Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Συνεχίζουν οι εργάτες με κυλιόμενες απεργίες

Οι εργάτες ψηφίζουν για τη συνέχιση της απεργίας
Οι εργάτες ψηφίζουν για τη συνέχιση της απεργίας
ΠΑΡΙΣΙ.--

Απόφαση συνέχισης των απεργιακών κινητοποιήσεων για τρίτη ημέρα έλαβε, χτες, η συντριπτική πλειοψηφία των γενικών συνελεύσεων των εργαζομένων στους κλάδους των σιδηροδρομικών, των εργαζομένων στις πετρελαϊκές εταιρείες, στις εταιρείες αερίου και μεθανίου, ενώ με μικρότερο ποσοστό συνεχίζονται οι επαναλαμβανόμενες απεργίες των εκπαιδευτικών, κυρίως στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, των λιμενεργατών αλλά και οι διαμαρτυρίες των μαθητών. Το απεργιακό κύμα ενάντια στο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση Σαρκοζί τείνει να λάβει μορφές χιονοστιβάδας και παρουσιάζει τάσεις κλιμάκωσης ενόψει του νέου πανεθνικού πανεργατικού συλλαλητηρίου που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο, ενώ σήμερα συνεδριάζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις για να εξετάσουν τα επόμενα βήματα που θα προτείνουν στα σωματεία.

Χτες, μόνο ένα στα τρία τρένα υψηλής ταχύτητας λειτουργούσε και μόνο τέσσερα στα δέκα περιφερειακά τρένα, και σε αυτά θα πρέπει να υπολογιστεί ότι συμπεριλαμβάνονται και τα δρομολόγια που πραγματοποιούνται από το προσωπικό ασφαλείας που προβλέπεται διά νόμου να παραμένει στις υπηρεσίες και στις ημέρες απεργίας. Χτες έγινε γνωστό ότι εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης προσωπικού τίθενται και τα έξι διυλιστήρια του ενεργειακού κολοσσού της «Total», ενώ άλλα τρία διυλιστήρια βρίσκονται στον ίδιο δρόμο.

Τα υπόλοιπα τέσσερα διυλιστήρια υπολειτουργούν και αναμένεται, επίσης, τερματισμός της παραγωγής. Η Ενωση Πετρελαϊκών Εταιρειών Γαλλίας έσπευσε να κινδυνολογήσει υποστηρίζοντας ότι εντός των επομένων 24ωρών θα αρχίσουν οι ελλείψεις στην αγορά.

Σε κυλιόμενες απεργίες έχουν προχωρήσει και οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις αερίου της EDF, ενώ έχει σταματήσει η λειτουργία, λόγω της απεργίας, και στις τρεις εγκαταστάσεις μεθανίου της χώρας. Συνεχίζονται, επίσης, οι κινητοποιήσεις των λιμενεργατών στις ενεργειακές αποβάθρες της Μασσαλίας για 15η ημέρα καθώς και σε άλλα λιμάνια.

Δυναμικό παρών δίνουν και οι μαθητές, των οποίων η μεγαλύτερη ένωση ανακοίνωσε, χτες, νέες δράσεις και συγκέντρωση έξω από την έδρα του γαλλικού ΣΕΒ, στο Παρίσι, ενώ διεξάγονται συνελεύσεις με πρόταση για κατάληψη. Η συμμετοχή των μαθητών στις κινητοποιήσεις χρησιμοποιήθηκε και πάλι από τον πρωθυπουργό Φιγιόν για να εξαπολύσει επίθεση περί «ανευθυνότητας» στην αντιπολίτευση.

Τόσο ο Φιγιόν όσο και ο υπουργός Εργασίας Ερίκ Βερτ αλλά και ο Πρόεδρος Σαρκοζί δήλωναν σε όλους τους τόνους ότι «δεν υπάρχει περιθώριο για άλλη υποχώρηση. Το νομοσχέδιο θα εφαρμοστεί ως έχει». Εντούτοις, με τη συζήτηση να συνεχίζεται στη Γερουσία και με δεδομένο το παρελθόν της υπαναχώρησης γαλλικών κυβερνήσεων απέναντι σε απεργιακά κύματα, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά, αφού και οι εργαζόμενοι δηλώνουν αμετακίνητοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ