Τετάρτη 13 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Αντίστροφη μέτρηση για τους εγκλωβισμένους εργάτες

Από τις τελευταίες δοκιμές του κλωβού διάσωσης των μεταλλωρύχων
Από τις τελευταίες δοκιμές του κλωβού διάσωσης των μεταλλωρύχων
ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Ξεκίνησε τελικά χτες το βράδυ, στις 20.00 - τοπική ώρα - η επιχείρηση απεγκλωβισμού των 33 ανθρακωρύχων που παραμένουν από τις 5 Αυγούστου στα έγκατα της γης σε βάθος περίπου 700 μέτρων, μετά το δυστύχημα στο ορυχείο του Σαν Χοσέ, στην έρημο Ατακάμα,

Τα πάντα φαίνεται ότι είναι έτοιμα, οι έλεγχοι και τα τεστ έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία ενώ συνεχώς καταφτάνουν επίσημοι αλλά και χιλιάδες κόσμου. Από χτες το απόγευμα στις έξι κατέφθασε ο Πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα αλλά και ο Πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες, καθώς ανάμεσα στους 33 είναι και ο Σαρκίς Μαμάνι, Βολιβιανός υπήκοος.

Οι 33 έχουν χωριστεί σε τέσσερις ομάδες, ενώ πρώτοι αναμένεται να ανέλθουν όσοι είναι αδύναμοι και αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Ιατρικά επιτελεία αλλά και ψυχολόγοι αναμένουν τους ανθρακωρύχους, οι οποίοι θα μεταφερθούν άμεσα σε νοσοκομείο, ενώ αμέσως θα τους χορηγηθούν ειδικά γυαλιά για να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα όρασης, αφού είναι για πάνω από δύο μήνες εγκλωβισμένοι στα έγκατα της γης. Σημειώνεται ότι η άνοδος αυτή καθ' εαυτή, με την ειδικά σχεδιασμένη κάψουλα «Φοίνιξ 2», του κάθε μεταλλωρύχου θα πάρει 20 λεπτά αλλά η όλη προετοιμασία του καθενός για την άνοδο θα διαρκεί γύρω στα 55 λεπτά, δηλαδή σχεδόν μία ώρα για τον καθένα, πράγμα που σημαίνει ότι για να ανέβουν όλοι θα χρειαστούν περίπου δύο ημέρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ