Τετάρτη 13 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Ο φυσικός πλούτος στο επίκεντρο

ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από την ενότητα του Σουδάν στο δημοψήφισμα της 9ης Γενάρη 2011 υποστήριξε χτες ο Σουδανός Πρόεδρος Ομάρ αλ Μπασίρ, ενώ μία βδομάδα πριν είχε δηλώσει πως θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα του κρίσιμου δημοψηφίσματος στο νότο όποιο και εάν ήταν αυτό...

«Η ενότητα είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα για το νότο εάν του δοθεί η ευκαιρία να επιλέξει σε ελεύθερες, δίκαιες εκλογές» είπε ο Μπασίρ σε ομιλία του στο Κοινοβούλιο.

Το ίδιο 24ωρο επιβεβαιώθηκε η αποτυχία στις διαπραγματεύσεις που γίνονταν εδώ και καιρό υπό την αιγίδα της Αιθιοπίας και των ΗΠΑ στην Αντίς Αμπέμπα, μεταξύ του βόρειου και του νότιου Σουδάν σχετικά με το εάν η πετρελαιοφόρα επαρχία Αμπγέι που βρίσκεται στη μέση της χώρας θα θεωρηθεί γεωγραφικά (και όχι μόνον...) τμήμα του νότου ή του βορρά. Συνεπώς, το ζήτημα της περιοχής θα αποτελέσει θέμα παράλληλου δημοψηφίσματος που θα γίνει στο Αμπγέι στις 9 Γενάρη μαζί με το έτερο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στο νότο για την ανεξαρτησία.

Πάντως, χτες ο Νοτιοσουδανός υπουργός Πληροφοριών Βαρνάβας Μάριαλ Μπέντζαμιν δήλωσε σε εφημερίδα του Ντουμπάι ότι σε περίπτωση που αποφασιστεί στο δημοψήφισμα του Γενάρη η ανεξαρτησία του σουδανικού νότου, τότε η νέα χώρα θα σπεύσει να συνάψει σχέσεις με το Ισραήλ (με το οποίο το Σουδάν δεν έχει σχέσεις...) εάν βεβαίως το Τελ Αβίβ αναγνωρίσει άμεσα την ανεξαρτησία του κρατιδίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ