Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
Στο δρόμο σήμερα για την παιδεία

Συγκέντρωση στις 7.30 το απόγευμα στην πλατεία Κάνιγγος

Τα πρώτα συντονισμένα βήματα αντεπίθεσης στην αντιεκπαιδευτική πολιτική κάνουν σήμερα το απόγευμα εκπαιδευτικοί φορείς της Αθήνας και του Πειραιά, στη συγκέντρωση που διοργανώνουν στις 7.30 το απόγευμα στην πλατεία Κάνιγγος. Θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Παιδείας.

Τη σημερινή κινητοποίηση συνδιοργανώνουν η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και η ΕΛΜΕ Πειραιά, τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων Αθήνας και Πειραιά, οι Σύλλογοι Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών και Δημοσίων ΙΕΚ, ενώσεις γονέων, διδασκαλικοί σύλλογοι και ΕΛΜΕ του Λεκανοπεδίου. Η σημερινή κινητοποίηση εντάσσεται στο πλαίσιο πρωτοβουλιών κοινής δράσης των φορέων αυτών με επόμενο σταθμό την παρουσία στα εξεταστικά κέντρα, τις μέρες διεξαγωγής του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, για ενημέρωση των εκπαιδευτικών και κάλεσμά τους για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις.

«Η μόρφωση των παιδιών μας, η παιδεία του σήμερα και του αύριο, που έχει ανάγκη ο λαός μας, αποτελεί ζήτημα πάλης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, του ταξικού μετώπου πάλης, όλων των εργαζομένων», τονίζουν οι παραπάνω φορείς και διαπιστώνουν ότι με τη συμπλήρωση φέτος τριών χρόνων από την εφαρμογή των νόμων 2525/97 και 2640/98, τα αποτελέσματα είναι πλέον καθαρά σε όλους, αλλά και τραγικά ταυτόχρονα. Καταδικάζουν το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τους εκπαιδευτικούς, εντάσσοντάς τον στη γενικότερη αντιεκπαιδευτική πολιτική, με την επισήμανση ότι στόχος του είναι «να χτυπηθεί η επετηρίδα, να κατοχυρωθεί η αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος, ν' ανοίξει ο δρόμος για την πρόσληψη "ημετέρων", μέσα από τα πρόσθετα "κριτήρια", τα οποία θεσπίζονται, να δοθεί η δυνατότητα για την πρόσληψη εκπαιδευτικών σε επίπεδο σχολικής μονάδας, κάτι που είναι ο τελικός τους στόχος στα πλαίσια της εμπορευματοποίησης της γνώσης, του ταξικού διαχωρισμού των σχολείων και του προσανατολισμού τους για την ιδεολογική χειραγώγηση και την ομηρία των εκπαιδευτικών».

Οι παραπάνω φορείς διεκδικούν κατάργηση των νόμων 2525 και 2640, κατάργηση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου, κάλυψη όλων των αναγκών των σχολείων σε υποδομή και εκπαιδευτικούς, ΟΧΙ στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και μαζικούς διορισμούς από την επετηρίδα, αποσύνδεση του λυκείου από το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης και παραπαιδείας, ουσιαστική αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης με κατάργηση των ΤΕΕ και των ΙΕΚ και δημιουργία επαγγελματικών σχολών μετά το λύκειο, ενιαίο 12χρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο, 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, μείωση των μαθητών ανά τμήμα, επιμόρφωση και ουσιαστική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών.

Κάλεσμα συμμετοχής στο σημερινό συλλαλητήριο απευθύνει σε όλους τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και το ΔΣ της ΔΟΕ. Το ΔΣ της Ομοσπονδίας, που συνεδρίασε χτες με θέμα το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, καλεί τους εκπαιδευτικούς σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα τα στελέχη της εκπαίδευσης (διευθυντές, προϊσταμένους, σχολικούς συμβούλους) να μη συμμετέχει κανείς εκπαιδευτικός, με οποιοδήποτε τρόπο, στη διεξαγωγή του διαγωνισμού, ως επιτηρητές, βαθμολογητές κλπ. Η ΔΟΕ αποφάσισε για τις μέρες του διαγωνισμού απεργιακές κινητοποιήσεις, για τη συνδικαλιστική κάλυψη των εκπαιδευτικών που τυχόν θα κληθούν να συμμετάσχουν σε επιτροπές. Αντίστοιχη απόφαση για τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πήρε το ΔΣ της ΟΛΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ