ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Επίθεση σε συνδικαλιστές ναυτεργάτες!

Η ΠΕΜΕΝ καταγγέλλει την τραμπούκικη επίθεση από «αγνώστους» στο λιμάνι του Πειραιά, παρουσία και Λιμενικού

Μπροστά στα μάτια αδιάφορων λιμενικών, «άγνωστοι» επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά σε 2 μέλη της διοίκησης της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικούκαι τους εξύβρισαν με ακατονόμαστες εκφράσεις, ενώ ο ένας από τους συνδικαλιστές γρονθοκοπήθηκε άγρια. Το περιστατικό αυτό, που δείχνει ότι οι «νονοί» του λιμανιού έχουν ενοχληθεί ιδιαίτερα από την πρωτοπόρα αγωνιστική δράση των συνδικαλιστών της ΠΕΜΕΝ, συνέβη την περασμένη Παρασκευή, στις 6.30 το απόγευμα, στο σημείο του λιμανιού του Πειραιά όπου βρίσκονται τα εκδοτήρια εισιτηρίων της « Ναυτιλιακής Εταιρίας Λέσβου» (περιοχή μόνιμων δεξαμενών Βασιλειάδη). Οι συνδικαλιστές που δέχτηκαν την αναίτια και άγρια τραμπούκικη επίθεση είναι ο ταμίας της Ενωσης Μηχανικών Νίκος Κοντός και ο Ισίδωρος Μάρκας, μέλος της διοίκησης της Ενωσης.

Ιδιαίτερη πρόκληση αποτέλεσε το γεγονός ότι «παρών» σε όλη τη διάρκεια της... δράσης των τραμπούκων ήταν ένας λιμενικός, τον οποίο οι «άγνωστοι» τον καλούσαν με το μικρό του όνομα! Η ΠΕΜΕΝ εξέδωσε χτες καταγγελία προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Χρ. Παπουτσή, τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος και τον Κεντρικό Λιμενάρχη. Στην καταγγελία, αφού περιγράφει το γεγονός, επισημαίνει: «Προειδοποιούμε τους νονούς του λιμανιού και τις λιμενικές υπηρεσίες που τους συγκαλύπτουν, ότι θα πάρουν την απάντηση με τον οργανωμένο αγώνα των ναυτεργατών. Είναι προφανές ότι η άνανδρη αυτή επίθεση σε καμία περίπτωση δε θα ανακόψει τη συνδικαλιστική δράση των Μηχανικών και γενικότερα των ναυτεργατών. Εχουμε τη δύναμη να τσακίσουμε κάθε τυχοδιωκτική ενέργεια που στρέφεται ενάντια στα συνδικαλιστικά δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων». Η ΠΕΜΕΝ απαιτεί πλήρη στοιχεία των δραστών και του λιμενικού οργάνου που ήταν παρών στο γεγονός.

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Αγώνας για τους ανέργους

Εργατοτεχνίτες και άνεργοι συμμετείχαν χτες σε κινητοποίηση των σωματείων στον ΟΑΕΔ για ενίσχυση των ανέργων της Ζώνης

Σε συμβολική κατάληψη των γραφείων του ΟΑΕΔ στον Πειραιά προχώρησαν χτες οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, απαιτώντας να δοθούν λύσεις στα καυτά προβλήματα των ανέργων και των εργαζομένων του κλάδου. Προκλητική ήταν η συμπεριφορά του υφυπουργού Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππα, ο οποίος αρνήθηκε να μιλήσει ακόμα και τηλεφωνικά με την αντιπροσωπεία! Οι συγκεντρωμένοι ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού, για την Πέμπτη στις 10.30 το πρωί έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ στο Κερατσίνι.

Τρία είναι τα κύρια αιτήματα εργαζομένων κι ανέργων: Αύξηση του επιδόματος ανεργίας. Δικαίωμα επιδότησης των εργαζομένων που έχουν 100 ένσημα την τελευταία διετία. Να μειωθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 55.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε το πρωί με συγκέντρωση των ανέργων στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Απόφαση όλων ήταν η ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια για την κλιμάκωση του αγώνα και τη μαζική συμμετοχή του κλάδου, προκειμένου να δοθούν λύσεις. Καταγγέλθηκε έντονα η απαράδεκτη πολιτική της κυβέρνησης που αρνείται να λύσει τα σοβαρά προβλήματα των ανέργων, αντίθετα έχει μετατρέψει τον ΟΑΕΔ σε μηχανισμό εξυπηρέτησης των εργοδοτών. Στη συνέχεια οι άνεργοι με πορεία έφτασαν στον ΟΑΕΔ, όπου εκεί ήρθαν αντιμέτωποι με δύο διμοιρίες αστυνομικών. Η αποφασιστικότητα των διαδηλωτών δεν επέτρεψε στην αστυνομία να τους απαγορεύσει την είσοδο στα γραφεία.

Στις 11.30 έφτασαν στον ΟΑΕΔ και οι εργατοτεχνίτες, όπου διέκοψαν τις εργασίες στα πλαίσια της παμπειραϊκής στάσης εργασίας. Για πάνω από δυο ώρες οι διαδηλωτές έμειναν στο χώρο, αλλά παρ' όλα αυτά ο υφυπουργός Εργασίας αρνήθηκε να επικοινωνήσει μαζί τους και να τοποθετηθεί για τα αιτήματά τους.

Με το τέλος της ολοκλήρωσης της κινητοποίησης ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Ι. Πουντίδης δήλωσε: «Καταγγέλλουμε με τον πιο έντονο τρόπο την απαράδεκτη συμπεριφορά που επέδειξε ο κ. Πρωτόπαππας. Είναι απαράδεκτο διά μέσω του γραφείου του να μας λέει ότι τα προβλήματα θα απαντηθούν στα πλαίσια κάποιων ανακοινώσεων που θα πραγματοποιηθούν στο επόμενο - αόριστο - διάστημα από το διυπουργικό όργανο. Μας έχει συνηθίσει η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, όταν οι αγώνες μας αναπτύσσονται, να βγαίνει με ευχές και δελτία Τύπου και γενικά να αναγνωρίζει το πρόβλημα και το δίκιο των αγωνιστικών κινητοποιήσεών μας, χωρίς να δεσμεύεται για λύσεις με ένα σαφή χρονοδιάγραμμα. Εμείς απαιτούμε από την κυβέρνηση να αποσυνδέσει συνολικά τις τοποθετήσεις του διυπουργικού οργάνου από την άμεση και ουσιαστική επίλυση των τριών αιτημάτων που αναδεικνύουμε».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Εδωσαν τη πρώτη απάντηση

Μετά  τη συμμετοχή τους στη χτεσινή τετράωρη στάση εργασίας, έτοιμοι και για τη συγκέντρωση των ταξικών σωματείων στις 3 του Οκτώβρη

Αγωνιστική απάντηση έδωσαν χτες και οι εργαζόμενοι του Πειραιά στα σχέδια της κυβέρνησης για το χτύπημα βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά και στις συμβιβασμένες πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ που κάθονται στο τραπέζι του «κοινωνικού διαλόγου», πραγματοποιώντας τετράωρη στάση εργασίας μετά από απόφαση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Οι εργαζόμενοι συμμετείχαν στην κινητοποίηση με το δικό τους αγωνιστικό και διεκδικητικό πλαίσιο, μια και το πλαίσιο της πλειοψηφίας της διοίκησης του ΕΚΠ είναι πίσω από τα προβλήματα και με έντεχνο τρόπο αποφεύγει να καταγγείλει την κυβέρνηση και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που συμμετέχουν στον ψευτοδιάλογο.

Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Πειραιά καλεί τους εργαζόμενους του Πειραιά να συμμετάσχουν σ' όλες τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, στην Παμπειραϊκή συγκέντρωση που διοργανώνει στις 3 του Οκτώβρη και στις 6.30 το απόγευμα στο ΕΚΠ, καθώς και στην Πανελλαδική απεργία στις 10 του Οκτώβρη.

Η Συντονιστική Επιτροπή σε σχετική ανακοίνωση που μοιράστηκε πλατιά στους εργαζόμενους του Πειραιά, τονίζει ότι ο αγώνας επιβάλλεται να κλιμακωθεί προκειμένου να μην περάσουν τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης και καταγγέλλει τις πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΕΚΠ - ΠΝΟ που έχουν ενσωματωθεί στη λογική της κυβέρνησης για την ΟΝΕ και την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα απαιτεί την άμεση αποχώρηση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ από κάθε είδους ψευτοδιάλογο.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Συνεχίζουν να αντιστέκονται

Η Γενική Συνέλευση ανάγκασε σε παραίτηση τη διοίκηση του συλλόγου τους, επιμένουν ενάντια στην εργοδοσία

Ακόμα μία δυναμική απάντηση στα σχέδια ανατροπής των εργασιακών σχέσεων από τον μεγαλοτραπεζίτη Γ. Λάτση (EFG EUROBANK ERGASIAS) έδωσαν οι εργαζόμενοι της πρώην Τράπεζας Εργασίας το περασμένο Σάββατο, στη Γενική Συνέλευσή τους, καταψηφίζοντας τον απολογισμό δράσης της διοίκησης του σωματείου από την οποία παραιτήθηκε και ο πρόεδρος ο Θ. Παπαβλασόπουλος. Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν τόσο τη διοίκηση του συλλόγου όσο και τον ίδιο τον πρόεδρο της ΟΤΟΕ Δ. Κουσελά που παρευρέθηκε, για την υπογραφή συμφωνίας με τη διοίκηση της EFG EUROBANK νέου εσωτερικού οργανισμού υπηρεσίας - «έκτρωμα» που διαλύει τις εργασιακές τους σχέσεις.

Στη ΓΣ μετά και την παραίτηση του προέδρου, αποφασίστηκε η ανασύνθεση της διοίκησης το αμέσως επόμενο διάστημα και η σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, η οποία θα προκηρύξει εκλογές για νέα διοίκηση. Παράλληλα, αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής από την ΟΤΟΕ, τη διοίκηση του σωματείου και τέσσερις εργαζόμενους, που θα προχωρήσει στη διεξαγωγή νέων διαπραγματεύσεων με τη διοίκηση της τράπεζας. Οπως επισημάνθηκε άλλωστε στη συνέλευση από νομικούς συμβούλους της ΟΤΟΕ, το θέμα του οργανισμού δεν έχει λήξει, καθώς ο παλιός θα ισχύει για έξι μήνες ακόμα, άσχετα αν υπογράφτηκε καινούριος.

Οι εργαζόμενοι στην προηγούμενη συνέλευσή τους είχαν απορρίψει τον προτεινόμενο οργανισμό με συντριπτική πλειοψηφία πάνω από 80%, αναγκάζοντας τη διοίκηση του σωματείου να πάει σε διαπραγματεύσεις. Πριν από λίγες μέρες όμως ο όμιλος Λάτση υπέγραψε νέο οργανισμό για όλους τους εργαζόμενους με το εργοδοτικό σωματείο UNION.

ΛΑΡΙΣΑ - ΒΟΛΟΣ
Εμπρός για δράση!

 

Εξορμήσεις στους χώρους δουλιάς και συσκέψεις συντονισμού της πάλης των εργαζομένων στους δυο νομούς

Σύσκεψη εκπροσώπων φορέων, με θέμα το συντονισμό της δράσης για την απόκρουση της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), συγκαλεί σήμερα στις 8 μ.μ. το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Στη σύσκεψη, που θα γίνει στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου, καλούνται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων, του Εμπορικού Συλλόγου, των Σπουδαστικών Συλλόγων, της ΟΓΕ, του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ κ.ά.

Στο μεταξύ, πραγματοποιούνται στη Λάρισα περιοδείες και εξορμήσεις ενημέρωσης σε εργασιακούς χώρους, για την επιτυχία των αγωνιστικών εκδηλώσεων. Στις 10 Οκτώβρη το Εργατικό Κέντρο Λάρισας θα συμμετάσχει, με ταξικό διεκδικητικό πλαίσιο, στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ, ενώ δίνει δυναμικό «παρών» και σε όλες τις αγωνιστικές εκδηλώσεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Στα τέλη Οκτώβρη με μέσα Νοέμβρη το ΕΚΛ θα κηρύξει νέα 24ωρη απεργία.

Για τον καλύτερο συντονισμό της δράσης, καθημερινά συγκαλούν γενικές συνελεύσεις τα πρωτοβάθμια σωματεία του νομού, δηλώνοντας τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία.

Στο Βόλο

Σύσκεψη εκπροσώπων Σωματείων και συνδικαλιστών της Μαγνησίας συγκαλεί σήμερα στις 7 μ.μ. η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου. Στη σύσκεψη που θα γίνει στην αίθουσα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Βόλου θα συζητηθούν, μεταξύ των άλλων, η οργάνωση και οι πρωτοβουλίες που θα ληφθούν για την επιτυχία της απεργίας στις 10 Οκτώβρη και η κλιμάκωση του αγώνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ