ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Επιστρέψτε τα λεφτά από τα παρκόμετρα

Ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή των χρημάτων που παράνομα εισέπραξαν διάφοροι δήμοι της χώρας, μέσω των παρκοεταιριών, από τους πολίτες τους, σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθήνας.

Το δικαστήριο με την υπ' αριθμό 3174/2000 απόφασή του δικαίωσε τον πρώτο πολίτη της Αθήνας, ο οποίος προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά της παρκοεταιρίας «Δήλος Κυκλοφοριακή-Ε. Κοκκινάκης», ζητώντας να του επιστραφούν τα χρήματα που είχε καταβάλει στη συγκεκριμένη εταιρία για παράνομη κλήση στάθμευσης που του επέβαλε για το αυτοκίνητό του.

Μοναχά ο Δήμος Αθηναίων πρέπει να καταβάλλει το ποσό των 480 εκατ. δραχμών σε 50.000 περίπου πολίτες, οι οποίοι πλήρωσαν ανάλογες κλήσεις. Μετά την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθήνας ανοίγει πλέον ο δρόμος να γίνουν δεκτές και οι υπόλοιπες αγωγές τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλους δήμους της χώρας, προκειμένου να επιστραφούν τα 2 δισ. δραχμές περίπου που εισέπραξαν 27 δήμοι όλης της χώρας, οι οποίοι είχαν συμβληθεί με παρκοεταιρίες.

Στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών προσέφυγε συνταξιούχος, ζητώντας να του επιστραφούν οι 10.000 δραχμές που κατέβαλε στις 10 Φεβρουαρίου 1998 στην εταιρία «Δήλος - Κοκκινάκης» για παράνομη στάθμευση του αυτοκινήτου του επί της οδού Δραγούμη.

Στην απόφασή του το δικαστήριο επισημαίνει ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία το όργανα της πολιτείας πρέπει να συμμορφώνονται με τις αποφάσεις των δικαστηρίων που ακυρώνουν πράξεις τους. Επίσης, αναφέρει ότι η πολιτεία σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να ανακαλεί τις παράνομες αποφάσεις της ή να εκδίδει νέες με αναδρομική ισχύ, προκειμένου να επανέρχονται τα πράγματα στην αρχική θέση και προτού εκδοθεί η παράνομη απόφαση.

Να υπενθυμίσουμε ότι είχε προηγηθεί η σημαντική απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ (1934/98) που με πλειοψηφία 25-4 είχε κρίνει αντισυνταγματική την ανάθεση σε ιδιώτες αστυνομικής φύσης καθηκόντων, όπως είναι η επιβολή προστίμου.

Τη διαδικασία άμεσης επιστροφής των χρημάτων είχε μπλοκάρει αρχικά απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία είχε κρίνει ότι η επιστροφή των χρημάτων δεν ήταν νόμιμη, αλλά θα έπρεπε αυτό να γίνει μέσω διοικητικών δικαστηρίων.

Στάχτη έγιναν χτες το πρωί τα εμπορεύματα σε κατάστημα επίπλων στο Μαρούσι. Παράλληλα, από την πυρκαγιά δημιουργήθηκαν σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα στη λεωφόρο Κηφισίας. Η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 8.52 από άγνωστη αιτία στο κατάστημα, το οποίο βρίσκεται στη λεωφόρο Κηφισίας 98 στο Μαρούσι, προκάλεσε την ολική του καταστροφή. Η φωτιά έσβησε στις 9.25 από 60 πυροσβέστες που έσπευσαν στο σημείο με 20 οχήματα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κλειστό το αεροδρόμιο

Κλειστό θα είναι σήμερα το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης λόγω των εργασιών φωτοσήμανσης που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν στους αεροδιαδρόμους. Το «Μακεδονία» θα κλείσει από τις 8 σήμερα το πρωί μέχρι τις 6 το πρωί της Πέμπτης. Τα δρομολόγια από και προς Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιούνται μέσω του αεροδρομίου της Χρυσούπολης Καβάλας. Οι επιβάτες θα μεταφέρονται με υπεραστικά λεωφορεία που θα ναυλώσει η ΥΠΑ, από τη Θεσσαλονίκη προς και από το αεροδρόμιο της Καβάλας.

ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ
Στις 29 του Σεπτέμβρη οι εξετάσεις

Στις 29 του Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις των υποψήφιων δικηγόρων για όλους τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας (Β' εξεταστική περίοδος του 2000). Οπως αναφέρει χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι εξετάσεις θα γίνουν στην έδρα των Εφετείων και σε ώρα που θα οριστεί από τους προέδρους των οικείων εξεταστικών επιτροπών.

ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ
Το έφτιαξαν καλύτερο

Εγκαινιάζεται σήμερα Τετάρτη το νέο ΚΑΠΗ του Δήμου Αγίου Παύλου στη Θεσσαλονίκη, λίγες μόνο βδομάδες μετά την ύποπτη πυρκαγιά που κατέστρεψε ολοσχερώς το χώρο όπου στεγαζόταν προηγούμενα. Τα συνεργεία του δήμου κατάφεραν μέσα σε χρόνο ρεκόρ να διαμορφώσουν ένα χώρο λειτουργικό, άρτια εξοπλισμένο, που έχει γίνει ήδη πόλος συνάντησης και ψυχαγωγίας των ηλικιωμένων της περιοχής. Η μεταφορά στο χώρο του ΚΑΠΗ γίνεται με το ιδιόκτητο λεωφορείο του δήμου.

Με ανακοίνωσή του ο Δήμος Αγίου Παύλου κάνει σαφές προς κάθε κατεύθυνση «ότι οι προβοκάτσιες και τα σαμποτάζ δεν πρόκειται να ανακόψουν την πορεία του προς την ολοκλήρωση του έργου του. Εργο που έχει να κάνει με την ικανοποίηση των αναγκών των δημοτών, μακριά από τη λογική της ανταποδοτικότητας. Η δημοτική αρχή θα παραμείνει σταθερά προσανατολισμένη στη μαχητική διεκδίκηση λύσεων και όχι στην παθητική διαχείριση της υπάρχουσας κατάστασης. Γι' αυτό το λόγο απολαμβάνει την ενεργή στήριξη των δημοτών. Και αυτό αποτελεί το καλύτερο εχέγγυο για την επίτευξη των στόχων της».

Βρέθηκαν οι δολοφόνοι του συνοροφύλακα

Εντοπίστηκαν οι δράστες της ανθρωποκτονίας του συνοροφύλακα Ι. Παμπουκίδη, που έπεσε νεκρός μετά από συμπλοκή με Αλβανούς εμπόρους ναρκωτικών στις 28 Ιούνη του 2000. Πρόκειται για 5 Αλβανούς με βεβαρημένο ποινικό μητρώο, για τους οποίους εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης. Είναι οι Ashimi Ilar, Xhambasi Besnik, Trimi Luan, Trimi Irfan και Luftim, αγνώστων λοιπών στοιχείων. Οι δύο από αυτούς, Ashimi Ilar και Xhambasi Besnik, ομολόγησαν τη συμμετοχή τους και στη δολοφονία του αστυφύλακα Δ. Ζαρομυτίδη στις 10 Μάρτη του 1998.

Οι τρεις πρώτοι δράστες συνελήφθησαν και κρατούνται στην Αλβανία κατόπιν υπόδειξης των αξιωματικών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καστοριάς. Ο Trimi Irfan συνελήφθη στις 4 του Σεπτέμβρη στη χώρα μας και μετά την προσαγωγή του στην Εισαγγελία Καστοριάς, προφυλακίστηκε. Ο Luftim αναζητείται.

Στο μεταξύ, νέο αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας σε αγροτική περιοχή του Νομού Φλώρινας. Επτά Αλβανοί, που διαμένουν προσωρινά στην Κοινότητα Βεγόρας, συνεπλάκησαν μεταξύ τους για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους. Από τη συμπλοκή τραυματίστηκε ένας 23χρονος, από την πόλη Σκόδρα. Ο νεαρός, τα στοιχεία του οποίου δεν είναι γνωστά, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Φλώρινας. Η Αστυνομία αναζητά τους δράστες της επίθεσης.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
Γενική Συνέλευση

Η ΠΕΣΑΘΕΑ καλεί τα μέλη της να πάρουν μέρος στη Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση, που πραγματοποιείται σήμερα Τετάρτη 20-9-2000, στις 9.30 π.μ., στην αίθουσα της ΠΟΑΟ, οδός Πειραιώς 6, 4ος όροφος, Ομόνοια.

Επέτειος

Τα Παραρτήματα Λάρισας, Κατερίνης της ΠΕΑΕΑ και η ΠΕΕΠΠ, διοργανώνουν την Κυριακή 24-9-2000 στα Τέμπη, πανελλαδική εκδήλωση τιμής και μνήμης του θρυλικού Μηχανικού του ΕΛΑΣ Ολύμπου και των ηρωικών νεκρών του. Καλούνται οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης καθώς και όλος ο κόσμος της περιοχής να πάρουν μέρος στην εκδήλωση. Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν που ξεκινά στις 6.30 πμ από την πλατεία Κάνιγγος. Τηλέφωνα: 8234.296 και 8831.368.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ