Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΝΕΟΛΑΙΑ
Να διεκδικήσουμε την αναβάθμιση του αθλητισμού

Η συζήτηση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

«Καμία συναίνεση να πληρώσουμε το κόστος, καμία αναστολή στη διεκδίκηση των αιτημάτων σαν εργαζόμενοι στο όνομα των Ολυμπιακών Αγώνων. Καμία υποχώρηση στην ανάπτυξη της χώρας. Οι αθλητικές υποδομές να επιστρέψουν στο λαό. Κίνημα να αποκαλυφθεί ο αντιδημοκρατικός χαρακτήρας της ΔΟΕ. Πάλη για εκδημοκρατισμό του αθλητισμού στη χώρα μας». Με αυτά τα λόγια στο πλαίσιο της συζήτησης με θέμα «Ολυμπιακοί Αγώνες, μύθοι και πραγματικότητα», ο Χ. Κόφφας, μέλος της ΚΕ και γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ, προέτρεψε το λαό να διεκδικήσει την αναβάθμιση του αθλητισμού στη χώρα μας.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ακόμα ο Ε. Βενιζέλος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο Σ. Γιάτσης καθηγητής ΤΕΦΑΑ στο ΑΠΘ και ο καθηγητής Κ. Ζουράρις.

Παρουσιάζοντας τη θέση του ΚΚΕ ο Χ. Κόφφας σημείωσε: «Ο αθλητισμός - η άσκηση, τα σπορ, η φυσική αγωγή έχουν αξία όταν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, ο λαός, η νεολαία ασχολούνται με αυτόν γιατί αποκομίζουν άμεσα οφέλη, τόσο για την υγεία τους όσο και για την καλλιέργεια της προσωπικότητάς τους. Είναι μέσο δηλαδή, όχι σκοπός. Ο αθλητισμός, τα σπορ είναι κοινωνική ανάγκη που πρέπει να παρέχεται με ευθύνη της πολιτείας. Δε χωρούν εδώ εμπορευματοποίηση, ιδιωτικοποίηση».

Επίσης περιέγραψε την υφιστάμενη κατάσταση και κατέληξε υπογραμμίζοντας πως η παρέμβαση του λαϊκού κινήματος μπορεί να φρενάρει, να αποσπάσει, να καλλιεργήσει συνειδήσεις.

Ο Σ. Γιάτσης αναφέρθηκε στη χρησιμοποίηση του αθλητισμού ως ένας επικίνδυνος πολιτικά μοχλός, γεγονός που όπως είπε αποδείχτηκε με την Ολυμπιάδα του 1936 στο Βερολίνο, όπου αποτέλεσε βήμα διαφήμισης των ολοκληρωτικών φασιστικών παραμέτρων του Γ΄ Ράιχ. Μίλησε για την αξιοποίηση του αθλητισμού στη διαπλοκή των συμφερόντων και κατέληξε προειδοποιώντας πως οι επόμενες Ολυμπιάδες θα ανατεθούν εκεί που τα συμφέροντα των ΗΠΑ ταιριάζουν. «Ο τεράστιος γιγαντισμός των αγώνων θα δείξει ότι μόνο οι πλουσιότερες 15-20 χώρες μπορούν να αναλάβουν ένα τέτοιο θεσμό».

Στην έμμεση παραδοχή του ρόλου της ΔΟΕ, προχώρησε και ο Ε. Βενιζέλος σημειώνοντας πως «η ΔΟΕ περνάει μια βαθύτατη κρίση ηθικής και πολιτικής αξιοπιστίας. Είναι ένας μηχανισμός αδιαφανής, σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτος, που πολύ συχνά ταυτίζεται με δραστηριότητες οι οποίες είναι ύποπτες, που δεν προσφέρουν τις εγγυήσεις διαφάνειας τις οποίες έχουμε ανάγκη». Μάλιστα κάλεσε να στραφεί η προσοχή στα μεγάλα οικονομικά και πολιτικά θέματα που συνδέονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, προσθέτοντας πως «η σχέση της ΔΟΕ με τις ΗΠΑ δεν είναι μια τόσο ευθύγραμμη και απλή σχέση. Ας επιφυλαχτούμε λίγο».

Από την πλευρά του ο Κ. Ζουράρις μίλησε για τη νέα μορφή δουλοκτησίας που αναπτύσσεται στο ασφυκτικό πλαίσιο του πρωταθλητισμού το οποίο οδηγεί και σε γρήγορη φυσική φθορά των αθλητών, λόγω της εξαντλητικής άθλησης και του ντόπινγκ. «Οι αθλητές έχουν γίνει δούλοι των πολυεθνικών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ