συζήτηση που διοργάνωσε το ΚΣ της ΚΝΕ για τα νέα ζευγάρια μίλησε την Κυριακή η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε συζήτηση - εκδήλωση που διοργάνωσε το ΚΣ της ΚΝΕ, με θέμα: «Τα νέα ζευγάρια, τα προβλήματα που αυτά αντιμετωπίζουν, η οργάνωση της πάλης και η πρόταση διεξόδου που προτείνει το ΚΚΕ», μίλησε την Κυριακή η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Η εκδήλωση έγινε στο εκθεσιακό κέντρο του πάρκου Τρίτση, στο Ιλιον. Στην ομιλία της, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Τα πράγματα και στον τομέα των προσωπικών σχέσεων και της δημιουργίας οικογένειας έχουν δυσκολέψει πολύ, αν και σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες έφυγαν από τη μέση μια σειρά αναχρονιστικά εμπόδια. Τα πράγματα έχουν γίνει πολύ πιο δύσκολα για τα νέα ζευγάρια. Μέσα στις συνθήκες του καπιταλισμού ζουν και επηρεάζονται από τα αδιέξοδα του συστήματος. Για παράδειγμα, στο να κάνεις παιδί. Βεβαίως, δεν είπε κανένας μία γυναίκα να κάνει τρία, τέσσερα παιδιά για να δικαιώσει το ρόλο της. Αλλά σήμερα υπάρχουν τόσα πολλά εμπόδια για τα νέα ζευγάρια. Ακόμα και η ελεύθερη επιλογή έχει χαθεί. Βλέπεις τώρα ανθρώπους 35 ή 40 χρόνων να μένουν με τον μπαμπά και τη μαμά. Δεν είναι φυσιολογικό αυτό. Αλλο πράγμα η σχέση και η ενότητα με την οικογένεια.

Εμείς ως Κόμμα δεν περιοριζόμαστε σε κοινωνιολογικές μελέτες, παρά το γεγονός ότι πρέπει να κάνουμε. Εχουμε το παράδειγμα του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε τον 20ό αιώνα, που δυστυχώς εσείς οι νεότεροι δεν τον γνωρίσατε, έχοντας ανατραπεί και έχοντας σκεπαστεί όλα τα επιτεύγματά του από μια σκόνη και από μια λάσπη η οποία δεν του πρέπει και δεν του ταιριάζει. Αλλο πράγμα η κριτική. Και εμείς κάνουμε κριτική στο σοσιαλισμό που γνωρίσαμε, αφού το μελετήσαμε. Είναι κριτική από αγάπη σε αυτό το σύστημα και γι' αυτό είναι αυστηρή. Αλλά ιδιαίτερα στα θέματα των νέων ανθρώπων και του νέου ζευγαριού μέχρι τώρα είναι αξεπέραστος.

Από την εκδήλωση την Κυριακή στο Ιλιον
Από την εκδήλωση την Κυριακή στο Ιλιον
Η κατάσταση σήμερα στην Ελλάδα γίνεται δραματική για τα νέα ζευγάρια, καταρχήν για τη δουλειά και το μεροκάματο, καθώς και για την κοινωνική πολιτική. Τις επόμενες μέρες θα έρθει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο το οποίο λέει ότι οι επιχειρήσεις που αισθάνονται ότι πιθανόν να μην επιβιώσουν να προσλαμβάνουν προσωπικό με 592 ευρώ μεικτό. Και δεύτερο θα ισχύει η επιχειρησιακή σύμβαση, η σύμβαση δηλαδή της κάθε επιχείρησης. Καταλαβαίνετε, τινάζεται στον αέρα μία κατάκτηση των εργαζομένων, για τις συνθήκες του καπιταλισμού, όχι πραγματική, και μας πάει 100 χρόνια πίσω. Αυτά που λένε, ότι έτσι δε θα κλείσουν οι επιχειρήσεις, είναι ψέμα ολοκληρωτικό. Κυρίως θα επωφεληθούν επιχειρήσεις οι οποίες ανταγωνίζονται μεταξύ τους ποια θα έχει το μεγαλύτερο μέρος κερδοφορίας. Θα επωφεληθούν αυτοί που δεν κινδυνεύουν να κλείσουν.

Να μην πάει χαμένη η ψήφος

Πρέπει σήμερα ο γονιός να σταθμίσει τα πράγματα ως εξής: Με ποιον τρόπο θα κάνω το καθήκον μου απέναντι στο παιδί μου. Εμείς του λέμε: Βεβαίως, δεν καταργείται η ατομική ευθύνη. Και στις συνθήκες του σοσιαλισμού - κομμουνισμού δεν καταργείται η ατομική ευθύνη. Αλλά σήμερα η μεγαλύτερη ευθύνη σου είναι να παλέψεις να βάλεις φρένο σε αυτή την κατάσταση και να την αλλάξεις. Με όποιο κόστος συνεπάγεται αυτό. Διαφορετικά, ό,τι και αν κάνεις, δεν πρόκειται να σώσεις το παιδί σου.

Θεωρούμε ότι στις σημερινές συνθήκες, ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι, πρέπει να συνδυάσουν τον εξής αγώνα: Δράση για επείγοντα προβλήματα και ταυτόχρονα αυτή η δράση, για να έχει αποτελεσματικότητα, πρέπει να ωριμάσει μέσα στο κίνημα η ιδέα ότι ο λαός και πρώτα απ' όλα οι νεότεροι άνθρωποι πρέπει να παλέψουν για μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Που για εμάς είναι η ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, η ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.

Κατά τη γνώμη μας υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις αυτές οι εκλογές να κάνουν τη διαφορά. Εχει εκφραστεί η κρίση, έχει εκφραστεί η πολιτική των κομμάτων, έχουν εκφραστεί τα μέτρα. Τώρα ξέρεις, λέμε στο λαό. Πρέπει λοιπόν στις εκλογές για τα τοπικά όργανα του κράτους, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να πάθουν νίλα. Και για να μην πάει χαμένη η ψήφος και για να δείξει ότι αρχίζει και γέρνει η πλάστιγγα υπέρ του λαού, πρέπει να ενισχυθούν τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ και τα οποία έχουν την ονομασία "Λαϊκή Συσπείρωση"».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΚΚΕ
Σε κλίμα αισιοδοξίας δόθηκε η εκκίνηση

Αναμνηστικές κάρτες για τα κόκκινα μεροκάματα συντρόφων, φίλων και οπαδών τυπώνουν Οργανώσεις του Κόμματος

Σε κλίμα αισιοδοξίας δόθηκε την περασμένη Παρασκευή το σήμα εκκίνησης της τρίμηνης (Οκτώβρης - Νοέμβρης - Δεκέμβρης) Οικονομικής Εξόρμησης που προκήρυξε η ΚΕ του ΚΚΕ. Τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ απ' άκρη σ' άκρη της χώρας δίνουν ήδη τη μάχη του κουπονιού, παράλληλα και συνδυασμένα με τη μάχη για την υπερψήφιση των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις επικείμενες εκλογές.

Εξοπλισμένα με τη μεγάλη θετική εμπειρία, αλλά και την ακλόνητη πεποίθηση πως και αυτή τη φορά, παρά τις πρόσθετες δυσκολίες, οι άνθρωποι του μόχθου θα συνδράμουν απ' το υστέρημά τους στην ενίσχυση του Κόμματος που παλεύει για τα δίκια τους.

Το παράδειγμα δίνουν πρώτα τα ίδια τα μέλη του ΚΚΕ, με τη δική τους προσφορά και τα κόκκινα μεροκάματα που «καταθέτουν» για την επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης. Αρκετές οργανώσεις έχουν ήδη τυπώσει αναμνηστικές κάρτες για τις προσφορές των μελών τους. Ανάμεσά τους η Αχτίδα ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνας της ΚΟΑ του ΚΚΕ, στην κάρτα της οποίας προβάλλουν οι στίχοι του Φώντα Λάδη, που μελοποιήθηκαν απ' τον Μ. Θεοδωράκη: «Εστειλα στο κόμμα/ δέκα μάρκα ακόμα./ Μη γράψουν τ' όνομά μου,/ μόνο τ' αρχικά μου./ Οχι πως φοβάμαι,/ - τι εργάτης θα 'μαι -/ για τόσα όμως δεν κάνει να χαλάν μελάνι./ Τα πολλά σαν πάρτε,/ τ' όνομά μου βάλτε,/ και πλάνο και τομέα και με κεφαλαία».

Αλλά και η Αχτίδα Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟΑ του ΚΚΕ, την κάρτα της οποίας κοσμεί φωτογραφία τραυματισμένου μαχητή του ΔΣΕ να δέχεται τις πρώτες βοήθειες από νοσηλεύτρια, που φέρει τον τίτλο «Ο διαχρονικός ρόλος του Υγειονομικού κομμουνιστή» και στην οποία σημειώνεται ακόμα: «Από το ΔΣΕ στα πεδία των μαχών... στην πάλη για την υγεία του λαού, την πάλη για το Σοσιαλισμό - Κόκκινο μεροκάματο στο Κόμμα μας, στην Τάξη μας, στο λαό μας».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Μεγάλη εκδήλωση - σύσκεψη

Την Πέμπτη 7 Οκτώβρη, στις 5 το απόγευμα, πραγματοποιείται εκδήλωση - σύσκεψη των συνδυασμών της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Αττικής, για την προετοιμασία της τελικής εξόρμησης για τη μάχη των εκλογών. Θα συμμετάσχουν οι επικεφαλής των συνδυασμών, οι υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες και περιφερειακοί σύμβουλοι, καθώς και οι υποψήφιοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Στην εκδήλωση θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ, στον Περισσό.

Συγκέντρωση για τους ΕΒΕ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση του Κόμματος για τους επαγγελματοβιοτέχνες, με θέμα «Η καπιταλιστική κρίση και η όξυνση των λαϊκών προβλημάτων. Οι θέσεις του ΚΚΕ και οι εκλογές για την περιφέρεια και τους δήμους», την Τετάρτη 6 Οκτώβρη στις 7 μ.μ. Στη συγκέντρωση θα παραβρεθεί και ο Θανάσης Παφίλης, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος, 2ος όροφος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ