ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
«Κόκκινη Θεσσαλονίκη»

Τριήμερη ανεπανάληπτη γιορτή, με πολύ κέφι, τραγούδι, χορό και πολλή κουβέντα, ήταν οι εκδηλώσεις του 26ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ» στο Πάρκο της Νέας Παραλίας

Ηταν μια μεγάλη γιορτή, γεμάτη από το πάθος της νιότης, που γέμισε ασφυκτικά το χώρο του 26ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη. Το Πάρκο Νέας Παραλίας πλημμύρισε από δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, πρώτα και κύρια νεολαίους, που είπαν το μεγάλο ΝΑΙ στο κάλεσμα της πρωτοπόρας Κομμουνιστικής Νεολαίας και εντάχθηκαν στις γραμμές της.

Ηταν μια γιορτή ανεπανάληπτη, με πολύ κέφι, τραγούδι, χορό και πολλή κουβέντα. Τρεις βραδιές μαγικές, γεμάτες χρώμα, ζωντάνια. Τρεις βραδιές, που, στη διάρκειά τους, αναδύονταν η μεγάλη δίψα για ζωή, για έρωτα, για δημιουργία, για συμμετοχή και παρέμβαση σε κάθε πτυχή του παρόντος και του μέλλοντος.

Οι οικοδεσπότες των δεκάδων περιπτέρων, που λειτουργούσαν στο χώρο, χαμογελούσαν. Χαμογελούσαν από ικανοποίηση, αφού μπροστά τους καταρριπτόταν ο μύθος της αδιάφορης νεολαίας. Οι νέοι ρώταγαν, έψαχναν, είχαν άποψη. Για τις εξελίξεις στη Βαλκανική, την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, τη νέα ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης στο δικαίωμα για δουλιά, μόρφωση, υγεία, πολιτισμό. Αγόρασαν βιβλία, συνέβαλαν με το πενιχρό χαρτζιλίκι τους στην προσπάθεια του Ελληνοκουβανικού να συγκεντρώσει χρήματα, προκειμένου να αγοράσει φάρμακα για τα παιδιά της Κούβας.

Και όλοι μαζί, σαν μια παρέα από τα παλιά, τραγούδησαν, στο Λαϊκό Πάλκο. Συντροφιά με τη ρεμπέτισσα Μαριώ, που πρόσφερε και την ψυχή, μαζί με την υπέροχη φωνή της, στο μοναδικό αυτό ακροατήριο.

Το Φεστιβάλ καθιερώθηκε και ως μοναδικός θεσμός προβολής της ερασιτεχνικής δημιουργίας. Το δήλωσαν, άλλωστε, όλοι. «Είναι η μοναδική πολιτική νεολαία, που δίνει αυτή τη δυνατότητα, να προβάλουμε δηλαδή το έργο μας. Δεν υπάρχουν χώροι, θεσμοί. Η πολιτεία απουσιάζει», είπε ο Γιάννης, μέλος του συγκροτήματος Διά Πυρός.

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και ο Θάνος Μικρούτσικος κέρασαν απλόχερα τα τραγούδια τους. Η πλατεία της κεντρικής εξέδρας πλημμύρισε από το ρυθμό, σκεπάστηκε από τα χειροκροτήματα και χρωματίστηκε από τις «ερμηνείες» των χιλιάδων νέων. Ο Β. Παπακωνσταντίνου σχολίασε τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου και ξεκίνησε μαζί με τον Θ. Μικρούτσικο το μελωδικό ταξίδι τους, στην «κόκκινη Θεσσαλονίκη».

Αφιέρωσαν δύο τραγούδια στις ΗΠΑ και την ΕΕ, που βομβαρδίζουν, δολοφονούν και τρομοκρατούν τους λαούς. Και το σύνθημα ακούστηκε δυνατά από τα ίδια χείλη που προηγούμενα σιγοψιθύριζαν στίχους του Καββαδία. «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι».

Μητροπάνος - Τερζής

Το βράδυ της Κυριακής έκλεισε με μια ευχάριστη έκπληξη για τους χιλιάδες επισκέπτες. Ο Πασχάλης Τερζής, εντελώς απρόσμενα, ανέβηκε στη σκηνή για να τραγουδήσει παρέα με τον Δημήτρη Μητροπάνο παλιά αξέχαστα τραγούδια. Και η πλατεία σείστηκε από το χειροκρότημα. Η γιορτή της ΚΝΕ, η αφετηρία της Οργάνωσης για τους νέους αγώνες, σφραγίστηκε από τα λόγια του Δ. Μητροπάνου: «Είμαι πολύ χαρούμενος που συμμετέχω στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ μετά από πάρα πολλά χρόνια και ειδικά στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ της Θεσσαλονίκης, με τις γνωστές δραστηριότητες που έχει αναπτύξει στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα». Ομως, ο Δ. Μητροπάνος ήταν διπλά ευχαριστημένος, γιατί, εκτός των άλλων, τραγούδησε μαζί με τον «αδελφό» του, όπως αποκάλεσε τον Πασχάλη Τερζή.

ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Κρατάμε ζωντανή την ελπίδα

«Με τη δύναμη της αλήθειας και των ιδεών μας, με τη συμπαράσταση των ανθρώπων του μόχθου, των νέων και των πνευματικών ανθρώπων, συνεχίζουμε τον ανηφορικό δρόμο που οδηγεί στην αγωνιστική συσπείρωση». Με αυτά τα λόγια ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, έδειξε το δρόμο στον οποίο θα συνεχίσουν να πορεύονται το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, παρά και ενάντια στις συντονισμένες προσπάθειες της άρχουσας τάξης και των υποτελών της, να βάλουν στη γωνία το κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα.

Από το βήμα του 26ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ, που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη, ο Σπ. Χαλβατζής απευθύνθηκε στους χιλιάδες νέους και νέες, τους φίλους και τις φίλες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που είχαν γεμίσει ασφυκτικά τη μεγάλη πλατεία μπροστά στην κεντρική εξέδρα.

Μίλησε για το Νέο Δόγμα του ΝΑΤΟ, το οποίο προωθείται με δραματικές συνέπειες για τους λαούς, με τεράστιες υλικές καταστροφές και σημείωσε: «Η Μαντλίν Ολμπράιτ λειτουργεί ως επικεφαλής υποψήφιος της αντιπολίτευσης της Γιουγκοσλαβίας. Από κοντά και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου, περιδιαβαίνει τις βαλκανικές χώρες, συντονίζει την προεκλογική επέμβαση του ΝΑΤΟ, της ΕΕ κατά της κυβέρνησης της Γιουγκοσλαβίας. Στο όνομα της Νέας Τάξης εκχωρούνται κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στο Αιγαίο. Δρομολογήθηκε ο ενταφιασμός του Κυπριακού με "λύση" στη βάση των σχεδιασμών των ΗΠΑ. Με σοβαρή ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης».

Στη συνέχεια μιλώντας για τις αναδιαρθρώσεις που γίνονται στο όνομα της παγκοσμιοποίησης, σημείωσε πως δεν είναι τίποτε άλλο, παρά η προώθηση των επιλογών του μεγάλου κεφαλαίου που οδηγούν στην αποδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης της χώρας. Μοναδικός στόχος των αναδιαρθρώσεων που γίνονται στο όνομα της παγκοσμιοποίησης - είπε - είναι εξασφάλιση καλύτερων όρων δράσης, κερδοφορίας των πολυεθνικών.

«Ενάντια αναπτύσσονται πολύμορφοι αγώνες. Αυτοί οι αγώνες κινητοποιούν δυνάμεις και κινήματα. Στρέφονται κατά των πολυεθνικών μονοπωλίων, των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Πριν λίγο καιρό το Σιάτλ, ύστερα το Ντέιτον, η Ελβετία, χτες η Μελβούρνη, αύριο η Πράγα, είναι σταθμοί της πάλης του εργατικού κινήματος. Σταθμού του αγώνα που δείχνουν ότι το λαϊκό κίνημα σε όλο τον κόσμο ανασυντάσσεται, δρα πιο συντονισμένα.

Κάτω από τη φαινομενική αδιαφορία σε όλο τον κόσμο κουφοβράζουν διαθέσεις. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα έχει χρέος να ανοίξει τα φτερά του για νέους ορίζοντες, πρωτοστατώντας στην πάλη όλων των λαϊκών στρωμάτων. Είναι επιτακτική η ανάγκη, σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ, την ΚΝΕ και τους φίλους μας, να ανεβάσουμε τον πήχη των απαιτήσεων του κινήματος. Τα προβλήματα οξύνονται. Οι λαϊκές αντιδράσεις μπορεί να πάρουν μαζικότερο χαρακτήρα. Οι κεντροδεξιοί και

"κεντροαριστεροί", όσοι υποστήριζαν πως τέλειωσαν με τους κομμουνιστές, το εργατικό κίνημα, διαψεύδονται καθημερινά».

Το Συνέδριο, οι εξελίξεις και η Αριστερά

«Προωθούμε τη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού, δημοκρατικού μετώπου πάλης. Το ραντεβού μας για συνάντηση στους λαϊκούς αγώνες έχει διαχρονική αξία. Στο Συνέδριο θα συζητήσουμε τους τρόπους και τις μορφές προώθησης του μετώπου. Είναι καιρός να πάρει σάρκα και οστά αυτή η προσπάθεια», σημείωσε ο Σπ. Χαλβατζής, μιλώντας για το 16ο Συνέδριο του Κόμματος που θα γίνει το Δεκέμβρη. Παρουσιάζοντας τις προϋποθέσεις να γίνει αυτό το «θαρραλέο βήμα», υπέδειξε τους χιλιάδες ριζοσπάστες αγωνιστές που έχουν τη διάθεση να συμβάλουν σ' αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη διαρκώς εντεινόμενη επίθεση κατά του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος: «Ξέρουν ότι η ενωτική πολιτική του ΚΚΕ μπορεί σήμερα να αποτελέσει τη βάση μιας ευρύτερης λαϊκής συσπείρωσης. Γι' αυτό κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να την αποτρέψουν».

Και ο Σπ. Χαλβατζής κατέληξε: «Εχουμε την αλήθεια με το μέρος μας. Κρατάμε ζωντανή την ελπίδα, όχι μόνον για τον κόσμο της Αριστεράς, αλλά για όλους όσοι αγωνίζονται και δεν υποτάσσονται στις επιλογές των πολυεθνικών».

«Δε χαρίζουμε τίποτα, διεκδικούμε τα πάντα»

«Εχουμε όλοι ευθύνη να δυναμώσουμε την αισιοδοξία, τη συλλογική δημιουργικότητα, τη νεανική αυτοπεποίθηση. Να δυναμώσει η διεκδίκηση, ο αγώνας μας και το τραγούδι για μια κοινωνία δίχως εκμετάλλευση. Να βάλουμε πιότερα εμπόδια στον καπιταλισμό, να γίνουν τα αντισώματα της αντίστασης περισσότερα, πιο δυνατά». Αυτά τα λόγια - κάλεσμα απεύθυνε προς τους χιλιάδες νέους και νέες της Θεσσαλονίκης ο Νίκος Σερετάκης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, που ήταν ο κεντρικός ομιλητής στου 26ου Φεστιβάλ, το βράδυ του Σαββάτου.

Και προειδοποίησε πως η ΚΝΕ και οι χιλιάδες νέοι που αγωνιούν για το μέλλον τους, δεν πρόκειται να κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς που έχουν «με ένα κοινωνικό σύστημα που φροντίζει να επιταχύνει την πορεία μας προς το θάνατο αντί να δίνει τα μέσα να πορευόμαστε προς τη ζωή. Με τη νέα τάξη και τους Αμερικανούς που περιδιαβαίνουν στον τόπο και τα Βαλκάνια, που ανοίγουν το δρόμο για το δολάριο με τις βόμβες. Με την ΕΕ των πολυεθνικών. Με την κυβέρνηση Σημίτη, της μεγάλης αστυνομικής παράταξης των ευρωλάγνων και ΝΑΤΟφρόνων που έστησαν σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας διαρκή αγροτοδικεία και έκτακτα μαθητοδικεία. Ας το νιώσουν καλά με τη μόνη γλώσσα που καταλαβαίνουν, με τη γλώσσα του μαζικού ενωτικού αγώνα. Δε χαρίζουμε τίποτα, διεκδικούμε τα πάντα».

Απευθυνόμενος προς τους ανθρώπους της προοδευτικής τέχνης, ο Ν. Σερετάκης τους κάλεσε να αποφασίσουν τη συστράτευσή τους με το λαό: «Σήμερα στους καιρούς των δύσκολων αποφάσεων και η τέχνη και οι άνθρωποί της οφείλουν να αποφασίσουν, να στηριχτούν και να στηρίξουν το λαό, να πουν κι αυτοί το μεγάλο ναι στον αγώνα και το μεγάλο όχι στη μοιρολατρία, την εξαγορά, τα δεσμά της νέας τάξης. Να πουν πως δεν εξαγοράζονται από τις ΗΠΑ, από τους θλιβερούς ΝΑΤΟφρονες της κυβέρνησης Σημίτη, τους πράκτορες των δήθεν "μη κυβερνητικών οργανώσεων", των κεντροαριστερών και μη, ντόπιων και ξένων υπαλλήλων της νέας τάξης και του ιμπεριαλισμού. Να πουν πως δεν τους αγγίζουν οι εκβιασμοί, οι ψίθυροι, οι υπενθυμίσεις για τον πακτωλό της πολιτιστικής Ολυμπιάδας».

Ρίζα των πολέμων ο καπιταλισμός

Η συζήτηση για τον ιμπεριαλισμό και τη δράση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια

«Οι πόλεμοι έχουν τη ρίζα τους στην ίδια τη φύση του καπιταλισμού και θα σταματήσουν μόνο όταν θα πάψει να υπάρχει το καπιταλιστικό καθεστώς», διακήρυξε ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Τρύφων Κωστόπουλος , στη διάρκεια της συζήτησης που έγινε την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «Ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια. Οι σχεδιασμοί του ΝΑΤΟ και η αντίδραση του φιλειρηνικού κινήματος».

Ο Τ. Κωστόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στην αιτία και τη φύση των πολέμων και προσδιόρισε χαρακτηριστικά: «Για να ερμηνεύσουμε την ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Κόσσοβο, όσο και την εμφύλια σύρραξη στη Γιουγκοσλαβία, πρέπει να κατανοήσουμε την ίδια τη φύση του πολέμου. Κατά τον Λένιν τους πολέμους τους ευνοούν οι εθνικιστικές προλήψεις που καλλιεργούνται συστηματικά στις "πολιτισμένες" χώρες προς το συμφέρον των κυρίαρχων τάξεων, με σκοπό να αποσπάσουν την προσοχή προλεταριακών μαζών από τα ταξικά τους καθήκοντα και να τις υποχρεώσουν να ξεχάσουν το χρέος της διεθνούς ταξικής αλληλεγγύης».

Ο αντιπρόεδρος της ΕΔΥΕ, Νίκος Φωτιάδης, στάθηκε ιδιαίτερα κατά την ομιλία του στη θεσμοθέτηση από μέρους του ιμπεριαλισμού των στρατιωτικών του επεμβάσεων όπου γης, με το λεγόμενο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ. Στο ντοκουμέντο με τίτλο «Νέα στρατηγική για τον 21ο αιώνα», που εγκρίθηκε πέρσι τον Απρίλη στη μεγάλη φιέστα όλων των ισχυρών στρατοκρατικών δυνάμεων στον κόσμο, στην Ουάσιγκτον, αναγράφεται στο άρθρο 20 ότι το ΝΑΤΟ θα επεμβαίνει στρατιωτικά, πολιτικά για τη διαχείριση κρίσεων.

«Η κρίση συμπεριλαμβάνει τα πάντα, από εθνικές, θρησκευτικές ρίζες μέχρι αταξία, οικονομικό μαρασμό κλπ. Ολα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε πολιτική, περιφερειακή αστάθεια...», επισήμανε ο ομιλητής.

«Γιατί γίνεται όλο το σημερινό κακό με τη συνεχή αύξηση των τιμών των υγρών καυσίμων; διερωτήθηκε στην παρέμβασή της στη συζήτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη , για να δώσει την απάντηση: «Δεν πάνε 15 μέρες που ανακοινώθηκε και δεν το μάθαμε εδώ, ότι βρέθηκε στον Καύκασο το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου των τελευταίων 50 χρόνων. 500 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Ελα όμως που η περιοχή ανήκε κάποτε αποκλειστικά στους κόκκινους! Ακόμα και γι' αυτό η εξόρυξή του στοιχίζει πολύ ακριβά στις μεγάλες αδελφές του πετρελαίου. Και επειδή στοιχίζει ακριβά πρέπει όλοι εμείς να το πληρώσουμε...».

Να διεκδικήσουμε την αναβάθμιση του αθλητισμού

Η συζήτηση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

«Καμία συναίνεση να πληρώσουμε το κόστος, καμία αναστολή στη διεκδίκηση των αιτημάτων σαν εργαζόμενοι στο όνομα των Ολυμπιακών Αγώνων. Καμία υποχώρηση στην ανάπτυξη της χώρας. Οι αθλητικές υποδομές να επιστρέψουν στο λαό. Κίνημα να αποκαλυφθεί ο αντιδημοκρατικός χαρακτήρας της ΔΟΕ. Πάλη για εκδημοκρατισμό του αθλητισμού στη χώρα μας». Με αυτά τα λόγια στο πλαίσιο της συζήτησης με θέμα «Ολυμπιακοί Αγώνες, μύθοι και πραγματικότητα», ο Χ. Κόφφας, μέλος της ΚΕ και γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ, προέτρεψε το λαό να διεκδικήσει την αναβάθμιση του αθλητισμού στη χώρα μας.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ακόμα ο Ε. Βενιζέλος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο Σ. Γιάτσης καθηγητής ΤΕΦΑΑ στο ΑΠΘ και ο καθηγητής Κ. Ζουράρις.

Παρουσιάζοντας τη θέση του ΚΚΕ ο Χ. Κόφφας σημείωσε: «Ο αθλητισμός - η άσκηση, τα σπορ, η φυσική αγωγή έχουν αξία όταν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, ο λαός, η νεολαία ασχολούνται με αυτόν γιατί αποκομίζουν άμεσα οφέλη, τόσο για την υγεία τους όσο και για την καλλιέργεια της προσωπικότητάς τους. Είναι μέσο δηλαδή, όχι σκοπός. Ο αθλητισμός, τα σπορ είναι κοινωνική ανάγκη που πρέπει να παρέχεται με ευθύνη της πολιτείας. Δε χωρούν εδώ εμπορευματοποίηση, ιδιωτικοποίηση».

Επίσης περιέγραψε την υφιστάμενη κατάσταση και κατέληξε υπογραμμίζοντας πως η παρέμβαση του λαϊκού κινήματος μπορεί να φρενάρει, να αποσπάσει, να καλλιεργήσει συνειδήσεις.

Ο Σ. Γιάτσης αναφέρθηκε στη χρησιμοποίηση του αθλητισμού ως ένας επικίνδυνος πολιτικά μοχλός, γεγονός που όπως είπε αποδείχτηκε με την Ολυμπιάδα του 1936 στο Βερολίνο, όπου αποτέλεσε βήμα διαφήμισης των ολοκληρωτικών φασιστικών παραμέτρων του Γ΄ Ράιχ. Μίλησε για την αξιοποίηση του αθλητισμού στη διαπλοκή των συμφερόντων και κατέληξε προειδοποιώντας πως οι επόμενες Ολυμπιάδες θα ανατεθούν εκεί που τα συμφέροντα των ΗΠΑ ταιριάζουν. «Ο τεράστιος γιγαντισμός των αγώνων θα δείξει ότι μόνο οι πλουσιότερες 15-20 χώρες μπορούν να αναλάβουν ένα τέτοιο θεσμό».

Στην έμμεση παραδοχή του ρόλου της ΔΟΕ, προχώρησε και ο Ε. Βενιζέλος σημειώνοντας πως «η ΔΟΕ περνάει μια βαθύτατη κρίση ηθικής και πολιτικής αξιοπιστίας. Είναι ένας μηχανισμός αδιαφανής, σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτος, που πολύ συχνά ταυτίζεται με δραστηριότητες οι οποίες είναι ύποπτες, που δεν προσφέρουν τις εγγυήσεις διαφάνειας τις οποίες έχουμε ανάγκη». Μάλιστα κάλεσε να στραφεί η προσοχή στα μεγάλα οικονομικά και πολιτικά θέματα που συνδέονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, προσθέτοντας πως «η σχέση της ΔΟΕ με τις ΗΠΑ δεν είναι μια τόσο ευθύγραμμη και απλή σχέση. Ας επιφυλαχτούμε λίγο».

Από την πλευρά του ο Κ. Ζουράρις μίλησε για τη νέα μορφή δουλοκτησίας που αναπτύσσεται στο ασφυκτικό πλαίσιο του πρωταθλητισμού το οποίο οδηγεί και σε γρήγορη φυσική φθορά των αθλητών, λόγω της εξαντλητικής άθλησης και του ντόπινγκ. «Οι αθλητές έχουν γίνει δούλοι των πολυεθνικών».

Εντυπωσίασε ο πολύς κόσμος

Πολλές οι παρουσίες στις τριήμερες εκδηλώσεις του 26ου Φεστιβάλ της ΚΚΕ, γεγονός που αναδεικνύει πως ο νεανικός αυτός θεσμός παραμένει ακλόνητος και ισχυρός. Ανάμεσα τους, και ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Κ. Παπαδόπουλος, που δήλωσε: «Είναι ευχάριστο ότι η νεολαία της ΚΝΕ συνεχίζει 26 χρόνια να οργανώνει το "Φ" που οργάνωναν αρκετές νεολαίες στο παρελθόν. Εμεινε μόνη. Μου έκανε εντύπωση ο πολύς κόσμος και όλα τα περίπτερα έχουν το δικό τους μήνυμα. Ηταν ένα πετυχημένο φεστιβάλ και εύχομαι να το συνεχίσουν για πολλά χρόνια ακόμα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ