Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
EE - «ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ» - ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Το αγοραίο κέρδος πίσω από τα «δάκρυα»

Στην στήριξη της «αγοράς» και στην πλήρη επικυριαρχία της καπιταλιστικής «αξίας» ότι τα πάντα «υπάρχουν» μόνο στο βαθμό που μετατρέπονται σε εμπόρευμα αποβλέπει ο γαλλικός νόμος για τις κυρώσεις στους χρήστες του διαδικτύου που «κατεβάζουν» «παρανόμως» οπτικοακουστικά αρχεία, διαδικασία η οποία δεν εμπεριέχει χρηματικό κόστος αφού στην ουσία πρόκειται για ανταλλαγή αρχείων.

Κι όμως, το αστικό κράτος - εν προκειμένω το γαλλικό - απηχώντας τα συμφέροντα της «πολιτιστικής βιομηχανίας» και των μονοπωλίων του «ελεύθερου χρόνου» για «μάντρωμα» του διαδικτύου στην αγοραία «στρούγκα», εφαρμόζει κατασταλτικούς νόμους σε συνδυασμό και παράλληλα με μέτρα που θα «σπρώξουν» πελατεία - ιδιαίτερα νέα ηλικιακά - στα «ταμεία» τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε προχθές το «πράσινο φως» στη γαλλική κυβέρνηση για την εφαρμογή της λεγόμενης «κάρτας των νέων», η οποία, με το πρόσχημα της προώθησης του «νόμιμου» «κατεβάσματος» μουσικής από το διαδίκτυο, «παραδίδει» τη νεολαία στις εταιρείες που κερδοσκοπούν μέσω του διαδικτύου. Αυτό γίνεται ως εξής: Η κάρτα απευθύνεται σε νέους 15 έως 24 ετών, οι οποίοι θα μπορούν με αυτήν να αγοράσουν μουσική αξίας 50 ευρώ από τις «νόμιμες» ιστοσελίδες, πληρώνοντας το μισό ποσό, ενώ η γαλλική κυβέρνηση θα επιδοτεί τη διαφορά. Η ρύθμιση θα ισχύει για περίοδο δύο ετών, με ανώτατο όριο μία κάρτα ετησίως ανά άτομο. Ο στόχος, σύμφωνα με την γαλλική κυβέρνηση, είναι να πωλούνται ένα εκατομμύριο κάρτες ετησίως. Αυτό σημαίνει, ότι η διαδικτυακή «αγορά» του οπτικοακουστικού αναμένει κέρδη τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ για την επόμενη διετία.

Το ότι τα «δάκρυα» των μονοπωλίων για την λεγόμενη «πειρατεία» (σ.σ. με τον όρο οι κυβερνήσεις και το κεφάλαιο εννοούν την πιτσιρικαρία που ανταλλάσσει αρχεία και όχι το οργανωμένο έγκλημα το οποίο έτσι κι αλλιώς είναι «παιδί» του καπιταλισμού και δεν μπορούν να το καταστείλουν) είναι «κροκοδείλια», προκύπτει και από την ανακοίνωση της Κομισιόν: «Το μέτρο ανταποκρίνεται στις ανησυχίες που έχουν δημιουργηθεί για το γεγονός ότι ο όγκος, όλο και μεγαλύτερος, της μουσικής που διανέμεται στο Διαδίκτυο, κατά παράβαση των κανόνων που αφορούν στα πνευματικά δικαιώματα, υπάρχει κίνδυνος να διώξει από την αγορά τις νόμιμες πλατφόρμες διανομής μουσικής»..!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ