Παρασκευή 8 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αντίστροφη μέτρηση για το «παζάρι» των άμεσων συνομιλιών

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι εισέρχεται το «παζάρι» ανάμεσα στην αμερικανική διπλωματία και στην ισραηλινή και παλαιστινιακή ηγεσία, από το οποίο θα εξαρτηθεί αν, τελικά, θα συνεχιστούν οι άμεσες ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες, τις οποίες με τόσες τυμπανοκρουσίες και πιέσεις δρομολόγησε η Ουάσινγκτον. Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Ναμπίλ Σάαθ αποκάλυψε ότι η παλαιστινιακή πλευρά αποδέχτηκε πρόταση που κόμισε ο ειδικός Αμερικανός απεσταλμένος Τζορτζ Μίτσελ για «δίμηνη παράταση του εποικιστικού μορατόριουμ», προκειμένου να καταληχθεί το μείζον ζήτημα των συνόρων. Ο Σάαθ ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτό τίποτε λιγότερο, ενώ ο Πρόεδρος Αμπάς άφησε να εννοηθεί ότι «αν καταρρεύσουν οι συνομιλίες, θα παραιτηθεί».

Από την άλλη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός φέρεται να αναζητά τη «χρυσή τομή» ανάμεσα στους ακραίους συγκυβερνώντες του και στις αμερικανικές πιέσεις. Πληροφορίες θέλουν τον Νετανιάχου να ζήτησε γραπτώς από τον Αραβικό Σύνδεσμο ν' αναβάλει την ψηφοφορία που έχει προγραμματίσει για το Σαββατοκύριακο, σχετικά με την παραμονή ή όχι των Παλαιστινίων στις άμεσες διαπραγματεύσεις με γνώμονα την ισραηλινή εποικιστική στάση. Επίσης, η χθεσινή ανακοίνωση Νετανιάχου ότι επαναφέρει στο προσκήνιο το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο περί ορκωμοσίας των μη Εβραίων πολιτών σε ένα «εβραϊκό και δημοκρατικό Ισραήλ» (κάτι που προκαλεί και την αραβική μειονότητα), ερμηνεύτηκε από πολλούς αναλυτές ως «αντάλλαγμα» για να γίνει δεκτή η δίμηνη παράταση.

  • Τις πρώτες πρωινές ώρες, χτες, τέσσερις Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν ελαφρά από αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων στη Λωρίδα της Γάζας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ