Τετάρτη 13 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Διεύρυνση των ταξικών φραγμών στην Παιδεία

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Την πλήρη έγκριση της κυβέρνησης στην έκθεση που προτείνει την κατάργηση του πλαφόν στην αύξηση των διδάκτρων στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα έδωσε, σύμφωνα με το βρετανικό BBC, ο υπουργός Ανάπτυξης Βινς Κέιμπλ, προτάσεις που ουσιαστικά σημαίνουν τη χωρίς όριο αύξηση των διδάκτρων, τη πλήρη και οριστική ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, με διεύρυνση των ταξικών φραγμών στα λαϊκά στρώματα.

Οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση «ειδικών» της οποίας προΐσταται ο Λόρδος Τζον Μπράουν, πρώην γενικός διευθυντής της ΒΡ, αφορούν μόνο στους Βρετανούς και Ευρωπαίους φοιτητές, τα τέλη εγγραφής των οποίων δεν μπορούν - με την υπάρχουσα νομοθεσία - να ξεπερνούν τα 3.800 ευρώ, ωστόσο η έκθεση προτείνει την άρση του πλαφόν στα τέλη εγγραφής, παρέχοντας τη δυνατότητα σε κάθε πανεπιστήμιο να ορίζει το ίδιο το ύψος των τελών του. Στόχος, υποτίθεται είναι να γίνουν πιο ανταγωνιστικά τα βρετανικά πανεπιστήμια.

Ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων πως επιδοκιμάζει τις συστάσεις της επιτροπής του Λόρδου Μπράουν ως «δίκαιες και οικονομικά προσιτές» και πρόσθεσε ότι θα εξεταστεί περαιτέρω η έκθεση Μπράουν, με στόχο να αρχίσει να ισχύει από το 2012.

Οι συνδικαλιστικές ενώσεις των πανεπιστημιακών και οι φοιτητές απέρριψαν την πρόταση εκτιμώντας ότι θα δώσει «το τελειωτικό χτύπημα στην προσιτή πανεπιστημιακή εκπαίδευση», ενώ η εθνική ένωση φοιτητών σημειώνει ότι οι πιο φτωχοί «δε θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να φοιτήσουν στα πανεπιστήμια που θα έχουν υπερβολικές τιμές». Για την ακρίβεια, δε θα έχουν καμία δυνατότητα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όπως προκύπτει όχι μόνο από την αύξηση των διδάκτρων αλλά και σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση των εισοδημάτων και τις δραστικές περικοπές.

Ηδη, για το ακαδημαϊκό έτος που ξεκίνησε τον προηγούμενο μήνα, περίπου 200.000 αιτήσεις αποφοίτων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και αιτούντων εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, απορρίφθηκαν αναφέρει η έκθεση της Εθνικής Επιτροπής για τις Εισαγωγές στα Πανεπιστήμια (UCAS). Σύμφωνα με την έκθεση, ο τεράστιος αριθμός όσων απορρίφθηκαν οφείλεται σε τρεις λόγους: α) την συγκριτικά μεγάλη αύξηση των αιτούντων (12% σε σχέση με το 2009) και ειδικά των λεγόμενων «ώριμων» φοιτητών (κατά 63%) (ανθρώπων δηλαδή που θέλησαν να μπουν στα πανεπιστήμια στην προοπτική εύρεσης μιας καλύτερης θέσης εργασίας), β) των περικοπών των Πανεπιστημίων και γ) της μείωσης των θέσεων των φοιτητών, που ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή καθώς αποτελούσε μέτρο της προηγούμενης κυβέρνησης των Εργατικών. Μάλιστα, ειδικοί προειδοποιούν ότι εφεξής η κατάσταση θα επιδεινωθεί δραματικά καθώς θα τεθούν σε ισχύ με την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού και οι νέες περικοπές που περιλαμβάνουν τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης συνασπισμού υπό τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ