ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Ενδιαφέρον των ΗΠΑ για περισσότερα προτεκτοράτα

Η επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών Χ. Κλίντον σε Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο και Σερβία δείχνει ότι τα ιμπεριαλιστικά σχέδια Αμερικανοευρωπαίων στην περιοχή είναι ενεργά

Η Κλίντον με τον Σέρβο φιλοϊμπεριαλιστή πρόεδρο Μπ. Τάντιτς
Η Κλίντον με τον Σέρβο φιλοϊμπεριαλιστή πρόεδρο Μπ. Τάντιτς
ΣΕΡΑΓΕΒΟ-ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ._

Πιέσεις για την οικοδόμηση μίας δήθεν «πολυεθνοτικής» κοινωνίας και θέσπισης πολιτικο-οικονομικών μεταρρυθμίσεων που θα επισπεύσουν την πορεία της Βοσνίας_Ερζεγοβίνης στους ευρωατλαντικούς οργανισμούς ασκεί από το τελευταίο 48ωρο η Αμερικανίδα υπουργός Χίλαρι Κλίντον στη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποιεί στα Βαλκάνια.

Ολοκληρώνοντας κύκλο επαφών της με την ηγεσία Μουσουλμάνων, Κροατών και Σέρβων στο Σεράγεβο, η Κλίντον απαίτησε «μεταρρυθμίσεις-κλειδιά για βελτίωση των υπηρεσιών, της καθημερινότητας και για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων». Στη διάρκεια διάλεξης που έδωσε σε φοιτητές στο Εθνικό Θέατρο του Σεράγεβο, η Κλίντον παρατήρησε πως παρά το γεγονός ότι «καταλάγιασαν τα μίση στην περιοχή, ο εθνικισμός επιμένει». Δεν παρέλειψε να παρουσιάσει σαν δήθεν υπόσχεση για μεγαλύτερη σταθερότητα και ευκαιρίες την ενσωμάτωση της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, όπως άλλωστε είχε κάνει πρόσφατα και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας κατά τις επαφές που είχε στο Βελιγράδι και στο Κοσσυφοπέδιο δηλώνοντας και την διαθεσιμότητα της ελληνικής αστικής τάξης στα νέα ιμπεριαλιστικά σχέδια στα Βαλκάνια.

Αργότερα χτες το απόγευμα, η Κλίντον έφθασε στο Βελιγράδι όπου συναντήθηκε πρώτα (για πάνω από μία ώρα) με το Σέρβο πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς. Ο Τάντιτς, ενθυμούμενος με αφορμή την επίσκεψη της Κλίντον και την προηγούμενη (προ μηνών) επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν στο Βελιγράδι, εκτίμησε ότι έχουν σαφέστατα βελτιωθεί οι διμερείς σχέσεις. Οπως είπε, η Σερβία «χρειάζεται συμμαχίες με ισχυρές δυνάμεις όπως η ΕΕ και οι ΗΠΑ» και επιθυμεί «να κλείσει ένα σκοτεινό κεφάλαιο του παρελθόντος με τις συλλήψεις των στρατηγών Ράτκο Μλάντιτς και Γκόραντ Χάτζιτς ακόμη και εάν έκλεινε αύριο το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία»...

Η Κλίντον παραδέχθηκε ότι υπάρχουν σαφείς διαφορές μεταξύ Ουάσιγκτον και Βελιγραδίου με πρώτη το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, υποστήριξε όμως ότι η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον περασμένο Σεπτέμβρη θέτει τις βάσεις για διάλογο που, όπως διευκρίνισε, θα εστιαστεί στην επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας...

Το ίδιο 24ωρο και ώρες πριν μεταβεί στην Πρίστινα η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, ο εκτελών χρέη προέδρου των Κοσσοβάρων Αλβανών, Γιάκομπ Κρασνίσκι, προέβλεψε ότι οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο θα διεξαχθούν στα μέσα Φλεβάρη και ότι μέχρι το τέλος Μάρτη θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι συνομιλίες μεταξύ Βελιγραδίου-Πρίστινας...

Η Κλίντον σήμερα αναμένεται να μιλήσει στο κοσοβάρικο κοινοβούλιο και αργότερα θα επισκεφθεί το σερβικό μοναστήρι της Γκρατσάνιτσα. Θα αναχωρήσει από την Πρίστινα το απόγευμα της Τετάρτης.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Προσωρινή εθνικοποίηση του εργοστασίου αλουμινίου εν αναμονή νέας διαρροής

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.--

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής φράγματος (1,5 χλμ. μήκους και 30 μέτρων πλάτους) για την προστασία της ήδη κατεστραμμένης περιοχής της δυτικής Ουγγαρίας σε περίπτωση μιας νέας διαρροής της δεξαμενής του εργοστασίου αλουμινίου, που σύμφωνα με τις αρχές θα σημειωθεί τις επόμενες μέρες. Ωστόσο, οι αρχές ανακοίνωσαν πως οι 715 κάτοικοι του χωριού Κόλονταρ που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια και την περιοχή δεν μπορούν να επιστρέψουν ακόμα στα σπίτια τους και οι κάτοικοι των γειτονικών χωριών παραμένουν σε επιφυλακή σε περίπτωση που θα πρέπει να φύγουν ανά πάσα στιγμή.

Στο μεταξύ, χτες τα ξημερώματα, το κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε νόμο με 336 ψήφους υπέρ, μίας κατά και 13 αποχές, που εθνικοποιεί - προσωρινά - την εταιρεία «MAL Rt», στην οποία ανήκει το συγκεκριμένο εργοστάσιο, από δεξαμενή του οποίου διέρρευσε την προηγούμενη βδομάδα τοξική λάσπη, σκοτώνοντας 8 ανθρώπους και προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή. Στη συνέχεια θα πρέπει να υπογράψει το νόμο και ο Πρόεδρος της χώρας Παλ Σμιτ για να αναλάβει το κράτος τον έλεγχο της εταιρείας για δύο χρόνια, να «παγώσει» τα περιουσιακά στοιχεία. Ωστόσο, η διεύθυνση του εργοστασίου θα παραμείνει η ίδια, απλά θα συνεδριάζει υπό τον διορισμένο από την κυβέρνηση επίτροπο. Χτες μάλιστα, οι αρχές προέτρεψαν να ξαναρχίσει τη λειτουργία του το εργοστάσιο το ερχόμενο Σαββατοκύριακο...

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρώην πρωθυπουργός του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος «MSZP», Φέρενς Γιουρτσάνι υποστήριξε πως ο συγκεκριμένος νόμος θα δώσει ιδιαίτερα μεγάλο έλεγχο στο κράτος. Οπως έγραψε στο διαδίκτυο «η κυβέρνηση ζητά να της δοθούν εξουσίας, για να αφαιρεί με νόμο ό,τι επιθυμεί, όποτε το επιθυμεί και από οποιονδήποτε (...) Κάτι τέτοιο δεν είναι απλά αντισυνταγματικό, είναι ανήθικο και βάρβαρο». Καθόλου τυχαίες δηλώσεις, αν αναλογιστεί κανείς πως βασικός «πρωταγωνιστής» των ιδιωτικοποιήσεων στη χώρα μετά τις ανατροπές υπήρξε ο ίδιος ο Γιούρτσανι, του οποίου μάλιστα η εταιρεία είναι προμηθεύτρια του συγκεκριμένου εργοστασίου αλουμινίου.

Τέλος, τα ουγγρικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν χτες πως η αστυνομία κατηγορεί τον γενικό διευθυντή της «MAL Rt» Ζόλταν Μπακόνι - που συνελήφθη χτες και κρατείται - για αμέλεια καθώς δε σχεδίασε μέτρα «για την προστασία των ζωών και των ιδιοκτησιών» σε περίπτωση καταστροφής.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Επίσκεψη Μέρκελ

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Τη στήριξη της Γερμανίας έλαβε χτες η κυβέρνηση της Ρουμανίας για την ένταξη της χώρας στη συμφωνία «Σένγκεν» κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελάριου Αγκελα Μέρκελ. Πρόσθεσε επίσης πως η εκδίωξη εκατοντάδων Ρουμάνων Ρομά από τη Γαλλία δε θα επηρεάσουν αρνητικά την παραπάνω απόφαση.

Μετά την συνάντηση που είχε με τον Ρουμάνο πρωθυπουργό Εμίλ Μποκ, η Μέρκελ υποστήριξε πως παρά τα βήματα της χώρας «στις μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη και στον τομέα εσωτερικών υποθέσεων» χρειάζονται να προχωρήσουν παραπέρα, ενώ σημείωσε πως η επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση (το δάνειο ΕΕ - ΔΝΤ, που σφίγγει την θηλιά στον ρουμανικό λαό, με περικοπές στο εισόδημα και τα δικαιώματα) είναι «μια βοήθεια για τη Ρουμανία». Πρωτίστως βεβαίως είναι βοήθεια για τις τράπεζες της Γερμανίας που θα κερδίσουν, όπως γίνεται και στην Ελλάδα, από τα υψηλά επιτόκια.

Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός εξέφρασε την επιθυμία να εδραιωθεί μια στρατηγική συνεργασία με τη Γερμανία, που θα επιτρέψει την ευρύτερη ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Καθόλου τυχαίες δηλώσεις αν παρθεί υπόψιν ότι η Γερμανία είναι ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος της Ρουμανίας, τόσο στις εξαγωγές όσο και στις εισαγωγές και ο τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής στη Ρουμανία... και βέβαια η αστική τάξη της χώρας κερδίζει από την συνεργασία της με το γερμανικό κεφάλαιο.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Νέα στοιχεία-καταπέλτης για τα όπλα τέιζερ...

KAMΠΕΡΑ._ Αυστραλοί αστυνομικοί χρησιμοποιούν τα όπλα ηλεκτρικής εκκένωσης γνωστά ως Τέιζερ (Taser) ως επί το πλείστον σε ανθρώπους που πάσχουν από ψυχικές νόσους επισημαίνει έρευνα που δημοσιοποιήθηκε χτες από την Ομοσπονδία Κοινοτικών Νομικών Κέντρων που συγκέντρωσε στοιχεία της τελευταίας πενταετίας από διάφορες πολιτείες της Αυστραλίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι ειδικές αστυνομικές δυνάμεις στην πολιτεία Βικτώρια χρησιμοποίησαν τα τέιζερ σε τουλάχιστον 83 περιπτώσεις όπου το 85% αφορούσε σε ανθρώπους με ψυχικές νόσους και το 28% ήταν άοπλοι.

Επίσης στο 32% των περιπτώσεων τα όπλα χρησιμοποιήθηκαν πολλαπλώς υποβάλλοντας τα θύματά τους σε ηλεκτροσόκ. Επίσης στο ένα τρίτο των περιπτώσεων τα όπλα αυτά χρησιμοποιήθηκαν σε βάρος όσων δεν συμμορφώθηκαν με τις οδηγίες των αστυνομικών.

Ολα αυτά γίνονται γνωστά ενώ μόλις την περασμένη βδομάδα είχε βγει στη δημοσιότητα βίντεο που έδειχνε Αυστραλούς αστυνομικούς να υποβάλλουν σε απανωτά ηλεκτροσόκ με το τέιζερ έναν Αβορίγινα γιατί δεν είχε συμμορφωθεί με την απαίτησή τους να γδυθεί στο πλαίσιο σωματικού ελέγχου...

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Κυκλοφόρησε το αυτοβιογραφικό βιβλίο του Μαντέλα

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.--

Κυκλοφόρησε χτες το δεύτερο μέρος της αυτοβιογραφίας του 92χρονου πρώην ηγέτη του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) και πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της Ν.Αφρικής Νέλσον Μαντέλα, με τον τίτλο «Συνομιλίες με τον Εαυτό μου».

Εξομολογείται ότι ποτέ δεν ήθελε να γίνει πρόεδρος της χώρας και ότι θα προτιμούσε στο αξίωμα αυτό ένα νεότερο στέλεχος του ΑNC. Οπως αναφέρει όμως λύγισε από τις ασφυκτικές πιέσεις των στελεχών του κόμματός του. Παραθέτει σε διάφορα σημεία επιστολές που έγραφε σε μέλη της οικογένειάς του και στελέχη του κόμματος στη διάρκεια των 27 χρόνων φυλάκισής του καταλήγοντας, σε κάποιο σημείο, πως μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες του ήταν οι προσπάθειες αγιοποίησής του ενώ ήταν στη φυλακή αλλά και οι συνέπειες της πολυετούς κράτησής του στην οικογένειά του. «Ημουν απλά ένας άνθρωπος πρόθυμος να δώσει τη ζωή του για τα πιστεύω του», γράφει σε κάποιο σημείο ο 92χρονος Νοτιοαφρικανός πρώην ηγέτης.

Το βιβλίο του, που θεωρείται συνέχεια «Ενας μακρύς δρόμος προς την ελευθερία», σχεδιάζεται να κυκλοφορήσει σε 22 χώρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ