Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Προσέγγιση Ερντογάν με αφορμή τις πλημμύρες

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Επίσημη επίσκεψη στο Πακιστάν πραγματοποίησε χτες ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνοδευόμενος από τεχνικά κλιμάκια, με αφορμή τις καταστροφικές πλημμύρες και στόχο την ενίσχυση της επιρροής της χώρας του στην περιοχή. Ο Τούρκος πρωθυπουργός επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές, συνοδευόμενος από τον Πακιστανό ομόλογό του, Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι, όπου παρέδωσε και τα προκατασκευασμένα σπίτια που έστησε η Ερυθρά Ημισέληνος, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία δε θα εγκαταλείψει το Πακιστάν σε μία τόσο δύσκολη στιγμή.

Ο Ρ. Ερντογάν συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο του Πακιστάν, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, με θέμα τη μεγαλύτερη οικονομική διείσδυση της Τουρκίας στην πακιστανική οικονομία, με αφορμή και επενδύσεις στήριξης της χώρας, δεδομένων των πλημμυρών, και διεύρυνσης του εμπορίου. Ο Α. Ζαρντάρι πρότεινε οι συναλλαγές των δύο χωρών να πραγματοποιούνται μέσω μίας «Νομισματικής Συμφωνίας», όχι σε δολάρια, αλλά στα εθνικά νομίσματα, τα οποία θα κλειδώσουν και ισοτιμία μεταξύ τους, πρόταση που ο Τούρκος πρωθυπουργός υποσχέθηκε να εξετάσει.

Την ίδια στιγμή οι ζημιές που επέφεραν οι καταστροφικές πλημμύρες στο Πακιστάν εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 9,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα και με την Ασιατική Επενδυτική Τράπεζα και την Παγκόσμια Τράπεζα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το ποσό αφορά μόνο στις καταστροφές σε υποδομές, αγροτικές εκτάσεις, αρδευτικά έργα και κτίρια και όχι στα χρήματα που θα απαιτηθούν για να αποκατασταθούν οι ζημιές.

Στο πολεμικό μέτωπο του Πακιστάν, χτες δολοφονήθηκαν τρεις φιλοκυβερνητικοί «γηραιοί» των φυλών, από φερόμενους ως αντάρτες των Ταλιμπάν, ενώ και στο Αφγανιστάν έχασαν τη ζωή τους έξι κατοχικοί στρατιώτες σε διάφορες επιθέσεις. Παράλληλα, οι Ταλιμπάν διέψευσαν τις δηλώσεις του Αφγανού Προέδρου, Χαμίντ Καρζάι, ότι έχουν ξεκινήσει προπαρασκευαστικές - ανεπίσημες - συνομιλίες με την εγκάθετη αφγανική κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς και τα δημοσιεύματα «ανυπόστατη προπαγάνδα».

  • To Πακιστανικό Ανώτατο Δικαστήριο ζήτησε από την κυβέρνηση της χώρας να προχωρήσει την έρευνα σε βάρος του Προέδρου, Α. Ζαρντάρι, σχετικά με υποθέσεις που αφορούν σε ξέπλυμα χρήματος και καταχρήσεις, ανοίγοντας τους λογαριασμούς του στην Ελβετία, κατηγορώντας την για σκόπιμη κωλυσιεργία.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ