Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Επίσκεψη εντυπώσεων του Αχμαντινετζάντ

BΗΡΥΤΟΣ.--

Μεγαλειώδη υποδοχή, με ροδοπέταλα και ρύζι, επεφύλαξαν οι υποστηρικτές της «Χεζμπολάχ» στον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, που επισκέπτεται για πρώτη φορά το Λίβανο από το 2005 που εκλέχτηκε πρόεδρος. Τόσο η ίδια η επίσκεψη όσο και η στάση της σιιτικής λιβανικής οργάνωσης έχουν πυροδοτήσει πλήθος συζητήσεων αλλά και αντιδράσεων εντός και εκτός Λιβάνου, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι η Τεχεράνη επιδιώκει με την επίσκεψη αυτή να εδραιώσει ακόμη περισσότερο τη θέση της ως περιφερειακής δύναμης με ερείσματα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Μετά τη συνάντησή του με τον Λιβανέζο Πρόεδρο Μισέλ Σουλεϊμάν, ο Αχμαντινετζάντ υποστήριξε ότι το Ιράν θα «σταθεί στο πλευρό του Λιβάνου απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει κυρίως από το Ισραήλ» και ότι «υποστηρίζει έναν ισχυρό και ενωμένο Λίβανο». Αναλόγου περιεχομένου αναμένονταν να είναι και οι δηλώσεις του μετά τη συνάντησή με τον πρωθυπουργό Σάαντ Χαρίρι, ηγέτη του μεγαλύτερου σουνιτικού κόμματος και επικεφαλής της εύθραυστης κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Αργά χτες, ο Αχμαντινετζάντ επρόκειτο να μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση της «Χεζμπολάχ» στη Βηρυτό ενώ σήμερα θα μεταβεί στο Μπιντ Τζμπάιλ, στο νοτιότερο σημείο του Λιβάνου, που ελέγχεται από τη «Χεζμπολάχ» και βρίσκεται στα σύνορα με το Ισραήλ.

Για «προκλητική και αποσταθεροποιητική επίσκεψη» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών ενώ έτερος Ισραηλινός αξιωματούχος, που τήρησε την ανωνυμία του, υποστήριζε ότι η επίσκεψη αυτή «ολοκληρώνει τη μετατροπή του Λιβάνου σε πελάτη του Ιράν. Ο Αχμαντινετζάντ ήρθε ως ηγέτης να επιθεωρήσει τα στρατεύματά του, δηλαδή τους μαχητές της Χεζμπολάχ». Προσεκτικότερη αλλά αναλόγου περιεχομένου ήταν και η δήλωση της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, που τόνισε ότι οι ΗΠΑ «αντιτίθενται σε κάθε αποσταθεροποίηση ή υποδαύλιση εντάσεων στο Λίβανο και ελπίζουν ότι κανένας επισκέπτης δε θα επιδιώξει κάτι τέτοιο». Ο Λευκός Οίκος σχολίαζε ειρωνικά ότι «φαίνεται ότι η Χεζμπολάχ προτιμά το Ιράν από το Λίβανο».

Εκτός από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, έντονη δυσφορία εξέφρασαν και μέλη της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, υποστηρίζοντας ότι δίνει την ευκαιρία στη «Χεζμπολάχ» να κάνει «επίδειξη δύναμης αφού κατάφερε και να επιβάλει την επίσκεψη Αχμαντινετζάντ αλλά ουσιαστικά και να λειτουργήσει ως ο κύριος φορέας υποδοχής του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ