Τετάρτη 13 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Προωθούν το δήθεν «κοινωνικό πρόσωπο» της κατοχής

ΚΑΜΠΟΥΛ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ._

Τρόπους να χρυσώσει το χάπι της ιμπεριαλιστικής κατοχής, επιχειρώντας να κερδίσει στήριξη από την πλευρά των Αφγανών επιχειρεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με σχέδιο έκθεσης για μια «αναθεωρημένη στρατηγική στο Αφγανιστάν», που προωθείται αύριο στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Σώματος, προκειμένου να επικυρωθεί τελικά ως ψήφισμα. Στόχος να παρουσιαστεί ένα πιο «κοινωνικό πρόσωπο» της κατοχής, που θα δαπανά κονδύλια για την καταπολέμηση της φτώχειας, τον περιορισμό της καλλιέργειας οπίου και του ναρκεμπορίου, επιχειρώντας ουσιαστικά μέσω της εξαγοράς να διαστρεβλώσει τον πραγματικό χαρακτήρα της ιμπεριαλιστικής κατοχής.

Σύμφωνα με την έκθεση, η «νέα στρατηγική της ΕΕ για το Αφγανιστάν θα πρέπει να βασιστεί στην αναγνώριση της συνεχούς επιδείνωσης των δεικτών ασφάλειας και κοινωνικοοικονομικού χαρακτήρα στο Αφγανιστάν, παρά τη μία δεκαετία διεθνούς εμπλοκής και επένδυσης καθώς και στην ανάγκη να ενθαρρυνθεί μία μεγάλη αλλαγή νοοτροπίας της διεθνούς κοινότητας», που θα επιτρέπει τη μεγαλύτερη συμμετοχή των Αφγανών, δημιουργώντας ψευδαίσθηση ελευθερίας.

Το κείμενο διαπιστώνει - κάπως καθυστερημένα - ότι η κατάσταση της φτώχειας και της πείνας για τους Αφγανούς, παρουσιάζει αλματώδη αύξηση και αναφέρει ότι το κόστος πέντε ημερών πολέμου αρκεί για την εξάλειψη της φτώχειας στο Αφγανιστάν. Αναγνωρίζει ότι πολλά πολεμικά κονδύλια καταλήγουν σε πολέμαρχους και στη συνέχεια σε Ταλιμπάν, μέσω των εταιρειών υλικοτεχνικής υποστήριξης που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ, αλλά και κατόπιν εκβιασμών, για την προστασία των κατοχικών στρατευμάτων από επιθέσεις.

Η έκθεση αποδίδει ευθύνες στις κατοχικές δυνάμεις, γιατί υποτίμησαν τον πόλεμο του Αφγανιστάν, θεωρώντας το μία «εύκολη νίκη», σημειώνει το ρόλο του Πακιστάν στον πόλεμο αλλά και στις «διαπραγματεύσεις» με τους Ταλιμπάν, ενώ κάνει εκτενή αναφορά στο ναρκεμπόριο, προτείνοντας τη δημιουργία μιας υπηρεσίας με προσωπικό και προϋπολογισμό, που θα προωθεί την κατάργηση της ναρκοκαλλιέργειας, σημειώνοντας ότι το σχέδιο θα πρέπει να προωθηθεί με τη συνεργασία ΕΕ Ρωσικής Ομοσπονδίας. Στην πραγματικότητα, η ΕΕ διεκδικεί αποφασιστικό ρόλο στην επόμενη μέρα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, με στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων της.

Την ίδια στιγμή, η πολεμική κατάσταση συνεχίζεται στο Αφγανιστάν, όπου ένα αεροπλάνο, που μετέφερε προμήθειες του κατοχικού στρατού από την Μπαγκράμ στην Καμπούλ, συνετρίβη, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, με αποτέλεσμα οκτώ άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, ενώ οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις δεν αποδίδουν την πτώση σε επίθεση Ταλιμπάν. Οι ιταλικές δυνάμεις κατοχής από την πλευρά τους ανακοίνωσαν ότι το 2011 ξεκινούν την αποχώρησή τους από το Αφγανιστάν, η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2014.

Παράλληλα, το Πακιστάν, μετά και το άνοιγμα της οδού ανεφοδιασμού των κατοχικών δυνάμεων του Αφγανιστάν, προσπαθεί να πείσει για την αναγκαιότητα των υπηρεσιών του στο πλευρό των ιμπεριαλιστών. Ο Πακιστανός πρωθυπουργός Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι υποστήριξε συγκεκριμένα ότι δεν είναι δυνατό να πετύχουν οι συνομιλίες της αφγανικής κυβέρνησης με τους Ταλιμπάν χωρίς τη συμμετοχή του Πακιστάν, το οποίο «είναι μέρος της λύσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ