ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Συνεχίζουν οι εργάτες με κυλιόμενες απεργίες

Οι εργάτες ψηφίζουν για τη συνέχιση της απεργίας
Οι εργάτες ψηφίζουν για τη συνέχιση της απεργίας
ΠΑΡΙΣΙ.--

Απόφαση συνέχισης των απεργιακών κινητοποιήσεων για τρίτη ημέρα έλαβε, χτες, η συντριπτική πλειοψηφία των γενικών συνελεύσεων των εργαζομένων στους κλάδους των σιδηροδρομικών, των εργαζομένων στις πετρελαϊκές εταιρείες, στις εταιρείες αερίου και μεθανίου, ενώ με μικρότερο ποσοστό συνεχίζονται οι επαναλαμβανόμενες απεργίες των εκπαιδευτικών, κυρίως στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, των λιμενεργατών αλλά και οι διαμαρτυρίες των μαθητών. Το απεργιακό κύμα ενάντια στο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση Σαρκοζί τείνει να λάβει μορφές χιονοστιβάδας και παρουσιάζει τάσεις κλιμάκωσης ενόψει του νέου πανεθνικού πανεργατικού συλλαλητηρίου που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο, ενώ σήμερα συνεδριάζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις για να εξετάσουν τα επόμενα βήματα που θα προτείνουν στα σωματεία.

Χτες, μόνο ένα στα τρία τρένα υψηλής ταχύτητας λειτουργούσε και μόνο τέσσερα στα δέκα περιφερειακά τρένα, και σε αυτά θα πρέπει να υπολογιστεί ότι συμπεριλαμβάνονται και τα δρομολόγια που πραγματοποιούνται από το προσωπικό ασφαλείας που προβλέπεται διά νόμου να παραμένει στις υπηρεσίες και στις ημέρες απεργίας. Χτες έγινε γνωστό ότι εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης προσωπικού τίθενται και τα έξι διυλιστήρια του ενεργειακού κολοσσού της «Total», ενώ άλλα τρία διυλιστήρια βρίσκονται στον ίδιο δρόμο.

Τα υπόλοιπα τέσσερα διυλιστήρια υπολειτουργούν και αναμένεται, επίσης, τερματισμός της παραγωγής. Η Ενωση Πετρελαϊκών Εταιρειών Γαλλίας έσπευσε να κινδυνολογήσει υποστηρίζοντας ότι εντός των επομένων 24ωρών θα αρχίσουν οι ελλείψεις στην αγορά.

Σε κυλιόμενες απεργίες έχουν προχωρήσει και οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις αερίου της EDF, ενώ έχει σταματήσει η λειτουργία, λόγω της απεργίας, και στις τρεις εγκαταστάσεις μεθανίου της χώρας. Συνεχίζονται, επίσης, οι κινητοποιήσεις των λιμενεργατών στις ενεργειακές αποβάθρες της Μασσαλίας για 15η ημέρα καθώς και σε άλλα λιμάνια.

Δυναμικό παρών δίνουν και οι μαθητές, των οποίων η μεγαλύτερη ένωση ανακοίνωσε, χτες, νέες δράσεις και συγκέντρωση έξω από την έδρα του γαλλικού ΣΕΒ, στο Παρίσι, ενώ διεξάγονται συνελεύσεις με πρόταση για κατάληψη. Η συμμετοχή των μαθητών στις κινητοποιήσεις χρησιμοποιήθηκε και πάλι από τον πρωθυπουργό Φιγιόν για να εξαπολύσει επίθεση περί «ανευθυνότητας» στην αντιπολίτευση.

Τόσο ο Φιγιόν όσο και ο υπουργός Εργασίας Ερίκ Βερτ αλλά και ο Πρόεδρος Σαρκοζί δήλωναν σε όλους τους τόνους ότι «δεν υπάρχει περιθώριο για άλλη υποχώρηση. Το νομοσχέδιο θα εφαρμοστεί ως έχει». Εντούτοις, με τη συζήτηση να συνεχίζεται στη Γερουσία και με δεδομένο το παρελθόν της υπαναχώρησης γαλλικών κυβερνήσεων απέναντι σε απεργιακά κύματα, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά, αφού και οι εργαζόμενοι δηλώνουν αμετακίνητοι.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Οι περικοπές θα προκαλέσουν τσουνάμι απολύσεων

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Πρόσκαιρο φαινόμενο η απειροελάχιστη μείωση που σημείωσε η ανεργία στη Βρετανία, καθώς τα χειρότερα έπονται με την κατάθεση του προϋπολογισμού και την εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση συνασπισμού Συντηρητικών και Φιλελεύθερων Δημοκρατών υπό τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, καθώς αναμένεται να χαθούν περίπου 1.000.000 θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας, ο αριθμός των ανέργων στη Βρετανία μειώθηκε κατά 20.000 σε 2,45 εκατομμύρια το τρίμηνο που έληξε τον Αύγουστο. Το ποσοστό δε, μειώθηκε σε 7,7% από 7,8%. Ομως, τα στοιχεία δείχνουν πως όσοι λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 5.300 τον Σεπτέμβριο σε 1,47 εκατομμύρια.

Ωστόσο, αυτή η μείωση δεν αποτελεί ούτε είδηση ούτε στοιχείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να στηριχθεί η θεωρία περί ανάκαμψης της οικονομίας, καθώς η πλειοψηφία των ειδικών και των οικονομολόγων αναμένουν ραγδαία αύξηση της ανεργίας μέχρι τέλος του χρόνου. Αιτία οι περικοπές των δαπανών που θα τεθούν σε ισχύ και θα γίνουν ιδιαίτερα αισθητές με απώλεια θέσεων εργασίας. Χαρακτηριστική η έκθεση των λογιστών της PricewaterhouseCoopers η οποία προβλέπει το πρόγραμμα λιτότητας θα έχει ως επίπτωση απώλειες 500.000 θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα και τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου συνολικά στην οικονομία. Ακόμη πιο συγκεκριμένα, κατά την PwC οι περικοπές με στόχο την εξοικονόμηση 83 δισεκατομμυρίων στερλινών μέσα στην επόμενη πενταετία αναμένεται να πλήξουν έως και το 3,4% των θέσεων εργασίας, ενώ η οικονομική δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να μειώνεται κατά περίπου 46 δισεκατομμύρια στερλίνες (52 δισεκατομμύρια ευρώ) ετησίως λόγω του προγράμματος λιτότητας μέχρι το 2014/15.

ΗΠΑ - ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ
Προϋπολογισμός ισοπέδωσης των εργαζομένων

Τεράστιες περικοπές σε Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.--

Μετά από «σκληρές» διαπραγματεύσεις που κράτησαν πάνω από τρεις μήνες η συναίνεση όσον αφορά τον προϋπολογισμό επιτεύχθηκε. Βουλή, Γερουσία και ο κυβερνήτης Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, στο όνομα του ελλείμματος των 19 δισεκατομμυρίων, συμφώνησαν τελικά την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2010-11 που προβλέπει μείωση του ελλείμματος κατά 40%, χωρίς επιβολή νέων φόρων αλλά με τέτοιας έκτασης περικοπές που θα προκαλέσει το τελειωτικό χτύπημα για τα λαϊκά στρώματα της Καλιφόρνιας, που ήδη πλήττονται δριμύτατα - περισσότερο από εργαζομένους σε άλλες πολιτείες - από την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση.

Ο προϋπολογισμός σύμφωνα με την εφημερίδα «San Francisco Chronicle» περιλαμβάνει περικοπές 7,8 δισεκατομμυρίων οι οποίες κατανέμονται ως εξής: 3,8 εκατομμύρια στη δημόσια πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση καθώς στα Δημόσια Τοπικά Κολέγια (Community College). Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία διετία πάνω από 17 δισ. δολάρια έχουν περικοπεί από τα κονδύλια για τη Δημόσια Παιδεία και 30.000 δάσκαλοι καθηγητές και προσωπικό έχουν χάσει την εργασία τους.

Επίσης, περικόπτονται 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια από μισθούς και επιδόματα προς του εργαζόμενους στην Πολιτεία, 800 εκατομμύρια από την ιατρική περίθαλψη των κρατουμένων, 300 εκατομμύρια από το πρόγραμματα «οικιακής βοήθειας» για αρρώστους ηλικιωμένους και αναπήρους, 256 εκατομμύρια από το «Stage 3» του προγράμματος πρόνοιας CalWORKS για την παιδική φροντίδα, 200 εκατομμύρια από το πρόγραμμα ιατρικής περίθαλψης (MediCal) της πολιτείας προς τους χαμηλά αμειβόμενους εργαζόμενους, 133 εκατομμύρια από τα προγράμματα ψυχικής υγιεινής για τους μαθητές ειδικής αγωγής, 60 εκατομμύρια από τα προγράμματα καταπολέμησης και πρόληψης του AIDS. Οι υπόλοιπες περικοπές επιμερίζονται στα προγράμματα για τα κοινοτικά κέντρα υγείας, στις κοινοτικές υπηρεσίες για τους ηλικιωμένους, το πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης του καρκίνου του προστάση και του μαστού, υπηρεσίες προς κακοποιημένες γυναίκες, παιδιά κ.ά.

ΣΟΥΔΑΝ
«Μειοψηφία» κατά τον υπουργό όσοι θέλουν τη διχοτόμηση...

ΑΓΚΥΡΑ - ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Αν και η σουδανική κυβέρνηση αντιτίθεται στη διχοτόμηση της χώρας εντούτοις δε θα προβάλλει αντιρρήσεις εάν οι Νοτιοσουδανοί στο δημοψήφισμα του Γενάρη επιλέξουν την προοπτική της ανεξαρτησίας. Αυτό δήλωσε χτες στην Αγκυρα ο Σουδανός υπουργός Εξωτερικών Αλί Κάρτι έπειτα από συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του του Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Θεωρούμε ότι είναι μειοψηφία ο κόσμος στο νότιο Σουδάν που θέλει την απόσχιση» είπε ο Κάρτι, προσθέτοντας ότι το Σουδάν συνεργάζεται με τον Αραβικό Σύνδεσμο και αφρικανικές χώρες για να αντιμετωπίσει «όσους επιδιώκουν τη διχοτόμηση». Σε επόμενο σημείο είπε ότι εάν στο δημοψήφισμα αποφασιστεί η ανεξαρτησία του νότου τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει το μεγάλο αριθμό Νοτιοσουδανών που ζουν στο βορρά και να βρει τρόπους διαμοιράσματος του πετρελαίου και του εκτενούς χρέους της χώρας.

ΙΡΑΝ
Εκρηξη σε στρατιωτική βάση

Νέες συλλήψεις υπόπτων για κατασκοπεία και αντιπολιτευόμενων

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε, την Τρίτη το απόγευμα, σε στρατιωτική βάση του παραστρατιωτικού σώματος των «Φρουρών της Επανάστασης» στην πόλη Καραμαμπάντ, της νοτιοδυτικής επαρχίας Λορεστάν. Μετά τις πρώτες συγκεχυμένες πληροφορίες χτες επισήμως οι «Φρουροί της Επανάστασης» ανακοίνωσαν ότι σκοτώθηκαν 18 μέλη της και τραυματίστηκαν άλλα 14. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η έκρηξη προκλήθηκε όταν πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στο στρατόπεδο δεν κατέστη εφικτό να ελεγχθεί και έφθασε στις αποθήκες πυρομαχικών. Οι πρώτες εκτιμήσεις άφηναν να εννοηθεί ότι επρόκειτο για ατύχημα, χωρίς, όμως, να υπάρχει, μέχρι χτες βράδυ, καμία επίσημη τελική ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, η Εισαγγελία της Τεχεράνης επιβεβαίωσε ότι προχώρησε στις συλλήψεις πέντε ατόμων τους οποίους χαρακτηρίζει «κατασκόπους του εχθρού», καθώς «συγκέντρωναν πληροφορίες για όλους τους τομείς». Στην επίσημη ανακοίνωση δεν αναφέρονται περισσότερες πληροφορίες. Επίσης, επιβεβαιώθηκε η σύλληψη ενός εκ των ηγετικών στελεχών της αντιπολιτευόμενης οργάνωσης «Μέτωπο Συμμετοχής», το οποίο είχε υποστηρίξει τον υποψήφιο της «μεταρρυθμιστικής» πτέρυγας στις περυσινές προεδρικές εκλογές του Ιούνη, Μιρ Χουσεΐν Μοσαβί. Το «Μέτωπο» όπως και η «Οργάνωση Μουτζαχεντίν της Ισλαμικής Επανάστασης» που επίσης είχε τηρήσει ανάλογη στάση στις προεδρικές, τέθηκαν εκτός νόμου το Σεπτέμβρη με την κατηγορία ότι «παραβίασαν τη νομοθεσία, έπληξαν την εθνική ενότητα και επιχείρησαν να προκαλέσουν διαιρέσεις στους κόλπους του πληθυσμού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ