ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
EE - «ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ» - ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Το αγοραίο κέρδος πίσω από τα «δάκρυα»

Στην στήριξη της «αγοράς» και στην πλήρη επικυριαρχία της καπιταλιστικής «αξίας» ότι τα πάντα «υπάρχουν» μόνο στο βαθμό που μετατρέπονται σε εμπόρευμα αποβλέπει ο γαλλικός νόμος για τις κυρώσεις στους χρήστες του διαδικτύου που «κατεβάζουν» «παρανόμως» οπτικοακουστικά αρχεία, διαδικασία η οποία δεν εμπεριέχει χρηματικό κόστος αφού στην ουσία πρόκειται για ανταλλαγή αρχείων.

Κι όμως, το αστικό κράτος - εν προκειμένω το γαλλικό - απηχώντας τα συμφέροντα της «πολιτιστικής βιομηχανίας» και των μονοπωλίων του «ελεύθερου χρόνου» για «μάντρωμα» του διαδικτύου στην αγοραία «στρούγκα», εφαρμόζει κατασταλτικούς νόμους σε συνδυασμό και παράλληλα με μέτρα που θα «σπρώξουν» πελατεία - ιδιαίτερα νέα ηλικιακά - στα «ταμεία» τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε προχθές το «πράσινο φως» στη γαλλική κυβέρνηση για την εφαρμογή της λεγόμενης «κάρτας των νέων», η οποία, με το πρόσχημα της προώθησης του «νόμιμου» «κατεβάσματος» μουσικής από το διαδίκτυο, «παραδίδει» τη νεολαία στις εταιρείες που κερδοσκοπούν μέσω του διαδικτύου. Αυτό γίνεται ως εξής: Η κάρτα απευθύνεται σε νέους 15 έως 24 ετών, οι οποίοι θα μπορούν με αυτήν να αγοράσουν μουσική αξίας 50 ευρώ από τις «νόμιμες» ιστοσελίδες, πληρώνοντας το μισό ποσό, ενώ η γαλλική κυβέρνηση θα επιδοτεί τη διαφορά. Η ρύθμιση θα ισχύει για περίοδο δύο ετών, με ανώτατο όριο μία κάρτα ετησίως ανά άτομο. Ο στόχος, σύμφωνα με την γαλλική κυβέρνηση, είναι να πωλούνται ένα εκατομμύριο κάρτες ετησίως. Αυτό σημαίνει, ότι η διαδικτυακή «αγορά» του οπτικοακουστικού αναμένει κέρδη τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ για την επόμενη διετία.

Το ότι τα «δάκρυα» των μονοπωλίων για την λεγόμενη «πειρατεία» (σ.σ. με τον όρο οι κυβερνήσεις και το κεφάλαιο εννοούν την πιτσιρικαρία που ανταλλάσσει αρχεία και όχι το οργανωμένο έγκλημα το οποίο έτσι κι αλλιώς είναι «παιδί» του καπιταλισμού και δεν μπορούν να το καταστείλουν) είναι «κροκοδείλια», προκύπτει και από την ανακοίνωση της Κομισιόν: «Το μέτρο ανταποκρίνεται στις ανησυχίες που έχουν δημιουργηθεί για το γεγονός ότι ο όγκος, όλο και μεγαλύτερος, της μουσικής που διανέμεται στο Διαδίκτυο, κατά παράβαση των κανόνων που αφορούν στα πνευματικά δικαιώματα, υπάρχει κίνδυνος να διώξει από την αγορά τις νόμιμες πλατφόρμες διανομής μουσικής»..!

Νέος αγωνιστικός «γύρος»

Phasma

Στο δρόμο του αγώνα ρίχτηκαν για πολλοστή φορά οι συμβασιούχοι του υπουργείου Πολιτισμού - Τουρισμού, απαιτώντας το σταμάτημα της εργασιακής ομηρίας, μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα. Από τις 6.30 χτες το πρωί και για δεύτερη συνεχή μέρα συμβασιούχοι και έκτακτοι υπάλληλοι της Ακρόπολης προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου, ενημερώνοντας, παράλληλα, τους ξένους επισκέπτες με φυλλάδια στα αγγλικά για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Στα άμεσα αιτήματα περιλαμβάνονται να προσληφθούν οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ, να καταβληθούν τα δεδουλευμένα που σε μερικές περιπτώσεις αγγίζουν και σχεδόν τη διετία, άρση του 24μηνου του ΠΔ «Παυλόπουλου» και να μην προχωρήσουν οι απολύσεις των έκτακτων υπαλλήλων της τροπολογίας «Σαμαρά», που οι συμβάσεις τους τελειώνουν στις 31 Οκτώβρη.

Την ίδια στιγμή, οι κενές οργανικές θέσεις του ΥΠΠΟ-Τ εξακολουθούν να ανέρχονται σε χιλιάδες, ωστόσο και αυτή η κυβέρνηση καθιστά σαφές, με την πολιτική της, ότι η εργασιακή ομηρία αποτελεί για μια ακόμη φορά επιλογή της. Οι συμβασιούχοι πάντως δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις με κυλιόμενες στάσεις και αποκλεισμό αρχαιολογικών χώρων τις επόμενες ημέρες.

Με πάθος και ενέργεια

Με μια καλλιτεχνική συνεργασία που υπόσχεται να αποδείξει ότι η ενέργεια, το πάθος και η διάθεση για πειραματισμό είναι απαραίτητα συστατικά της καλής μουσικής, ο Μίλτος Πασχαλίδης ξεκινά την Παρασκευή (15/10, 10.30μμ) τις εμφανίσεις του στη μουσική σκηνή «Δίπλα στο Ποτάμι» (Λάμπρου Κατσώνη 189, Αγ. Ανάργυροι, 210 2610444). Μετά από μια επιτυχημένη καλοκαιρινή περιοδεία σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, ο Μ. Πασχαλίδης επιστρέφει στα γνωστά «λημέρια» και σε συνεργασία επί σκηνής με τους «Lexicon Project». Ο ήχος τους, δυνατός και χαρακτηριστικός πλέον, ενώ έκπληξη θ' αποτελέσουν οι διασκευές τους σε γνωστά κομμάτια του Μ. Πασχαλίδη. Ο αγαπημένος τραγουδοποιός, μαζί με το συγκρότημα που ξεκινά το «Χειμώνα» του «Δίπλα στο Ποτάμι», κάθε Παρασκευή και Σάββατο, θα παρουσιάζει ένα διαφορετικό πρόγραμμα με πιο ηλεκτρική διάθεση.

Οταν οι μάσκες πέφτουν...

Το πολυσυζητημένο, βραβευμένο με τρία βραβεία ΤΟΝΥ (καλύτερου θεατρικού έργου, καλύτερης σκηνοθεσίας, καλύτερου γυναικείου ρόλου για το 2009) και το βραβείο Olivier για την καλύτερη νέα κωμωδία, εκρηκτικό έργο της Γαλλίδας συγγραφέως Γιασμίν Ρεζά «Ο Θεός της σφαγής» ανεβαίνει το Σάββατο, στο θέατρο «Κάτια Δανδουλάκη», σε μετάφραση Γιώργου Βούρου και σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή με τους Γιάννη Βούρο, Κάτια Δανδουλάκη, Κατιάνα Μπαλανίκα και Γιάννη Φέρτη.

Δύο σύγχρονα ζευγάρια - ενωμένα με τα δεσμά του γάμου - συναντώνται με αφορμή το άγριο ξύλο που έπαιξαν τα παιδιά τους. Η πρόθεσή τους είναι να τα συμφιλιώσουν και να ξαναφτιάξουν το κλίμα ανάμεσά τους. Αντ' αυτού, οι τέσσερις αυτοί αξιοπρεπείς, σύγχρονοι πολίτες μετατρέπονται σε άγρια θηρία. Ενώ προσπαθούν απεγνωσμένα να κρατήσουν τα προσχήματα, δεν έχουν και μεγάλη κλίση στο συμβιβασμό. Η συμφιλίωση λήγει απότομα. Με χτυπήματα κάτω από τη μέση, οι ανοιχτόμυαλοι και γενναιόδωροι «μεσολαβητές» δεν μπορούν πια να συγκρατηθούν, οι μάσκες πέφτουν και το προσωπείο της ευγένειας πνίγεται σε μια θάλασσα μικροπρέπειας...

Ο καυγάς των δυο παιδιών θα χρησιμεύσει σαν ρινγκ του μποξ στους επιπόλαιους γονείς τους. H Γιασμίνα Ρεζά επικαλείται με αγαλλίαση τα παράδοξα και τα όρια των ηθικών και γενναιόδωρων λόγων μας: Μικρή συνηθισμένη σκηνή σφαγής ανάμεσα σε πολιτισμένους ενήλικες.

Συνέλευση και αρχαιρεσίες στον ΠΜΣ

Σε Τακτική Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση καλεί τα μέλη του ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος στις 18 Οκτωβρίου (2μμ), στο κτίριο του ΠΜΣ (Σαπφούς 10, 1ος οροφος). Στη ΓΣ θα γίνει και εκλογή Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια Αρχαιρεσιών για την ανάδειξη νέου ΔΣ και λοιπών Οργάνων καθώς και εκλογή Αντιπροσώπων για ΠΟΘΑ και ΕΚΑ. Οι Αρχαιρεσίες θα διεξαχθούν στις 31 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου.

Τελευταίο «αντίο»

Την τελευταία του πνοή άφησε προχθές τα ξημερώματα ο ποιητής Μάκης Αποστολάτος ύστερα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο. Γεννήθηκε στην Κεφαλονιά το 1948 και έζησε στην Αθήνα. Ασχολήθηκε με πολλά είδη της λογοτεχνίας - ποίηση, δοκίμιο, κριτική βιβλίου και κινηματογράφου, ανθολογία - και δραστηριοποιήθηκε στο χώρο των λογοτεχνικών εκδόσεων και της παραγωγής ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών. Ιδρυσε και διηύθυνε από το 1981 μέχρι σήμερα το πολιτιστικό περιοδικό «Ομπρέλα» και υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος και πρόεδρος του λογοτεχνικού σωματείου «Ενωτική Πορεία Συγγραφέων» (ΕΠΟΣ). Τιμήθηκε με ελληνικά και διεθνή βραβεία, με το κλειδί της πόλης Vaglia (Φλωρεντία), με το Βραβείο Ιπεκτσί και πρόσφατα έλαβε από το ελληνικό κράτος την τιμητική λογοτεχνική σύνταξη. Η κηδεία του έγινε χθες, από το Νεκροταφείο Ν. Σμύρνης.

Πέθανε ο Κώστας Καφάσης

Εφυγε χτες από τη ζωή σε ηλικία 70 ετών, ύστερα από δύο περίπου χρόνια μάχης με τον καρκίνο, ο Κώστας Καφάσης, ηθοποιός και τραγουδιστής που γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία τη δεκαετία του '70.

Γεννήθηκε σε ένα χωριό της Καρδίτσας. Μετά το σχολείο, μετακόμισε στην Αθήνα, όπου σπούδασε σε δραματική σχολή και ξεκίνησε να παίζει στο θέατρο. Εγινε γνωστός από το ρόλο του ως σερβιτόρος Ιωνάθαν στο θρυλικό σίριαλ «Η Γειτονιά μας», ενώ έπαιξε και σε ταινίες όπως «Μαριχουάνα Stop», «Η Kόρη μου η Σοσιαλίστρια», «Το Πιο Λαμπρό Αστέρι» και «Μοντέρνα Σταχτοπούτα». Τελευταία του εμφάνιση στις «Επτά Θανάσιμες Πεθερές». Επίσης, είχε ασχοληθεί με το τραγούδι. Το «Γέλα Κυρία μου» ήταν μια από τις γνωστές επιτυχίες του.

Συναυλία αφιερωμένη στο έργο του Κύπριου μουσικοσυνθέτη Μάριου Τόκα, διοργανώνει το Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΟΤΕ Ν. Αττικής, στις 18 Οκτωβρίου (9.30μμ), στην «Τεχνόπολη» Δήμου Αθηναίων (Κεντρική αυλή, Πειραιώς 100, Γκάζι), με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών, που είχαν συνεργαστεί μαζί του. Τραγούδια του αξέχαστου δημιουργού θα ερμηνεύσουν οι: Γιώτα Νέγκα, Δημήτρης Μπάσης, Μπάμπης Τσέρτος, Νάντια Καραγιάννη, Θέμης Αδαμαντίδης, Στέλιος Διονυσίου, Τζίνα Καλομοίρη, Εφη Καπάταη, Παύλος Καρποδίνης. Θα συμμετέχουν η Εντεχνη Ορχήστρα και η Χορωδία του Πολιτιστικού Κέντρου. Είσοδος ελεύθερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ