Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΟΛΔΑΒΙΑ-ΥΠΕΡΔΝΕΙΣΤΕΡΙΑ
Αναβάθμιση του ρόλου τους θέλουν οι ιμπεριαλιστές

Οπως μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο REGNUM, ο ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ στη Μολδαβία, Κάλμαν Μιζέι, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στις 12 Οκτώβρη στο Κισινιόφ, πως η Ευρωπαϊκή Ενωση θα εγκρίνει την πρόταση της Μολδαβίας για την αναβάθμιση του καθεστώτος της ΕΕ και των ΗΠΑ στις διαβουλεύσεις για την διευθέτηση του ζητήματος της Υπερδνειστερίας.

Να σημειωθεί πως σήμερα στις διαβουλεύσεις αυτές μετέχουν τα δύο «εμπλεκόμενα μέρη» (Μολδαβία, Υπερδνειστερία), η Ρωσία κι η Ουκρανία ως «εγγυητές», ο ΟΑΣΕ ως «διαμεσολαβητής» και οι ΗΠΑ με την ΕΕ ως «παρατηρητές».

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ τάχθηκε υπέρ της «αναβάθμισης» της ΕΕ και των ΗΠΑ στο επίπεδο των «μεσολαβητών», κάτι που θα σημάνει την εξίσωσή τους στα δικαιώματα που θα έχουν, με αυτά της Ρωσίας, της Ουκρανίας και του ΟΑΣΕ. Μια τέτοια εξέλιξη θα αυξήσει την επιρροή και τις πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να πάρουν οι δύο αυτές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στην σύγκρουση Μολδαβίας - Υπερδνειστερίας.

Κατά τη γνώμη του η αναβάθμιση του ρόλου των ΗΠΑ και της ΕΕ μπορεί να αποφασιστεί με τη συναίνεση όλων των πλευρών στη Συνάντηση κορυφής του ΟΑΣΕ που θα γίνει στις 1-2 Δεκέμβρη στην Αστάνα του Καζαχστάν.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ