ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Οχτώβρη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Εννιά χρόνια ιμπεριαλιστικού πολέμου

Σημαντικές απώλειες μετράνε οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις στο Πακιστάν
Σημαντικές απώλειες μετράνε οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις στο Πακιστάν
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι φερόμενοι ως «μαχητές των Ταλιμπάν» σκοτώθηκαν χτες, σύμφωνα με τις αμερικανοΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις, στο Αφγανιστάν, σε συγκρούσεις, ανήμερα της συμπλήρωσης εννιά χρόνων ιμπεριαλιστικού πολέμου. Σύμφωνα με τις κατοχικές δυνάμεις, πραγματοποιήθηκαν σειρά αεροπορικών επιδρομών και χερσαίων συγκρούσεων στην επαρχία Τακάρ, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των επιχειρήσεων εναντίον των «Ταλιμπάν» στις περιοχές του νότου. Τα στοιχεία των νεκρών ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν μεταξύ τους και άμαχοι.

Οι «Ταλιμπάν» από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι παραμένουν ισχυροί στις θέσεις τους και δε θα ηττηθούν από τις κατοχικές δυνάμεις, ενώ ο εγκάθετος Πρόεδρος, Χαμίντ Καρζάι, συνεχίζει να «χτίζει» το «Συμβούλιο Ειρήνης», που υποτίθεται ότι θα διαπραγματευτεί με τους «μαχητές», στη βάση της εξαγοράς, προκειμένου να συνεργαστούν με τη φιλοϊμπεριαλιστική κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή το μέτωπο του ιμπεριαλιστικού πολέμου διευρύνεται καθημερινά στο Πακιστάν, όπου χτες πραγματοποιήθηκαν νέες αμερικανικές επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών, με αποτέλεσμα τέσσερις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Η κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ από την πλευρά της ισχυρίζεται ότι δεν έχει σχέση με τις επιθέσεις, τις οποίες χαρακτηρίζει αδικαιολόγητες και αντιπαραγωγικές, προσθέτοντας ότι παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, τη στιγμή που οι μυστικές υπηρεσίες διαρρέουν συνεχώς ότι υπάρχει συμφωνημένη συνεργασία για τον περιορισμό της δύναμης των «Ταλιμπάν». Ο εκπρόσωπος του πακιστανικού υπουργείου Εξωτερικών, Αμπντούλ Μπασίτ, ανέφερε ότι οι συγκεκριμένες επιθέσεις «δεν συμβάλλουν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας», χωρίς να δίνει ημερομηνία ανοίγματος του κύριου δρόμου ανεφοδιασμού των κατοχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, από το Πακιστάν, με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς, από την πλευρά του να χαρακτηρίζει την κατάσταση στις περιοχές των φυλών δύσκολη και περίπλοκη. Επίσης, ακόμα και χτες το ΝΑΤΟικό κονβόι 54 οχημάτων που χτυπήθηκε από ενόπλους την Τετάρτη, εξακολουθούσε να φλέγεται.

Χτες σε διπλή επίθεση αυτοκτονίας εναντίον τεμένους Σούφι, στο Καράτσι, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 9 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 65.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αντίστροφη μέτρηση για το «παζάρι» των άμεσων συνομιλιών

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι εισέρχεται το «παζάρι» ανάμεσα στην αμερικανική διπλωματία και στην ισραηλινή και παλαιστινιακή ηγεσία, από το οποίο θα εξαρτηθεί αν, τελικά, θα συνεχιστούν οι άμεσες ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες, τις οποίες με τόσες τυμπανοκρουσίες και πιέσεις δρομολόγησε η Ουάσινγκτον. Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Ναμπίλ Σάαθ αποκάλυψε ότι η παλαιστινιακή πλευρά αποδέχτηκε πρόταση που κόμισε ο ειδικός Αμερικανός απεσταλμένος Τζορτζ Μίτσελ για «δίμηνη παράταση του εποικιστικού μορατόριουμ», προκειμένου να καταληχθεί το μείζον ζήτημα των συνόρων. Ο Σάαθ ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτό τίποτε λιγότερο, ενώ ο Πρόεδρος Αμπάς άφησε να εννοηθεί ότι «αν καταρρεύσουν οι συνομιλίες, θα παραιτηθεί».

Από την άλλη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός φέρεται να αναζητά τη «χρυσή τομή» ανάμεσα στους ακραίους συγκυβερνώντες του και στις αμερικανικές πιέσεις. Πληροφορίες θέλουν τον Νετανιάχου να ζήτησε γραπτώς από τον Αραβικό Σύνδεσμο ν' αναβάλει την ψηφοφορία που έχει προγραμματίσει για το Σαββατοκύριακο, σχετικά με την παραμονή ή όχι των Παλαιστινίων στις άμεσες διαπραγματεύσεις με γνώμονα την ισραηλινή εποικιστική στάση. Επίσης, η χθεσινή ανακοίνωση Νετανιάχου ότι επαναφέρει στο προσκήνιο το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο περί ορκωμοσίας των μη Εβραίων πολιτών σε ένα «εβραϊκό και δημοκρατικό Ισραήλ» (κάτι που προκαλεί και την αραβική μειονότητα), ερμηνεύτηκε από πολλούς αναλυτές ως «αντάλλαγμα» για να γίνει δεκτή η δίμηνη παράταση.

  • Τις πρώτες πρωινές ώρες, χτες, τέσσερις Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν ελαφρά από αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων στη Λωρίδα της Γάζας.
ΡΩΣΙΑ - ΒΙΕΤΝΑΜ
Ρωσικό ενδιαφέρον για ναυτική βάση

Οπως μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ιντερφάξ», η Ανώτατη Διοίκηση του Πολεμικού Ναυτικού Στόλου της Ρωσίας ενδιαφέρεται να αποκαταστήσει τη λειτουργία της βάσης στο λιμάνι Καμράν, του Βιετνάμ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Γενικού Επιτελείου του Πολεμικού Ναυτικού Στόλου, «η Ανώτατη Διοίκηση ολοκλήρωσε την εργασία για την τεκμηρίωση της αναγκαιότητας αποκατάστασης της βάσης, που θα επιτρέπει την τροφοδοσία των ρωσικών πλοίων στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού ωκεανού. Εάν παρθεί η πολιτική απόφαση, τότε ο πολεμικός ναυτικός στόλος θα είναι έτοιμος να αποκαταστήσει τη λειτουργία της βάσης μέσα σε 3 χρόνια».

Να σημειωθεί πως το 1979 μεταξύ ΕΣΣΔ και Βιετνάμ υπογράφτηκε συμφωνία για την εκμετάλλευση του λιμανιού Καμράν ως βάσης του σοβιετικού πολεμικού ναυτικού για 25 χρόνια. Σύμφωνα με τη συμφωνία στο λιμάνι μπορούσαν να βρίσκονται ταυτόχρονα 10 πλοία, 8 υποβρύχια και 6 βοηθητικά σκάφη του σοβιετικού πολεμικού στόλου. Το Βιετνάμ διέθεσε δωρεάν αυτή την πολεμική ναυτική βάση στην ΕΣΣΔ. Το 1998 οι αρχές του Βιετνάμ ζήτησαν από τη Ρωσία ετήσιο μίσθωμα 300 εκατομμυρίων δολαρίων και το 2001 η κυβέρνηση της Ρωσίας πήρε απόφαση να μην παρατείνει τη συμφωνία με το Βιετνάμ και να εκκενώσει τη βάση. Τότε η ρωσική πολιτική ηγεσία δήλωνε πως αυτή η βάση ήταν «άχρηστη» για τη Ρωσία, ωστόσο η κίνηση είχε τότε ερμηνευτεί ως «κίνηση καλής θέλησης» της Ρωσίας προς τις ΗΠΑ στην περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού. Σήμερα, που πολεμικά πλοία της Ρωσίας δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Ειρηνικού και Ινδικού Ωκεανού, με το πρόσχημα της «καταπολέμησης της πειρατείας», αυξάνεται η αναγκαιότητα ύπαρξης ρωσικής ναυτικής βάσης στην περιοχή.


Ι.Π.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Επίσκεψη Ράσμουσεν

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Με βαριά ατζέντα επισκέπτεται την Τουρκία ο γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φον Ράσμουσεν, στο πλαίσιο των ετοιμασιών για τη Σύνοδο Κορυφής Προέδρων Κρατών και Κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις 19-20 Νοεμβρίου στη Λισαβόνα, με στόχο την προώθηση της θέσης της βορειατλαντικής συμμαχίας για την αντιπυραυλική ασπίδα, την ανάπτυξη συνεργασιών στην περιοχή και ειδικότερα τις σχέσεις με τη Ρωσία.

Ο γγ του ΝΑΤΟ αναμένεται να συζητήσει το ζήτημα της ενίσχυσης της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ, στις οποίες η Τουρκία «έχει θέση κλειδί», δεδομένου του ρόλου που διαδραματίζει στην περιοχή.

Χτες ο Α. Ράσμουσεν συναντήθηκε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τον υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ αναμενόταν να έχει συνομιλίες και με εκπροσώπους του στρατού. Αναφερόμενος στην επίσκεψη του επικεφαλής του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί για μία λύση στο ζήτημα της συνεργασίας ΝΑΤΟ - ΕΕ, η οποία ωστόσο θα λαμβάνει υπόψη «τη στάση της Τουρκίας και θα εξαλείψει τις ανησυχίες της».

Την ίδια στιγμή, στη συνάντηση που είχε χτες ο Τούρκος ΥΠΕΞ με τον αυστριακό ομόλογο του Μίχαελ Σπίντελεγκερ, επανέφερε το ζήτημα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι η μείωση του ποσοστού επιθυμίας των Τούρκων για ένταξη οφείλεται στο Κυπριακό και ότι «έχουν χάσει την εμποστοσύνη τους προς το αίσθημα δικαιοσύνης της Ευρώπης και δεύτερον, τα αρνητικά μηνύματα που έρχονται από την ΕΕ». Ο Αυστριακός ΥΠΕΞ από την πλευρά του υποστήριξε ότι η Αυστρία επικεντρώνεται στην ενταξιακή διαδικασία της Αγκυρας και δεν προβάλλει προσκόμματα στο άνοιγμα των κεφαλαίων διαπραγμάτευσης.

ΚΚ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Καταγγέλλει δολοφονίες επιστημόνων

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει με ανακοίνωσή του το ΚΚ Πακιστάν μετά τη νέα δολοφονία ακαδημαϊκού που συγκλονίζει τη χώρα. Το Σάββατο δολοφονήθηκε ο πανεπιστημιακός καθηγητής ψυχιατρικής και αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου Σουάτ, Φαρούκ Κχαν, από ενόπλους που πρόσκεινται στις δυνάμεις των «Ταλιμπάν». Ο Κχαν, εκτός από τις θέσεις του, διατηρούσε ένα κέντρο αποκατάστασης των ανηλίκων που έχουν χρησιμοποιηθεί από τους «Ταλιμπάν» για βομβιστικές επιθέσεις, ενώ είχε εκφράσει τη σφοδρή καταδίκη του για το θάνατο διά λιθοβολισμού μιας γυναίκας από «Ταλιμπάν» στην επαρχία του, μόλις την περασμένη βδομάδα.

Το ΚΚ Πακιστάν, αφού εκφράζει τα συλλυπητήρια και τη θλίψη του, δηλώνει εξαιρετικά ανήσυχο για τη «συστηματική εκστρατεία εξόντωσης κατά διανοουμένων και αριστερών δημοκρατικών δυνάμεων που τάσσονται ενάντια στον ισλαμικό φανατισμό και στην ταλιμπανοποίηση της χώρας». Στην ανακοίνωσή του το ΚΚ Πακιστάν επισημαίνει ότι αν οι πακιστανικές αρχές δεν προστατεύσουν τη ζωή των πολιτών, τότε «σε λίγο κανένας από τα 180 εκατομμύρια κατοίκων της χώρας δε θα είναι ασφαλής». Και καταλήγει υπενθυμίζοντας ότι εκτός από στόχοι δολοφονιών, πολλοί διανοούμενοι έχουν πέσει και θύματα απαγωγής και αγνοείται η τύχη τους, όπως ο αντιπρόεδρος της Ισλαμικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πεσαβάρ, Ατζμάλ Καν, και ο καθηγητής Λουτφούλαχ Καν του Πανεπιστημίου Κοχάτ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ