Τετάρτη 13 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Aντιδράσεις κατά της πρότασης Νετανιάχου

BΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Ευρύτερες, των Παλαιστινίων, αντιδράσεις προκαλεί η πρόταση Νετανιάχου να παραταθεί το εποικιστικό μορατόριουμ για να διευκολυνθούν οι άμεσες ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες με αντάλλαγμα την αναγνώριση του Ισραήλ, από τους Παλαιστινίους, ως «κράτους - έθνους του εβραϊκού λαού». Η Παλαιστινιακή Αρχή απέρριψε αμέσως κατηγορηματικά το ενδεχόμενο, υπενθυμίζοντας ότι το Ισραήλ έχει αναγνωριστεί ως κράτος από την ΟΑΠ εδώ και χρόνια και στην απάντηση αυτή βασίστηκε ο Ισραηλινός αναπληρωτής πρωθυπουργός Μοσέ Γιααλόν, για να υποστηρίξει ότι «δεν είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας σύντομα γιατί οι Παλαιστίνιοι δεν εγκαταλείπουν την επιθετικότητα κατά του Ισραήλ».

Η ισραηλινή απαίτηση έχει πολλαπλές συνέπειες, αν γίνει δεκτή. Καταρχάς, δίνει οριστικά τέλος στο δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων στις εστίες τους, εντός Ισραήλ, το οποίο κατοχυρώνεται από απόφαση του ΟΗΕ. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη διασφαλίζει στους Παλαιστινίους πρόσφυγες, τουλάχιστον, το δικαίωμα να ζητήσουν αποζημίωση για τις χαμένες περιουσίες τους από το ισραηλινό κράτος.

Μια ακόμη συνέπεια, είναι η περαιτέρω περιθωριοποίηση στην οποία, επί του πρακτέου, ωθεί τους Ισραηλινούς Αραβες, δηλαδή τους Παλαιστινίους που παρέμειναν στο Ισραήλ και αποτελούν το 20% του συνολικού πληθυσμού. Και αυτό συμβαίνει γιατί ο συγκεκριμένος όρος που διατύπωσε ο Νετανιάχου συνδέεται με την υιοθέτηση διαδικασίας όρκου πίστης στο «κράτος - έθνος του εβραϊκού λαού», κάτι που προκαλεί αγανάκτηση και μεταξύ των Ισραηλινών που αντιτάσσονται στην κατοχή και εκτιμούν ότι η πρόβλεψη αυτή αποτελεί άλλον έναν τρόπο ποινικοποίησης της διαφορετικής άποψης.

Την ίδια στιγμή γινόταν γνωστό ότι επτά χρόνια μετά τη δολοφονία της κόρης τους από ισραηλινό εκσκαφέα ενώ υπερασπιζόταν παλαιστινιακό σπίτι στη Ράφα, οι γονείς της νεαρής Αμερικανίδας Ράχελ Κόρι καταγγέλουν ότι οι δράστες δεν έχουν τιμωρηθεί, ούτε έχουν παραπεμφθεί σε δίκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ