Τετάρτη 13 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΣΥΡΙΑ
Επισκέψεις Αχμαντινετζάντ και Ερντογάν

BΗΡΥΤΟΣ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Φτάνει, σήμερα, για πρώτη φορά στη θητεία του, στο Λίβανο για επίσημη επίσκεψη ο Ιρανός Πρόεδρος. Ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ θα συναντηθεί με τον Λιβανέζο Πρόεδρο Μισέλ Σουλεϊμάν και τον πρωθυπουργό Σάαντ Χαρίρι, αλλά, επί της ουσίας, τον υποδέχεται η σιιτική οργάνωση «Χεζμπολάχ», σε προπύργια της οποίας, στη νότια Βηρυτό και στο νότιο Λίβανο, θα περιοδεύσει.

Κατά πολλούς αναλυτές, η επίσκεψη Αχμαντινετζάντ αποτελεί έκφραση πυγμής εκ μέρους της «Χεζμπολάχ» καθώς ουσιαστικά αυτή ήταν που δρομολόγησε την όλη διαδικασία, με τους κυβερνητικούς της εταίρους να διαφωνούν ανοιχτά ή σιωπηλά. Τη σημασία του έχει, επίσης, το γεγονός ότι ο Αχμαντινετζάντ θα εκφωνήσει ομιλίες σε ανοιχτές συγκεντρώσεις της οργάνωσης, η οποία έχει «ντύσει» όλες τις περιοχές που ελέγχει με την ιρανική σημαία.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη συγκεκριμένη επίσκεψη, υποστηρίζοντας ότι υποσκάπτει τη λιβανική κυριαρχία. Από την άλλη, αναλυτές εκτιμούσαν ότι η Τεχεράνη επιδιώκει να μετατρέψει, διά της «Χεζμπολάχ», το Λίβανο σε ιρανική βάση στη Μεσόγειο.

Και ο Ερντογάν στη Δαμασκό

Με τον Σύρο Πρόεδρο Μπάσαρ αλ Ασαντ συναντήθηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός, που πραγματοποίησε 24ωρη επίσκεψη στη συριακή πρωτεύουσα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες επαναβεβαίωσαν τη συνεργασία τους στην αντιμετώπιση «της τρομοκρατικής δράσης των Κούρδων μαχητών και στις δύο χώρες» επαναλαμβάνοντας ότι αν το ΡΚΚ αποφασίσει να αφήσει τα όπλα και να γίνει πολιτική δύναμη «θα είναι μια θετική εξέλιξη». Επίσης, αντάλλαξαν απόψεις για τη χρονίζουσα διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης στο Ιράκ, συμφωνώντας ότι όταν οι ιρακινές πολιτικές δυνάμεις επιλύσουν το θέμα, αυτοί θα στηρίξουν την όποια ηγεσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ