Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ
Πολύχρωμος κόσμος δημιουργίας

Ενας ξεχωριστός χώρος με χρώματα, μουσικές και παιχνίδια είναι ειδικά διαμορφωμένος, για να υποδέχεται τους μικρούς φίλους του Φεστιβάλ. Ο παιδότοπος θα λειτουργεί κάθε μέρα από τις 5 μ.μ. και θα κλείνει στις 10.30 περίπου, με την επιμέλεια μελών της ΚΝΕ από Παιδαγωγικά Τμήματα των ΑΕΙ και Τμήματα Βρεφοκομίας.

Το κεντρικό σύνθημα του παιδότοπου είναι «πώς θα ήταν ο κόσμος αν...» και όλες του οι δραστηριότητες κινούνται γύρω από αυτό, με βασικό σκοπό να δίνεται με διάφορους τρόπους στα παιδιά η δυνατότητα να αυτοσχεδιάζουν.

Σε μια γωνιά του, θα έχει τη θέση του το περίπτερο της ειρήνης, όπου οι λιλιπούτειοι επισκέπτες του Φεστιβάλ θα ασχολούνται με χειροτεχνία, θα στέλνουν γράμματα προς παιδιά άλλων χωρών, θα δημιουργούν με θέμα την ειρήνη. Θα υπάρχει, επίσης, περίπτερο οικολογίας, όπου θα γίνονται κατασκευές με οικολογικά υλικά. Τη δική του γωνιά θα έχει το παιδικό βιβλίο με προσεκτικά επιλεγμένες εκδόσεις, όπου θα διαβάζονται τρυφερά και προοδευτικά παραμύθια.

Και τις τέσσερις μέρες θα πραγματοποιούνται μουσικοκινητικές δραστηριότητες: Τσουβαλοδρομίες, αυγοδρομίες, παιχνίδια με μπαλόνια, βελάκια, παιχνίδι με μουσικές καρέκλες, παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, κουκλοθέατρο, που θα παίξουν τα ίδια τα παιδιά. Επίσης, κλόουν και ζογκλέρ θα δίνουν παραστάσεις κεφιού και γέλιου. Ιδιαίτερα, την Παρασκευή και το Σάββατο θα δώσουν παραστάσεις Καραγκιόζη οι γνωστοί καραγκιοζοπαίχτες Σπυρόπουλος και Αυτσίδης.

«Φέτος είναι περισσότερο οργανωμένος ο παιδότοπος», μας λέει η Ιωάννα Μπρέζα, μέλος της Οργάνωσης Παιδαγωγικών της Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ και εξηγεί ότι ο κύριος στόχος του παιδότοπου «είναι με τις δραστηριότητές του και τις χειροτεχνίες να περνάει κάποιο μήνυμα. Να καταλαβαίνουν τα παιδιά, ό,τι κατασκευάζουν γιατί το κάνουν, π.χ., να μιλάμε για την ειρήνη, καθώς θα φτιάχνουν το περιστέρι της ειρήνης, να σκέφτονται πώς θα ήταν ο κόσμος, αν επικρατούσε πραγματικά παντού η ειρήνη».

Η εμπειρία δείχνει ότι τα παιδιά ενθουσιάζονται με τον παιδότοπο και οι γονείς τους τα εμπιστεύονται σ' αυτόν τον πολύχρωμο και διδακτικό χώρο. Η Ι. Μπρέζα, που και πέρσι βρισκόταν σ' αυτό τον ιδιαίτερο χώρο του Φεστιβάλ, θυμάται ότι «τα παιδιά το χαιρόντουσαν, ήθελαν να συμμετάσχουν σε όλες τις δραστηριότητες. Κι αυτό είναι μια επιτυχία, γιατί καταφέρνουμε να ενισχύουμε το ομαδικό πνεύμα, το πνεύμα της συνεργασίας», πράγμα πολύ σημαντικό από αυτές τις τρυφερές ηλικίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ