Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αντικομμουνιστής ο νέος προεδρικός «σύμβουλος για ανθρώπινα δικαιώματα»

Ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ διόρισε τον 61χρονο δικηγόρο Μιχαήλ Φεντότοφ στη θέση του συμβούλου για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Φεντότοφ διαδέχεται την Ελα Παμφίλοβα, που παραιτήθηκε τον Ιούλη, καταγγέλλοντας την εχθρική στάση του Κρεμλίνου απέναντι σε αυτούς που ζητούν περισσότερη δημοκρατία.

Να σημειωθεί πως ο Μ. Φεντότοφ ήταν από τα πιο αντιδραστικά στοιχεία της διανόησης την περίοδο της ολοκλήρωσης της καπιταλιστικής παλινόρθωσης στην ΕΣΣΔ και στις αρχές της δεκαετίας του '90, όταν ήταν υπουργός Τύπου στην κυβέρνηση Γιέλτσιν, είχε ταχθεί υπέρ της απαγόρευσης του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Ρωσία. Μάλιστα, ήταν εκπρόσωπος του Γιέλτσιν στη δίκη που έστησε το καθεστώς στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας το 1992 - 1993 με στόχο να απαγορευτεί το ΚΚ.

Με δηλώσεις του ο νέος «προεδρικός σύμβουλος» έθεσε ως ένα από τα βασικά του καθήκοντα την «αποσταλινοποίηση» της ρωσικής κοινής γνώμης. «Τα προβλήματα του σήμερα δεν μπορούν να επιλυθούν επιρρίπτοντας την ευθύνη σε μεγάλες ιστορικές φιγούρες της σοβιετικής ιστορίας», σχολίασε για το ζήτημα ο Ι. Μέλνικοφ, Α` αντιπρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως ο Φεντότοφ, που το τελευταίο διάστημα ήταν Γραμματέας της Ενωσης Δημοσιογράφων της Ρωσίας, είχε έρθει στο πρόσφατο παρελθόν σε αντιπαράθεση με τον πρώην Πρόεδρο και νυν πρωθυπουργό της Ρωσίας, Β. Πούτιν. Από την άποψη αυτή ο διορισμός του στο νέο πόστο πυροδοτεί τις συζητήσεις για τις σχέσεις ανταγωνισμού που υπάρχουν ανάμεσα στα δύο «κέντρα» αστικής πολιτικής εξουσίας στη Ρωσία, του Προέδρου και του πρωθυπουργού.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ