Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ASEAN
Στο στόχαστρο ... ο φυσικός πλούτος

ΑΝΟΪ.--

Ξεκίνησαν χτες οι εργασίες της Συνόδου των υπουργών Αμυνας των κρατών Νοτιο - Ανατολικής Ασίας (ASEAN), με τη συμμετοχή και του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, με θέμα τη «διασφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή», με στόχο την αναβάθμιση του ρόλου του ASEAN στα ιμπεριαλιστικά παιχνίδια.

Οι ΗΠΑ εμφανίζονται να πυροδοτούν κλίμα «ανησυχίας» για τις «κινεζικές διεκδικήσεις» στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, μία περιοχή στην οποία εκτιμάται ότι υπάρχουν πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ δε συντάσσονται με κανένα στο θέμα των εδαφικών διεκδικήσεων, όπως εκείνες στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας», ζητώντας από τους ομολόγους του των ασιατικών κρατών να μην «καταφεύγουν σε δύναμη ή εξαναγκασμό» προβάλλοντας ως δήθεν επιχείρημα την παρεμπόδιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας με επιπτώσεις στο εμπόριο. Τον Αμερικανό ΥΠΑΜ ακολούθησαν σε δηλώσεις «ανησυχίας» και άλλα ασιατικά κράτη.

Η Κίνα από την πλευρά της επανέλαβε ότι ακολουθεί αμυντική πολιτική στο συγκεκριμένο ζήτημα, δεν απειλεί και δεν προκαλεί κανέναν, αντίθετα προωθεί τη διεθνή και περιφερειακή σταθερότητα και ειρήνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ