ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΙΔΝΕΪ 2000
Ασυγκράτητοι οι Αυστραλοί

Ασταμάτητοι φαίνεται να είναι οι Αυστραλοί στην κολύμβηση και ειδικότερα στις σκυταλοδρομίες, που για άλλη μια φορά απέδειξαν την κυριαρχία τους. Στα 4Χ200 ελεύθερο των ανδρών οι «οικοδεσπότες» πήραν το χρυσό, αφήνοντας τους μεγάλους τους αντιπάλους -Αμερικανούς- περίπου 20 μέτρα πίσω. Παράλληλα πέτυχαν και νέο παγκόσμιο ρεκόρ με 7.07.05. Στη δεύτερη θέση οι Αμερικανοί με 7.12.64, τρίτοι οι Ολλανδοί με 7.12.70.

Στα ατομικά αγωνίσματα ο Ολλανδός Πέτερ Βαν ντε Χούγκενμπατ πήρε τη μεγάλη ρεβάνς από τον Αμερικανό Μάικλ Κλιμ που είχε σημειώσει νέο παγκόσμιο ρεκόρ στα 100μ κατά τη διάρκεια της σκυταλοδρομίας 4Χ100 ελεύθερο. Χθες ο Ολλανδός στα ημιτελικά των 100μ ελεύθερο συνέτριψε το ρεκόρ του Κλιμ, πετυχαίνοντας χρόνο 47,84 δευτερολέπτων στα ημιτελικά των 100 μέτρων δίνοντας παράλληλα τεράστιες υποσχέσεις για τον τελικό. Εξάλλου στα 200μ πεταλούδα ο Αμερικανός Μάικλ Μάλτσοου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο πετυχαίνοντας νέο ολυμπιακό ρεκόρ στον τελικό των 200 μέτρων πεταλούδας. Ο χρόνος του Αμερικανού κολυμβητή ήταν 1 λεπτό και 55,35 δευτερόλεπτα Στις γυναίκες η Ουκρανή Γιάννα Κλότσκοβα κατέκτησε το δεύτερο χρυσό μετάλλιό της αυτή τη φορά στα 200μ ΜΑ. Η Κλότσκοβα πρώτευσε με χρόνο 2.10.68, που αποτελεί νέο ολυμπιακό ρεκόρ.

Τα αλλά αθλήματα

ΒΟΛΕΪ: Ολοταχώς προς το δεύτερο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο βαδίζει η εθνική ανδρών της Ολλανδίας, αφού και το εμπόδιο των Αυστραλών για τους Ολυμπιονίκες της Ατλάντα αποδείχτηκε πολύ μικρό. Οι «οράνιε» επικράτησαν εύκολα με 3-0 σετ (25-19, 25-17, 25-15).

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ: Το νορβηγικό πλήρωμα των Γιόχανσεν, Στόκελαντ και Ντέιβις προηγείται στην κλάση σόλινγκ με 11 βαθμούς ποινής, μετά την ολοκλήρωση της 4ης ιστιοδρομίας. Ακολουθούν οι Νεοζηλανδοί Σμιθ, Κόουι και Ντέιβις (18 βπ) και οι Ρώσοι Σαουντούκο, Κοπέρσκι, Κιρίλιουκ (22 βπ).

ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ: Το πρώτο χρυσό μετάλλιο της Σουηδίας κατέκτησε η Πία Χάνσεν, που αναδείχτηκε Ολυμπιονίκης στο διπλό τραπ γυναικών, πετυχαίνοντας παράλληλα και Ολυμπιακό ρεκόρ. Στο δεύτερο σκαλί του βάθρου ανέβηκε η Ιταλίδα Γκελίσιο, ενώ το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η Κίμπερλι Ρόουντ των ΗΠΑ.

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ: Η εθνική Γερμανίας κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο ομαδικό πουρσουίτ των ανδρών, ενώ παράλληλα σημείωσε και παγκόσμιο ρεκόρ. Οι Γερμανοί ποδηλάτες έγιναν οι πρώτοι που κατεβαίνουν τα 4 λεπτά στο αγώνισμα, αφού στο τελικό κατέρριψαν το ρεκόρ των Ουκρανών από τον ημιτελικό σημειώνοντας χρόνο με χρόνο 4:00.830.

Οι μεγάλοι αντίπαλοι των Γερμανών Ουκρανοί κατέκτησαν τελικά το ασημένιο μετάλλιο, ενώ το χάλκινο πήρε η ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας.

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ: Συγκλονιστικός ήταν ο τελικός του σύνθετου ομαδικού ενόργανης γυμναστικής γυναικών με τις Ρουμάνες να κερδίζουν τον τίτλο στο νήμα. Νίκη που οφείλεται κατά μεγάλο ποσοστό στην πολύ κακή εμφάνιση της Κίνας στο τελευταίο αγώνισμα, στο έδαφος. Η Ρουμανία, συγκέντρωσε 154.608 βαθμούς και βρέθηκε στην πρώτη θέση ενώ η Ρωσία ακολούθησε με 154.403. Οι Κινέζες βρέθηκαν τελικά τρίτες (154.008).

ΞΙΦΑΣΚΙΑ: Αψογες ξιφομάχοι αποδείχτηκαν οι αθλήτριες από τη Ρωσία, αφού κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο ξίφος μονομαχίας. Οι Ρωσίδες πρωταθλήτριες Αζανουριάν, Ερμάκοβα, Λαγκούνοβα, Ρομαγκνόλ και Στέφεν, πρώτευσαν στο αγώνισμα, ενώ δεύτερες ήταν οι Ελβετίδες και τρίτες οι Κινέζες.

ΜΠΑΣΚΕΤ
Νυστέρι στον Κάτας

Σε επέμβαση στο γόνατο επρόκειτο να υποβληθεί χτες στο Ισραήλ ο Οντετ Κάτας, που τελικά δε γλίτωσε το νυστέρι μετά από μια βδομάδα που υποβαλλόταν σε θεραπεία στην ιδιαίτερη πατρίδα του στο Ισραήλ.

Ωστόσο, φαίνεται πως αυτό δεν ήταν αρκετό... Ο προσωπικός του γιατρός και το ιατρικό τιμ του «τριφυλλιού» αποφάσισαν ότι θα έπρεπε να εγχειριστεί.

Ο λόγος που ο Κάτας αναγκάζεται να περάσει την πόρτα του χειρουργείου είναι πως η αγωγή που ακολούθησε δεν ήταν ικανή να απομακρύνει τον κίνδυνο πιθανής υποτροπής στο μέλλον.

Η επάνοδος του Κάτας στην αγωνιστική δράση αναμένεται να γίνει μετά από ένα μήνα...

  • Επιτυχημένο ήταν και το δεύτερο τεστ της ΑΕΚ, αυτή τη φορά κόντρα στην Κομπασάν, καθώς επικράτησε με 110-72 απουσία του προπονητή Ντούσαν Ιβκοβιτς. Ο Φώτης Κατσικάρης έμεινε ευχαριστημένος από όλους τους παίκτες, αφού παρουσίασαν πολύ καλή εικόνα. Ο Ντούσαν Ιβκοβιτς πληροφορήθηκε τα ευχάριστα νέα από τη Βαρκελώνη όπου βρίσκεται και συμμετέχει στο σεμινάριο για τους προπονητές των ομάδων που θα αγωνιστούν στην Ευρωλίγκα. Τους πόντους της ΑΕΚ πέτυχαν: Μιούρσεπ 10, Ντικούδης 11, Κουτλουάι 24, Ζήσης 3, Χατζής 5, Κακιούζης 15, Κικίλιας 6, Χάνσελ 4, Στεφάνοφ 16, Μπετς 10, Παντελιάδης 6.
  • Ευχαριστημένος από την πορεία της προετοιμασίας του Ηρακλή εμφανίστηκε ο τεχνικός της ομάδας Μάκης Δενδρινός που προανήγγειλε και μια ακόμη μεταγραφή. Ο προπονητής του «Γηραιού» μίλησε για την πορεία της προετοιμασίας στο Μπόρμιο, και άφησε να εννοηθεί (εμμέσως πλην σαφώς) ότι το ρόστερ της ομάδας δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. «Στο μυαλό μου έχω βρει το τελικό σχήμα που θα παρουσιάσει η ομάδα και μένουν κάποιες λεπτομέρειες για να οριστικοποιηθεί ο κορμός στον οποίο θα στηριχτούμε τη νέα χρονιά», τόνισε ο Ελληνας τεχνικός. Ο παίκτης αυτός, ίσως, είναι Αμερικανός σμολ φόργουορντ, ο οποίος αναμένεται να πάρει ευρωπαϊκό διαβατήριο.
ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ
Μονόδρομος η νίκη

Η νίκη είναι μονόδρομος απόψε (21.45, ΜΕΓΚΑ) για τον Ολυμπιακό απέναντι στη Λιόν, αν θέλει να έχει βλέψεις για μια καλή πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ. Καλύτερα απ' όλους το γνωρίζουν τα στελέχη της «ερυθρόλευκης» ομάδας. Ενδεικτική είναι η άποψη του Γιάννη Μαντζουράκη «η πρόκριση περνάει μέσα από το παιχνίδι με τη Λιόν». Πόσο εύκολη είναι; Ο Ελευθερόπουλος επισημαίνει: «Ολα εξαρτώνται από την ομάδα μου. Αν θα είμαστε ευτυχισμένοι ή όχι μετά το παιχνίδι, εξαρτάται από εμάς. Σε πρώτη μοίρα βάζουμε το νικηφόρο αποτέλεσμα και μετά να χαρούμε το παιχνίδι. Οποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, πάντως, εγώ θα ήθελα από τον Ολυμπιακό να δείξει ότι είναι πραγματικά πολύ μεγάλη ομάδα. Και πιστεύω ότι θα το δείξει».

Από την πλευρά του ο Μαντζουράκης ανέφερε: «Ξέρουμε ότι η Λιόν είναι πολύ καλή ομάδα, με πολλούς παίκτες που αμύνονται και με γρήγορες και ξαφνικές αντεπιθέσεις. Οι παίκτες μου ξέρουν τι πρέπει να κάνουν για να κερδίσουν το παιχνίδι. Μπορούμε να συνδυάσουμε το θέαμα με την ουσία, αλλά εμάς σε αυτό το παιχνίδι μας ενδιαφέρει πρωτίστως το αποτέλεσμα. Θα αλλάξουμε την τακτική μας σε σχέση με το ματς στην Ισπανία, καθώς προέχει η πρόκριση. Δεν είμαι ούτε του άσπρου ούτε του μαύρου, αλλά μου αρέσει να κοιτάω πίσω από την κουρτίνα. Εμάς μας ενδιαφέρει η νίκη και είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε, από κει και πέρα η πρόκριση θα κριθεί σε όλα τα παιχνίδια. Η Λιόν είναι ικανή και φιλόδοξη ομάδα. Το παιχνίδι μπορεί να χωριστεί σε δύο κομμάτια. Στην ομαδική συμμετοχή και στις προσωπικές ικανότητες των παικτών. Εγώ θέλω από τους παίκτες μου να κάνουν οργανωμένο παιχνίδι και να είναι απλοί».

Ο Γάλλος ομόλογός του πιστεύει ότι ο Μαντζουράκης διαθέτει άσο. Ο τεχνικός των πρωταθλητών απαντάει: «Δεν είμαι χαρτοπαίκτης. Στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν πολλοί άσοι. Με ενδιαφέρει να κάνουν οι παίκτες μου στο γήπεδο αυτό που ζητάω. Αν συμβεί αυτό, όλα θα πάνε πολύ καλά». Αναφορικά με την 11άδα μάλλον θα ξεκινήσουν οι Ελευθερόπουλος, Μαυρογενίδης, Γεωργάτος, Αμανατίδης, Πατσατζόγλου, Ζε Ελίας, Τζόρτζεβιτς, Ζέτερμπεργκ, Οφορίκουε, Λουτσιάνο, Ζιοβάνι.

Από την πλευρά τους οι Γάλλοι ήρθαν στην Ελλάδα, όπως είπε ο προπονητής τους Ζακ Σαντινί, με στόχο να μην χάσουν: «Θα είναι ό,τι καλύτερο για μας η νίκη, αλλά ακόμα και η ισοπαλία, για να αυξήσουμε ή έστω να διατηρήσουμε τη διαφορά μας από τον Ολυμπιακό. Πιστεύω πάντως ότι με νίκη στο παιχνίδι θα έχουμε εξασφαλίσει την πρόκριση στην επόμενη φάση. Φυσικά κάτι τέτοιο δε θα είναι εύκολο. Και δεν πιστεύω ότι ο Ολυμπιακός θα μας επιτρέψει να πάρουμε το αποτέλεσμα αυτό. Ξέρω ότι θα έχουμε μεγάλες δυσκολίες. Ωστόσο έχουμε εμπειρία από τέτοια παιχνίδια, δε φοβόμαστε τίποτα, απλά υπολογίζουμε και σεβόμαστε όλες τις παραμέτρους του παιχνιδιού». Μάλλον θα πρωτοπαρατάξει τους Κουπέ, Λαβίλ, Εντμιλσον, Ντεφλάντρ, Μπρεσέ, Φοέ, Βιολεό, Λέιγκλ, Ντορασό, Αντερσον, Μαρλέτ.

ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 2-1
«Καταραμένο» 83`...

«Καταραμένο» λεπτό αποδεικνύεται το 83` για τα φετινά ευρωπαϊκά όνειρα του Παναθηναϊκού στο Τσάμπιονς Λιγκ.Σε αυτό το λεπτό έχασε την ευκαιρία την πρώτη αγωνιστική να νικήσει την Λα Κορούνια ενω χθες έχασε αλλη μια σημαντική ευκαιρία.Να φύγει «όρθιος» απο το Ντελε Αλπι του Τορίνο κόντρα στην Γιουβέντους απο την οποία ηττήθηκε με 2-1. Κι ομως οι «πράσινοι» αξιζαν κάτι παραπάνω. Παρα το δύσκολο της αποστολής τους αντιμετωπισαν στα ίσια την «Μεγάλη Κυρία» του ιταλικού ποδοσφαίρου.Στημένοι σωστά στην άμυνα μπλόκαραν τα βασικά ατού των γηπεδούχων και είχαν τον ελεγχο του παιχνιδιού στο μεγαλύτερο διάστημα.Μάλιστα δεν πτοήθηκαν ακόμα και οταν η ιταλική ομάδα άνοιξε το σκορ στο 35` με τον Τακινάρντι και την βοήθεια της τύχης.Το σουτ που επιχείρησε εξω απο την περιοχή αρχικά χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι του Νικοπολίδη και γυρνώντας η μπάλα βρήκε την πλάτη του Ελληνα τερματοφύλακα καταλήγοντας στα διχτυα. Παρολα αυτά οι παίκτες του Αναστασιάδη δεν το έβαλαν κάτω και κυνήγησαν την ισοφάριση.Οι προσπαθειές τους δικαιώθηκαν στο τελευταίο λεπτό του πρώτο μέρος οταν σε σουτ-βολίδα του Γκούμα έξω απο την περιοχή ο Βαν ντε Σαρ δεν μπόρεσε να αντιδράσει και ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε.

Με ανεβασμένη ψυχολογία η ελληνική ομάδα ξεκίνησε εξίσου καλά το Β` μέρος απέναντι σε μια Γιουβέντους που οσο πέρναγε η ωρα φαινόταν οτι λείπουν τα παιχνίδια απο τους παίκτες της (καθως το Καμπιονάτο δεν έχει αρχίσει ακόμα,). Μαλιστα στο 69` σουτ του Καργκούνη πέρασε ξυστά απο το δοκάρι του τερματοφύλακα της Γιουβέντους.Ολα αυτά μέχρι το 83`. Εκεί ο Γαλλος Τρεζεγκέ αποδείχθηκε χρυσή αλλαγή για τον Καρλος Αντζελότι.Μετά απ κόρνερ του Τακίνι έδωσε την πολύτιμη νίκη για τους «Γιουβεντίνους».. Ο διαιτητής Πετερσεν απο την Νορβηγία «κιτρίνισε» τους Φυσσα, Μπατσίνι, Τακινάρντι,

ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ: Φαν Ντερ Σάαρ, Φεράρα, Παραμάτι, Τούντορ, Πεσότο (46ο Μπακίνι), Κόντε (60ο Μπιριντέλι), Ιντσάγκι, Ντελ Πιέρο (67ο Τρεζεγκέ), Ζιντάν, Ντάβιντς, Τακινάρντι.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ: Νικοπολίδης, Χένρικσεν, Ολιβάρες, Γκούμας, Βαζέχα (77ο Νασιόπουλος), Βόκολος, Κόλα, Μπασινάς, Λυμπερόπουλος, Καραγκούνης (81ο Πφλίπσεν), Φύσσας.

  • Εκπλήξεις επεφύλαξε η 2η αγωνιστική για τις ομάδες που αγωνίζονται στους τέσσερις τελευταίους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Η Μπεσίκτας είχε την μερίδα του λέοντος καθώς πέτυχε μεγάλη νίκη επί της Μπαρτσελόνα με 3-0.Στα αξιοσημείωτα και η δυσκολη νίκη της Λα Κορούνια με 2-1 επι του Αμβούργου. Τα υπόλοιπα αποτελέσματα έχουν ως εξής: Λιντς-Μιλαν 1-0, Μπάγερν Μ. - Ρόζενμποργκ 3-1, Παρί Σεν Ζερμέν- Χέλσινμποργκ 4-1 και Αντερλεχτ- Αϊντχόβεν 1-0Σημερα γίνονται τα παιχνίδια: Λεβερκούζεν- Σπόρτινγκ Λισσαβώνας, Ρεάλ Μαδρίτης- Σπαρτάκ Μόσχας, Αρσεναλ- Σακτιόρ, Λάτσιο- Σπάρτα Πράγας, Χέρενβεν- Βαλένθια, Μονακό- Ρέϊντζερς και Στούρμ Γκράτς-Γαλατασαράϊ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ