ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠ - ΕΞ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ωμή επέμβαση στις γιουγκοσλαβικές εκλογές
  • Ζητούν, ομόφωνα, από το λαό της Γιουγκοσλαβίας να απορρίψει τον Μιλόσεβιτς
  • «Πρωταγωνιστικός» ο ρόλος της ελληνικής κυβέρνησης στη λήψη της απαράδεκτης απόφασης

Γρηγοριάδης Κώστας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μαςΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) απέστειλε χτες από Βρυξέλλες «μήνυμα προς το σερβικό λαό» να «αδράξει την ευκαιρία» των εκλογών της 24ης Σεπτέμβρη, για να «απορρίψει» τον Μιλόσεβιτς με αντάλλαγμα «οικονομική βοήθεια», ενώ ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι η Αθήνα «πρωτοστατεί» για την αποκατάσταση «φυσιολογικών εσωτερικών διαδικασιών» στη Σερβία, και αναφώνησε μεταφέροντας (...) φωνή (...) κυρίας, ότι «δεν μπορούμε να 'χουμε Ιράκ ή Κούβα στα Βαλκάνια». Πρόκειται για τη συνέχιση του πολέμου «μ' άλλα μέσα» έναντι της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας (ΟΔΓ), και σύμφωνα με δηλώσεις του Ελληνα ΥΠΕΞ περί του γιουγκοσλαβικού «υπάρχουν πολλά σενάρια, αλλά κανένας δεν ξέρει πώς θα εξελιχθούν».

Ο Γ. Παπανδρέου, μεταφέροντας, προφανώς, μια συνολικότερη άποψη που κυριαρχεί στις ΗΠΑ και τους κόλπους της ΕΕ, δήλωσε χτες ότι «κανείς δε θέλει μια μαύρη τρύπα στα Βαλκάνια», αποκαλύπτοντας έτσι ότι η πολεμική επέμβαση του ΝΑΤΟ δεν αφορούσε μόνο τη «δημοκρατία» στο κατεχόμενο Κόσσοβο, αλλά την ομοιόμορφη εξάρτηση και υποτέλεια του συνόλου της Βαλκανικής.

Φαίνεται, πάντως, ότι το χτεσινό «μήνυμα» της ΕΕ σηματοδοτεί, πράγματι, μια μικρή αλλαγή προπαγάνδας, στη βάση της παλιάς, αποτελεσματικής, ιμπεριαλιστικής αρχής ότι στα Βαλκάνια, ό,τι δεν πετυχαίνεις με τα όπλα το κατορθώνεις με το μπαξίσι. Γι' αυτό ο «Σερβικό Λαός» - στο κείμενο και οι δύο λέξεις γράφονται με κεφαλαία - πρέπει να αδράξει την (...) ευκαιρία και να «απελευθερώσει» το ΝΑΤΟ από τον Μιλόσεβιτς και το σερβικό κράτος που αντιστάθηκε στη ΝΑΤΟική επέμβαση.

Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες και τον «πρωτοστατούντα» Γ. Παπανδρέου, «η πολιτική του Μιλόσεβιτς διακρίνεται από πολιτική χειραγώγησης, στέρησης ελευθεριών και ανέχειας του πληθυσμού. Είναι αυτή η πολιτική που οδήγησε (!!!) την ΟΔΓ στον πόλεμο, την απομόνωση και το αδιέξοδο». Ενώ, αντίθετα, αν υπήρχε κομπίνα, λάδωμα και νεοπλουτισμός, όπως στις άλλες βαλκανικές «δημοκρατίες» ούτε πόλεμος θα γινόταν, ούτε οι πλούσιοι Σέρβοι θα 'ταν σε (...) απομόνωση. Πρόκειται, λοιπόν για «ευκαιρία για δημοκρατική αλλαγή» προς τον «Σερβικό Λαό». Οσοι θα «αδράξουν» την ευκαιρία δε θα 'ναι με το αζημίωτο. Η ΕΕ προτίθεται να (...) λαδώσει τη «δημοκρατική αλλαγή» με διάφορες υποσχέσεις για:

1) άρση των κυρώσεων κατά της ΟΔΓ

2) οικονομική βοήθεια για «ανασυγκρότηση» της Σερβίας και

3) «επανένταξη της ΟΔΓ στη διεθνή κοινότητα».

Το αποκορύφωμα της υποκρισίας και του κυνισμού αποτυπώνεται στο τέλος του «μηνύματος», σύμφωνα με το οποίο «ουδέποτε λησμονήσαμε ότι οι Σέρβοι είναι Ευρωπαίοι. Ψήφος για τη δημοκρατία στη Σερβία θα είναι ψήφος για τη Σερβία στην Ευρώπη» (!!!)

Το κείμενο ψηφίστηκε ομόφωνα από τους 15 ΥΠΕΞ της ΕΕ, και ο Γ. Παπανδρέου το χαρακτήρισε «το καλύτερο κείμενο για τη Σερβία του τελευταίου χρόνου». Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να μην «απορριφθεί» ο Μιλόσεβιτς στις εκλογές, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι «η ΕΕ δεν έχει δεσμευτεί για την επόμενη μέρα, έχει ανοίξει το παιχνίδι».

Το κατάπτυστο μήνυμα

Το πλήρες κείμενο της ΕΕ προς το σέρβικο λαό είναι το παρακάτω:

«Στις 24 Σεπτεμβρίου, ο Σερβικός Λαός θα βρεθεί ενώπιον μιας κρίσιμης πολιτικής επιλογής.

Οι εκλογές, όποιες και αν είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αποφασίστηκαν και οργανώθηκαν, δίνουν στο Σερβικό Λαό τη δυνατότητα να απορρίψει καθαρά και ειρηνικά την πολιτική του Milocevic, που διακρίνεται από πολιτική χειραγώγησης, στέρησης ελευθεριών και ανέχειας του πληθυσμού. Είναι αυτή η πολιτική που οδήγησε την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας στον πόλεμο, την απομόνωση και το αδιέξοδο. Οι εκλογές αυτές δίνουν, κατά συνέπεια, στο Σερβικό Λαό μια ευκαιρία για δημοκρατική αλλαγή. Σ' αυτόν εναπόκειται να την αδράξει προσερχόμενος στις κάλπες.

Επαναβεβαιώνουμε ότι επιλογή που θα οδηγεί σε δημοκρατική αλλαγή θα προκαλέσει ριζική μεταβολή στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης έναντι της Σερβίας: θα άρουμε τις κυρώσεις κατά της ΟΔΓ, θα συνοδεύσουμε τις αναγκαίες πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, προσφέροντας στη Σερβία οικονομική βοήθεια για ανασυγκρότηση και θα υποστηρίξουμε την επανένταξη της ΟΔΓ στη διεθνή κοινότητα. Θα της προτείνουμε να προσεγγίσει την Ευρωπαϊκή Ενωση, για να καταλάβει τη θέση που της αρμόζει. Ουδέποτε λησμονήσαμε ότι οι Σέρβοι είναι Ευρωπαίοι.

Ψήφος για τη δημοκρατία στη Σερβία θα είναι ψήφος για τη Σερβία στην Ευρώπη».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δε «φτούρισε» η συναυλία της γιουγκοσλαβικής αντιπολίτευσης

ΕΔΥΕΘ: Πού ήταν η OTPOR κατά τη διάρκεια των ΝΑΤΟικών επιδρομών;

Πολύ μικρό και χλιαρό στις αντιδράσεις του ήταν το κοινό που παρακολούθησε το βράδυ του Σαββάτου στην πλατεία Χημείου του ΑΠΘ τη «συναυλία» υποστήριξης προς τη γιουγκοσλαβική αντιπολίτευση, που οργανώθηκε από «μη κυβερνητικές οργανώσεις» χρηματοδοτούμενες από κρατικά κονδύλια. Ετσι στο κενό έπεσαν οι προσπάθειες του υπουργείου Εξωτερικών, που βρίσκονταν πίσω από τις οργανώσεις - φαντάσματα να πραγματοποιηθεί και στη χώρα μας μια μεγάλη εκδήλωση κατά της Γιουγκοσλαβίας. Ετσι όπως θα την ήθελαν οι ΝΑΤΟικοί μας προστάτες. Σχετικά με τις ποικίλες αντιδράσεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες με το θέμα αυτό, η ΕΔΥΕΘ σημειώνει τα παρακάτω με χτεσινή της ανακοίνωση:

«Μετά από τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες του "πολιτισμού" την υπεράσπιση της "συναυλίας" του υπουργείου Εξωτερικών με τη σερβική οργάνωση της αντιπολίτευσης OTPOR ανέλαβαν και διάφορες κρατικοδίαιτες πολιτικές οργανώσεις (Ανανεωτική Εκσυγχρονιστική Κίνηση της Αριστεράς, Ενωση πολιτών για την Παρέμβαση και λοιπές εκσυγχρονιστικές δυνάμεις).

Δε θεωρούμε σκόπιμο να απαντήσουμε στους λίβελους που εκτοξεύουν ενάντια στην ΕΔΥΕΘ για τη συνεπή αντιπολεμική και αντιιμπεριαλιστική δράση της. Σ' αυτόν τον τόπο όλοι γνωρίζουν καλά τους μακροχρόνιους αγώνες της ΕΕΔΥΕ για το διεθνή αφοπλισμό, για την κατάργηση του ΝΑΤΟ και των δορυφορικών του οργανισμών, για το σεβασμό και την εφαρμογή του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, για την ειρήνη, τη φιλία και την ισότιμη συνεργασία λαών και κρατών, για τη δημοκρατία στην πατρίδα μας. Μέσα από τις γραμμές του ελληνικού κινήματος ειρήνης και της ΕΕΔΥΕ αγωνίστηκαν με αυταπάρνηση και θυσίασαν τη ζωή τους Ανθρωποι σαν τον Νίκο Νικηφορίδη, τον Γρηγόρη Λαμπράκη, τον Γ.Τσαρουχά. Στα 45 χρόνια ύπαρξης και δράσης της Οργάνωσής μας από τις γραμμές της περάσανε και αγωνίστηκαν χιλιάδες ειρηνιστές, πολλοί από αυτούς λαμπροί εκπρόσωποι της επιστήμης, των Γραμμάτων και των Τεχνών, του αθλητισμού, της κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου».

Συνεχίζοντας η ΕΔΥΕΘ τονίζει ότι όλες οι άλλες δήθεν ειρηνιστικές οργανώσεις της χώρας, μέλη των οποίων ήταν και πολλοί από τους επικριτές μας, έσβησαν μέσα στο σκοτάδι της υποταγής στους ισχυρούς της Νέας Τάξης Πραγμάτων και της ανθρωποφάγας παγκοσμιοποίησης.

Η ΕΔΥΕΘ ζητά να απαντήσουν «όλοι αυτοί οι ευαίσθητοι δημοκράτες» και οι Γιουγκοσλάβοι προστατευόμενοί τους πού ήταν, όταν οι δολοφόνοι του ΝΑΤΟ με πρωτόγονη βαρβαρότητα μακέλευαν το μαρτυρικό λαό της γειτονικής χώρας; Γιατί δεν ήρθε τότε η OTPOR να κάνει συναυλίες ενάντια στη ΝΑΤΟική επιδρομή ή μήπως αυτή εξυπηρετούσε τους πολιτικούς της στόχους;

Βέβαια, απαντήσεις δεν περιμένουμε, ξέρουν καλά τι πρέπει να λένε για να εξασφαλίσουν το εκσυγχρονιστικό τους χαρτζιλίκι. Ενα μόνο πρέπει να θυμούνται. Ο λαός μας έχει το κριτήριο και τη γνώση για να βάζει τον κάθε κατεργάρη στον πάγκο του!», καταλήγει η ανακοίνωση.

Με άλλη ανακοίνωσή της η ΕΔΥΕΘ και με τον τίτλο «Πολιτικών συναυλιών... αποτελέσματα», σημειώνει:

«Τόσες δεκάδες εκατομμυρίων δραχμών για να μεταστραφεί η γνώμη μίας χούφτας ανθρώπων, παραείναι πολλά, κ.Παπανδρέου, και λοιποί εκσυγχρονιστές!

Προς κ.κ Βούγια και Παρασκευόπουλο: Για την καταπάτηση των πολιτικών, συνταγματικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών (όρα Ζαχαρία Καρακίτσο) πότε θα διαμαρτυρηθείτε κύριοι "ευαίσθητοι δημοκράτες";

Προς κ.Τρεμόπουλο: Για την τεράστια ραδιενεργό ρύπανση στη γειτονική Γιουγκοσλαβία θα μας πείτε τίποτα κύριοι "ευαίσθητοι οικολόγοι";

ΚΚΕ
Να πάρουν θέση όλα τα ελληνικά κόμματα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Σε ανακοίνωσή του, αναφερόμενη στο κατάπτυστο μήνυμα της ΕΕ προς το λαό της Γιουγκοσλαβίας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνει:

«Το μήνυμα της ΕΕ προς το σερβικό λαό, με το οποίο καλούνται οι ψηφοφόροι της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας να ανατρέψουν στις εκλογές την κυβέρνηση Μιλόσεβιτς, αποτελεί ωμή πρόκληση, επέμβαση και χονδροειδέστατο εκβιασμό προς το λαό της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και προς τους άλλους λαούς. Αποδείχνει και πάλι ότι οι ιμπεριαλιστές δε διστάζουν να κουρελιάζουν ακόμη και στοιχειώδεις δημοκρατικές αρχές, τις οποίες υποκριτικά υποστηρίζουν. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που ο υπουργός της Γ. Παπανδρέου συνυπέγραψε το κατάπτυστο κείμενο, αναλαμβάνει πρόσθετες ευθύνες, είναι υπόλογη και πολλαπλώς εκτεθειμένη.

Στον πόλεμο δεν οδήγησε η Γιουγκοσλαβία, όπως υποστηρίζει η ΕΕ, αλλά ο αδίστακτος ιμπεριαλισμός ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που στοχεύει σε νέα οικονομικά κέρδη, νέες σφαίρες επιρροής και κατάπνιξη κάθε φωνής που αντιστέκεται στην ιμπεριαλιστική νέα τάξη.

Πρέπει να πάρουν θέση όλα τα ελληνικά κόμματα απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς εκβιασμούς και απειλές.

Το ΚΚΕ καλεί σε λαϊκή επαγρύπνηση και αντίδραση. Μόνος αρμόδιος να αποφασίζει για το μέλλον του είναι ο λαός της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ