Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Κρατάμε ζωντανή την ελπίδα

«Με τη δύναμη της αλήθειας και των ιδεών μας, με τη συμπαράσταση των ανθρώπων του μόχθου, των νέων και των πνευματικών ανθρώπων, συνεχίζουμε τον ανηφορικό δρόμο που οδηγεί στην αγωνιστική συσπείρωση». Με αυτά τα λόγια ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, έδειξε το δρόμο στον οποίο θα συνεχίσουν να πορεύονται το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, παρά και ενάντια στις συντονισμένες προσπάθειες της άρχουσας τάξης και των υποτελών της, να βάλουν στη γωνία το κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα.

Από το βήμα του 26ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ, που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη, ο Σπ. Χαλβατζής απευθύνθηκε στους χιλιάδες νέους και νέες, τους φίλους και τις φίλες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που είχαν γεμίσει ασφυκτικά τη μεγάλη πλατεία μπροστά στην κεντρική εξέδρα.

Μίλησε για το Νέο Δόγμα του ΝΑΤΟ, το οποίο προωθείται με δραματικές συνέπειες για τους λαούς, με τεράστιες υλικές καταστροφές και σημείωσε: «Η Μαντλίν Ολμπράιτ λειτουργεί ως επικεφαλής υποψήφιος της αντιπολίτευσης της Γιουγκοσλαβίας. Από κοντά και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου, περιδιαβαίνει τις βαλκανικές χώρες, συντονίζει την προεκλογική επέμβαση του ΝΑΤΟ, της ΕΕ κατά της κυβέρνησης της Γιουγκοσλαβίας. Στο όνομα της Νέας Τάξης εκχωρούνται κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στο Αιγαίο. Δρομολογήθηκε ο ενταφιασμός του Κυπριακού με "λύση" στη βάση των σχεδιασμών των ΗΠΑ. Με σοβαρή ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης».


Στη συνέχεια μιλώντας για τις αναδιαρθρώσεις που γίνονται στο όνομα της παγκοσμιοποίησης, σημείωσε πως δεν είναι τίποτε άλλο, παρά η προώθηση των επιλογών του μεγάλου κεφαλαίου που οδηγούν στην αποδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης της χώρας. Μοναδικός στόχος των αναδιαρθρώσεων που γίνονται στο όνομα της παγκοσμιοποίησης - είπε - είναι εξασφάλιση καλύτερων όρων δράσης, κερδοφορίας των πολυεθνικών.

«Ενάντια αναπτύσσονται πολύμορφοι αγώνες. Αυτοί οι αγώνες κινητοποιούν δυνάμεις και κινήματα. Στρέφονται κατά των πολυεθνικών μονοπωλίων, των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Πριν λίγο καιρό το Σιάτλ, ύστερα το Ντέιτον, η Ελβετία, χτες η Μελβούρνη, αύριο η Πράγα, είναι σταθμοί της πάλης του εργατικού κινήματος. Σταθμού του αγώνα που δείχνουν ότι το λαϊκό κίνημα σε όλο τον κόσμο ανασυντάσσεται, δρα πιο συντονισμένα.

Κάτω από τη φαινομενική αδιαφορία σε όλο τον κόσμο κουφοβράζουν διαθέσεις. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα έχει χρέος να ανοίξει τα φτερά του για νέους ορίζοντες, πρωτοστατώντας στην πάλη όλων των λαϊκών στρωμάτων. Είναι επιτακτική η ανάγκη, σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ, την ΚΝΕ και τους φίλους μας, να ανεβάσουμε τον πήχη των απαιτήσεων του κινήματος. Τα προβλήματα οξύνονται. Οι λαϊκές αντιδράσεις μπορεί να πάρουν μαζικότερο χαρακτήρα. Οι κεντροδεξιοί και

"κεντροαριστεροί", όσοι υποστήριζαν πως τέλειωσαν με τους κομμουνιστές, το εργατικό κίνημα, διαψεύδονται καθημερινά».

Το Συνέδριο, οι εξελίξεις και η Αριστερά

«Προωθούμε τη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού, δημοκρατικού μετώπου πάλης. Το ραντεβού μας για συνάντηση στους λαϊκούς αγώνες έχει διαχρονική αξία. Στο Συνέδριο θα συζητήσουμε τους τρόπους και τις μορφές προώθησης του μετώπου. Είναι καιρός να πάρει σάρκα και οστά αυτή η προσπάθεια», σημείωσε ο Σπ. Χαλβατζής, μιλώντας για το 16ο Συνέδριο του Κόμματος που θα γίνει το Δεκέμβρη. Παρουσιάζοντας τις προϋποθέσεις να γίνει αυτό το «θαρραλέο βήμα», υπέδειξε τους χιλιάδες ριζοσπάστες αγωνιστές που έχουν τη διάθεση να συμβάλουν σ' αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη διαρκώς εντεινόμενη επίθεση κατά του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος: «Ξέρουν ότι η ενωτική πολιτική του ΚΚΕ μπορεί σήμερα να αποτελέσει τη βάση μιας ευρύτερης λαϊκής συσπείρωσης. Γι' αυτό κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να την αποτρέψουν».

Και ο Σπ. Χαλβατζής κατέληξε: «Εχουμε την αλήθεια με το μέρος μας. Κρατάμε ζωντανή την ελπίδα, όχι μόνον για τον κόσμο της Αριστεράς, αλλά για όλους όσοι αγωνίζονται και δεν υποτάσσονται στις επιλογές των πολυεθνικών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ