Τετάρτη 13 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Επίσκεψη Μέρκελ

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Τη στήριξη της Γερμανίας έλαβε χτες η κυβέρνηση της Ρουμανίας για την ένταξη της χώρας στη συμφωνία «Σένγκεν» κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελάριου Αγκελα Μέρκελ. Πρόσθεσε επίσης πως η εκδίωξη εκατοντάδων Ρουμάνων Ρομά από τη Γαλλία δε θα επηρεάσουν αρνητικά την παραπάνω απόφαση.

Μετά την συνάντηση που είχε με τον Ρουμάνο πρωθυπουργό Εμίλ Μποκ, η Μέρκελ υποστήριξε πως παρά τα βήματα της χώρας «στις μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη και στον τομέα εσωτερικών υποθέσεων» χρειάζονται να προχωρήσουν παραπέρα, ενώ σημείωσε πως η επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση (το δάνειο ΕΕ - ΔΝΤ, που σφίγγει την θηλιά στον ρουμανικό λαό, με περικοπές στο εισόδημα και τα δικαιώματα) είναι «μια βοήθεια για τη Ρουμανία». Πρωτίστως βεβαίως είναι βοήθεια για τις τράπεζες της Γερμανίας που θα κερδίσουν, όπως γίνεται και στην Ελλάδα, από τα υψηλά επιτόκια.

Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός εξέφρασε την επιθυμία να εδραιωθεί μια στρατηγική συνεργασία με τη Γερμανία, που θα επιτρέψει την ευρύτερη ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Καθόλου τυχαίες δηλώσεις αν παρθεί υπόψιν ότι η Γερμανία είναι ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος της Ρουμανίας, τόσο στις εξαγωγές όσο και στις εισαγωγές και ο τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής στη Ρουμανία... και βέβαια η αστική τάξη της χώρας κερδίζει από την συνεργασία της με το γερμανικό κεφάλαιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ