ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΜΕ ΟΤΕ - ΕΛΤΑ
Μαζικό συλλαλητήριο στην Αθήνα

Σήμερα συνεδριάζει το ΔΣ της ΟΜΕ ΟΤΕ , για να αποφασίσει σχετικά με τη συνέχιση του αγώνα

Σε μια από τις μαζικότερες κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων, προχώρησαν χτες στην Αθήνα οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ, με τη συμπαράσταση των συναδέλφων τους στα ΕΛΤΑ και άλλες ΔΕΚΟ.

Χιλιάδες εργαζόμενοι του ΟΤΕ από όλη τη χώρα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος, δίνοντας την απάντησή τους στα σχέδια της κυβέρνησης για οριστικό ξεπούλημα του ΟΤΕ, αλλά και του 49% των ΕΛΤΑ και του ΟΠΑΠ, όπως προβλέπει η σχετική επαίσχυντη τροπολογία. Αμέσως μετά, έκαναν πορεία μέχρι τη Βουλή, όπου επέδωσαν στον Απ. Κακλαμάνη ψήφισμα ενάντια στην τροπολογία. Αντιπροσωπεία των εργαζομένων παρέμεινε έξω από τη Βουλή μέχρι αργά το απόγευμα, οπότε και ξεκίνησε η ψηφοφορία για την τροπολογία.

Η χτεσινή ήταν η έβδομη μέρα απεργίας των υπαλλήλων του ΟΤΕ με μεγάλα ποσοστά συμμετοχής - κατά τους συνδικαλιστές ξεπερνούν το 80% - ενώ σήμερα στις 11 το πρωί θα συνεδριάσει το ΔΣ της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΕ για να αποφασίσει την περαιτέρω δράση τους.

Υπό επιτήρηση

Πριν λίγες μέρες, οι κυβερνήσεις ΗΠΑ και Ελλάδας υπέγραψαν συμφωνία για την αντιμετώπιση δήθεν της τρομοκρατίας στη χώρα μας. Χτες, έγινε ένα πρώτο «βήμα» για την εφαρμογή της. Τα έξι πούλμαν που μετέφεραν απεργούς από τη Θεσσαλονίκη, αφού υποχρεώθηκαν από την Τροχαία να κάνουν αρκετές στάσεις στη διαδρομή με διάφορες προφάσεις, τελικά ακινητοποιήθηκαν λίγο έξω από την Αθήνα, γιατί δε θα είχαν πού να παρκάρουν! Χρειάστηκε η παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Γκατζή στον υπουργό Δημόσιας Τάξης, για να αφεθούν τελικά να συνεχίσουν το δρομολόγιό τους, αλλά μόνο με συνοδεία της Τροχαίας. Ο Ν. Γκατζής παραβρέθηκε και στο συλλαλητήριο, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του Κόμματος στους απεργούς.

Το ΠΑΜΕ

Με ανακοίνωσή της, η Γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου εκφράζει τη συμπαράστασή της στους εργαζομένους του ΟΤΕ, «που αγωνίζονται ενάντια στην επέκταση της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού και στους εργαζομένους των ΕΛΤΑ, της ΔΕΗ και των υπόλοιπων ΔΕΚΟ, που έρχονται σήμερα να αντιμετωπίσουν την ίδια πολιτική ιδιωτικοποίησης».

Το ΠΑΜΕ σημειώνει ότι αυτή η αρνητική εξέλιξη δε θα υπήρχε, αν σε όλο το προηγούμενο διάστημα, η πλειοψηφία των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΠ στη ΓΣΕΕ και στα συνδικάτα των ΔΕΚΟ, δεν άφηνε ουσιαστικά ανεμπόδιστη την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής ξεπουλήματος, αφού στην ουσία συμφωνεί με αυτήν.

«Η πολιτική ιδιωτικοποιήσεων - συνεχίζει το ΠΑΜΕ - έρχεται να συμπληρώσει τις άλλες δύο πλευρές της συνολικής αντεργατικής κυβερνητικής επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα και τις κατακτήσεις στην κοινωνική ασφάλιση. Οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ κατανοούν πλέον πιο καλά το χαρακτήρα αυτής της επίθεσης. Η απόκρουσή της, η πάλη για την ανατροπή της, για την κατάκτηση νέων δικαιωμάτων είναι μονόδρομος για όλους τους εργαζομένους».

Υπογραμμίζει ότι ο στόχος για ΔΕΚΟ δημόσιες 100% γίνεται πιο επίκαιρος, πιο αναγκαίος. Οτι πρώτο καθήκον των ταξικών δυνάμεων είναι η ένταση και η κλιμάκωση πολύμορφων αγωνιστικών κινητοποιήσεων στον ΟΤΕ και στις άλλες ΔΕΚΟ, ο μεταξύ τους συντονισμός και η ανάπτυξη αγώνων από το σύνολο της εργατικής τάξης.

Καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι το ΠΑΜΕ, με το πρόγραμμα αγωνιστικών δραστηριοτήτων του, με τη συνεχή παρέμβαση για την οργάνωση και επιτυχία της πανελλαδικής απεργίας, που έχει εξαγγείλει για τις 10 Οκτώβρη, θα πρωτοστατήσει στο ξεδίπλωμα ενός μαζικού, ταξικού, εργατικού και λαϊκού κινήματος, που θα αντεπιτεθεί στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου.

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Η κυβέρνηση ομολογεί το τέλμα...

Σε χτεσινή, όμως, σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο επιτάχυνσης

«Ωδινεν όρος και έτεκεν μυν». Το γνωμικό ταιριάζει «γάντι» στην κυβέρνηση, η οποία ναι μεν αναγνωρίζει ότι υπάρχουν καθυστερήσεις - αν όχι τέλμα - στο έργο της αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων της Αθήνας, αλλά προσπαθεί να διορθώσει την κατάσταση μόνο με εξαγγελίες «περί επιτάχυνσης» και «άσφαιρες» διαδικαστικού τύπου ρυθμίσεις, συγκαλώντας μάλιστα θορυβώδη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό όλων των συναρμόδιων υπουργών, η οποία κράτησε χτες τρεις ολόκληρες ώρες!

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υφυπουργού Τύπου Τ. Χυτήρη, το μόνο θετικό που αποφασίστηκε για τους σεισμοπλήκτους είναι το ότι, όσον αφορά τις ανακατασκευές των «κόκκινων» κτιρίων, η στεγαστική συνδρομή θα χορηγείται πλέον σε δύο δόσεις (αντί για τρεις), ενώ στην πρώτη δόση θα περιλαμβάνεται και η δωρεάν κρατική αρωγή. Το ίδιο θα συμβαίνει και στις περιπτώσεις των επισκευών, όπου και εκεί η δωρεάν κρατική αρωγή θα χορηγείται από την πρώτη δόση. Το θέμα, όμως, είναι ότι αυτή η ρύθμιση δεν πρόκειται να λύσει ιδιαίτερα τα προβλήματα της αποκατάστασης. Οι σεισμόπληκτοι καθυστερούν να καταφύγουν στα ΤΑΣ ή ΓΑΣ, όχι επειδή δεν παίρνουν πρώτα τη δωρεάν αρωγή και μετά το άτοκο δάνειο ή το αντίστροφο, αλλά επειδή τα τιμολόγια που εγκρίνονται για τις ανακατασκευές ή επισκευές είναι εντελώς ανεπαρκή. Και για το θέμα αυτό - δηλαδή της αύξησής τους - καμία κίνηση δεν έγινε ούτε κατά τη χτεσινή κυβερνητική σύσκεψη...

Η κυβέρνηση, επίσης, τώρα μόλις - δηλαδή ένα χρόνο και πλέον μετά το σεισμό - κατάλαβε ότι το έργο της διερεύνησης των αιτιών και της απόδοσης των ευθυνών για τα 27 κτίρια που κατέρρευσαν και παρέσυραν μαζί τους 143 νεκρούς δεν μπορεί να διεκπεραιωθεί με μία ανακρίτρια και προωθεί τώρα την επιτάχυνση του έργου της Δικαιοσύνης.

Κατά τα άλλα, εξαγγέλθηκε ότι:

  • Θα δοθούν πρόσθετες επιδοτήσεις σε σεισμόπληκτες βιομηχανικές, βιοτεχνικές και εμπορικές επιχειρήσεις για να αγοράσουν χώρους και να μετεγκατασταθούν σε οργανωμένα βιομηχανικά και βιοτεχνικά πάρκα. Μόνο που τα πάρκα αυτά είναι χωροθετημένα ακόμη στα ...χαρτιά!
  • Θα ισχύσει ειδικό τιμολόγιο της ΔΕΗ στους κατοίκους των λυομένων και δωρεάν επανασύνδεση του ηλεκτρικού στις υπό κατασκευήν οικίες.
  • Θα προωθηθεί νόμος, σύμφωνα με τον οποίο ένα μέλος της οικογένειας που είχε νεκρό από το σεισμό της 7 Σεπτέμβρη 1999 να μπορεί να διορίζεται στο Δημόσιο.
  • Θα βελτιωθεί το εθνικό δίκτυο σεισμογράφων.
  • Θα δημιουργηθεί μητρώο κατασκευαστών ιδιωτικών έργων από το ΥΠΕΧΩΔΕ, αίτημα των τεχνικών που παραμένει μετέωρο εδώ και δεκαετίες.
  • Θα κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή για την οριοθέτηση των ευθυνών των μηχανικών.
  • Θα προωθηθεί το νομοσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ για την υποχρεωτική ασφάλιση των κτιρίων από σεισμούς. Πρόκειται για το γνωστό νομοσχέδιο που θα επιβάλει το «σεισμόσημο».
Το καλοκαίρι οι κεραυνοί είναι πιο θανατηφόροι!

Οι κεραυνοί δεν είναι καθόλου σπάνιο φαινόμενο για τη χώρα μας - και μάλιστα αποδεικνύεται αρκετά θανατηφόρο! Συγκεκριμένα, κάθε χρόνο στην Ελλάδα πέντε άνθρωποι, κατά μέσο όρο, χάνουν τη ζωή τους από κεραυνούς, ενώ η πλειοψηφία των θανάτων καταγράφεται κατά τους θερινούς μήνες...

Ειδικότερα, στη δεκαετία 1990-1999 από κεραυνό σκοτώθηκαν στη χώρα μας συνολικά 51 άτομα, από τα οποία τα 36 (ποσοστό 65%) στη διάρκεια των θερινών μηνών (Ιούνης-Αύγουστος). «Φονικότερος» μάλιστα μήνας αποδεικνύεται ο Ιούνης, γεγονός που αποδίδεται στις ξαφνικές καταιγίδες που ξεσπούν το μήνα αυτό, ενώ αντίθετα πιο «αναίμακτοι» είναι οι μήνες Νοέμβρης και Δεκέμβρης, καθώς δεν παρουσιάστηκε κανένα θύμα από κεραυνό. Χειρότερες χρονιές από άποψη αριθμού θυμάτων ήταν το 1992, 1994 και 1999, ενώ η Δυτική Ελλάδα - και ιδιαίτερα η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά και η Λευκάδα - αποτελεί την πλέον κεραυνόπληκτη περιοχή της χώρας. Τα πιο ευάλωτα θύματα στους κεραυνούς αποδεικνύονται οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι καταφεύγουν - λόγω άγνοιας προφανώς - κάτω από δέντρα ή σε στάνες, σε χώρους δηλαδή που δεν παρέχουν καμιά ασφάλεια.

Τα στοιχεία αυτά, που συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε το Εργαστήριο Υψηλών Τάσεων του Πανεπιστημίου Πατρών, ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια του 25ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Αντικευραυνική Προστασία, που διεξάγεται τις μέρες αυτές στη Ρόδο, με την υποστήριξη του ΤΕΕ.

«Στη χώρα μας έχουμε αδικαιολόγητα μεγάλο αριθμό θυμάτων από κεραυνούς, γεγονός που πρέπει να αποδοθεί σε ελλιπή ενημέρωση των πολιτών», τόνισε στο περιθώριο του συνεδρίου ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Κ. Μενεμενλής. Οπως αποκάλυψε ο ίδιος, η Ελλάδα ενώ μετέχει στη σύνταξη των ευρωπαϊκών προτύπων για την αντικεραυνική προστασία, συχνά δεν εφαρμόζει τα πρότυπα αυτά. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το σύστημα αντικεραυνικής προστασίας που έχει τοποθετηθεί στον Παρθενώνα δεν είναι σύμφωνο με τους ελληνικούς και διεθνείς κανονισμούς! Στην αγορά μάλιστα - και την ελληνική και την ξένη - κυκλοφορούν συστήματα αντικεραυνικής προστασίας που διαφημίζονται ως... πανάκεια, πράγμα απολύτως ανακριβές, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις πολυδιαφημισμένα νέα αλεξικέραυνα είναι ραδιενεργά!

Αυξήσεις 12% στα μεταφορικά προϊόντων

Σε αύξηση των τιμολογίων κατά 12% προχώρησαν οι Ελληνες διαμεταφορείς, με τη μορφή «επιναύλου».

Η αύξηση αυτή, όπως είναι φυσικό, θα επιβαρύνει τους καταναλωτές, καθώς μέσω του Συνδέσμου Διεθνών Διαμεταφορέων Ελλάδας διακινείται από και προς τη χώρα η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών και ξένων προϊόντων.

Οπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου, οι κύριοι λόγοι επιβολής του «επιναύλου» είναι οι αυξήσεις στις τιμές των ναύλων των ναυτιλιακών εταιριών, που έφτασαν μέχρι και το 32%, καθώς και στην τιμή του πετρελαίου, που από την αρχή του χρόνου ξεπέρασαν το 50%.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ
Μπετόν και διαπλεκόμενα

Συνέντευξη Τύπου, με θέμα: «Παραλία Σαρωνικού 2004: Στο έλεος του μπετόν και των διαπλεκομένων - Πρωτοφανές ξεπούλημα από τον ΕΟΤ», δίνει σήμερα Τετάρτη η Συντονιστική Επιτροπή για τη διάσωση της παραλίας του Σαρωνικού, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα υπαλλήλων της Τράπεζας Ελλάδος (Σίνα 16 - 1ος όροφος).

Στην ανακοίνωσή της, η επιτροπή επισημαίνει τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για την τσιμεντοποίηση της παραλίας του Σαρωνικού, με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. «Οι παραλίες, οι μαρίνες και οι πλαζ του ΕΟΤ βγαίνουν στο σφυρί. Ο Ιππόδρομος χαρίζεται στα διαπλεκόμενα. Ο βιότοπος του Ιλισού καταστρέφεται. Προγραμματίζεται να χτιστεί μια ολόκληρη πόλη στην κορυφή του Υμηττού». Αυτές είναι ορισμένες από τις καταστροφικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης που αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή και για τα οποία θα αναφερθεί εκτενώς στη συνέντευξη Τύπου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ